van der Horst

Miami: Verstappen wint voor Leclerc en Sainz

Max Verstappen - Red Bull & Charles Leclerc - Ferrari
Max Verstappen - Red Bull & Charles Leclerc - Ferrari
Max Verstappen (Red Bull) is erin geslaagd de Grote Prijs van Miami te winnen. De Nederlander nam een goede start maar moest Charles Leclerc (Ferrari) op de baan inhalen. Hij overleefde ook de herstart na een safety car en Leclerc sloot aan op P2. Carlos Sainz (Ferrari) finishte als derde, net voor Sergio Perez (Red Bull). Mercedes behaalde de vijfde en zesde positie, met George Russell vóór Lewis Hamilton.
Beide Aston Martin-rijders, Sebastian Vettel en Lance Stroll, startten vanuit de pitlane omdat er een probleem was met de brandstoftemperatuur. De andere rijders kwamen goed bij de start vanop de grid. Leclerc kon zijn pole positie verzilveren terwijl Verstappen een plaats opschoof naar P2. Sainz sloot aan op P3, terwijl Perez aansloot op de vierde plek. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) kon zijn vijfde positie behouden, Pierre Gasly (Alpha Tauri) won een plek om de eerste ronde in zesde stelling af te sluiten, terwijl Fernando Alonso (Alpine) zelfs vier plaatsen kon goedmaken en zo Lewis Hamilton (Mercedes) naar P8 verwees. De Brit kon in de derde ronde alvast één plekje terugwinnen.

In ronde zