van der Horst

Mexico: Verstappen pakt overwinning - Hamilton kampioen

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen claimde bij de Grote Prijs van Mexico F1 zijn vijfde overwinning uit zijn carrière. De Nederlander pakte vanaf de eerste bocht de leiding, kon deze met verve verdedigen en greep de overwinning op exact dezelfde wijze als vorig jaar. Sebastian Vettel had maar één doelstelling: winnen om zijn titelkansen levend te houden en hopen dat Lewis Hamilton buiten de top zeven zou eindigen. De Duitser vocht als een leeuw, maar het mocht uiteindelijk niet baten. Hamilton, die serieus afzag met zijn banden, eindigde op een vierde stek en met een vijfde wereldtitel op zak hijst hij zich naast onder meer Michael Schumacher en Juan-Manuel Fangio. Stoffel Vandoorne kan ook terugblikken op een puike race. De West-Vlaming eindigde op een achtste plaats en pakte zo weer punten, voor het eerst sinds Azerbeidzjan.
Start 2018 F1 GP van Mexico
Start 2018 F1 GP van Mexico
Al van bij de start waren het de Mercedes-jongens die voluit in de aanval gingen en beide Red Bulls even konden verrassen. Toch hield Max Verstappen het hoofd koel en nam op slinkse wijze de leiding over van poleman Daniel Ricciardo, die door Lewis Hamilton naar de derde plaats verwezen werd. Ook beide Ferrari's stonden er een beetje bij te kijken. Sebastian Vettel werd compleet verrast door de charge van Valtteri Bottas, maar kon uiteindelijk een paar bochten later zijn vierde plaats terug veiligstellen, al was het niet zonder Bottas te raken. Ook in de beginfase kregen we al vrij snel een eerste opgever. Fernando Alonso moest zijn wagen parkeren nadat er een stuk voorvleugel van de Racing Point Force India van Esteban Ocon vastzat in de McLaren waardoor de Renault-motor compleet oververhit geraakte; een Virtual Safety Car was het gevolg.

Kimi Raïkkonen vs. Max Verstappen - Ferrari vs. Red Bull
Kimi Raïkkonen vs. Max Verstappen - Ferrari vs. Red Bull
Terwijl Hamilton na de VSC meer en meer terrein verloor op Verstappen, werd er in de twaalfde ronde beslist om hem binnen te halen om over te schakelen naar Supersofts, met direct daarna hetzelfde order voor Bottas. Terwijl beide Red Bulls niet veel later hun pitstop afwerkten, bleven beide Ferrari's toch op de baan. Terwijl Raïkkönen al snel Verstappen over zich kreeg en later ook Hamilton en Ricciardo moest passeren, liet Ferrari 6 ronden na de pitstop van Hamilton zowel Vettel als de Iceman binnenkomen. Hiermee bleef Verstappen ook aan de leiding en met een mooie voorsprong van 8 seconden op Hamilton, die op zijn beurt 2 seconden voorlag op de RB14 van Ricciardo.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Terwijl de top drie zich meer bezig hield om hun schoeisel niet te ver te laten slijten, leek het of de Ferrari van Vettel kon dansen op zijn banden en de Duitser zette de achtervolging in op Ricciardo. In de 30ste ronde kleefde hij aan de achtervleugel van de Red Bull-man en was hij klaar om een inhaalmanoeuvre in te zetten, tot dit onderbroken werd door Carlos Sainz Jr., die met zijn Renault rechtdoor schoot in het stadiongedeelte en de wagen niet meer aan de praat kreeg. Hierdoor was de raceleiding genoodzaakt om een nieuwe VSC in te stellen, waardoor Vettel gedwongen werd te wachten. Wanneer de herstart werd gegeven, was het een kwestie van tijd alvorens de Duitser voorbij Ricciardo vloog op het lange rechte stuk. Met de derde plek in handen zette Vettel zijn jacht verder op Hamilton, die hij een paar ronden later op dezelfde manier voorbij reed. Dit tot ergernis van Hamilton die heel veel moeite had met zijn set Supersofts en na vijf ronden al op 13 seconden toefde.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Dat Mercedes echt problemen had met de Supersofts, werd duidelijk nadat Hamilton probeerde te verdedigen tegen Ricciardo en rechtdoor schoot na de rechte lijn en Bottas op exact dezelfde manier en op exact dezelfde plaats zijn vijfde plek verloor aan Raïkkönen. Toch was Vettel als eerste die de pits indook voor ultrasofts, voor beide Mercedessen. Een ronde later werd ook Verstappen binnengehaald, maar er werd toch geopteerd voor de hardere Supersofts. Toch besliste Red Bull om Ricciardo buiten te laten, als spreekwoordelijke waakhond voor Verstappen. Op het eerste zicht bleek Vettel zijn tanden stuk te bijten, tot de Australiër op 10 ronden van het einde zijn motor in rook zag op gaan en voor de achtste maal dit seizoen de race niet kon volmaken. Hierdoor bouwde Verstappen enige voorzichtigheid in, maar onze Noorderbuur kon zonder verdere problemen richting zijn tweede opeenvolgende overwinning op Mexicaans grondgebied te rijden.

Sebastian Vettel feliciteert Lewis Hamilton
Sebastian Vettel feliciteert Lewis Hamilton
Vettel heeft alles uit de kast gehaald, maar kon geen vuist maken tegenover Verstappen. Op een derde plaats eindigde Kimi Raïkkönen die uiteindelijk het podium haalde met maar 1 pitstop. Hamilton - die praktisch heel de race heeft liggen vloeken op zijn banden - kon toch P4 claimen en dit was genoeg om zijn vijfde titel in zijn carrière binnen te halen. Op een vijfde plek kwam Valtteri Bottas over de meet. En dat de Flying Fin moeite had tijdens de race viel op aangezien hij op meer dan een ronde eindigde van de zegevierende Nederlander. Stoffel Vandoorne kende een goede dag vandaag. Ondanks een slechte start waar hij naar de twintigste plaats verwezen werd, begon de Rumbekenaar zich geleidelijk aan op te werken. Met een eenstopper kon hij zich in de top tien mengen en uiteindelijk P8 claimen tussen beiden Alfa Romeo Saubers.

Podium 2018 F1 GP van Mexico
Podium 2018 F1 GP van Mexico
Nu de titelstrijd tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel compleet over is, blijft er nog maar één titel over voor Ferrari om vol voor te vechten: de constructeurstitel. Al zal het alles uit de kast moeten halen, want ondanks de tweede en derde plaats van Ferrari, liggen zij nu op 55 punten van het merk met de Ster. Maar één ding is zeker: Lewis Hamilton zal met de beats van DJ Armin van Buuren een feestelijke avond tegemoet gaan in Mexico City om dan binnen twee weken terug present te tekenen in Interlagos. 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Mexico 2018

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull71 ronden in 1:38:28.851
2.Sebastian VettelFerrari+17.316s
3.Kimi RäikkönenFerrari+49.914s
4.Lewis HamiltonMercedes+78.738s
5.Valtteri BottasMercedes+1 lap
6.Nico HülkenbergRenault+2 laps
7.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+2 laps
8.Stoffel VandoorneMcLaren+2 laps
9.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+2 laps
10.Pierre GaslyToro Rosso+2 laps
11.Esteban OconForce India+2 laps
12.Lance StrollWilliams+2 laps
13.Sergey SirotkinWilliams+2 laps
14.Brendon HartleyToro Rosso+2 laps
15.Kevin MagnussenHaas+2 laps
16.Romain GrosjeanHaas+3 laps
17.Daniel RicciardoRed BullDNF
18.Sergio PérezForce IndiaDNF
19.Carlos Sainz Jr.RenaultDNF
20.Fernando AlonsoMcLarenDNF


Foto's: Racing International Photography
 



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons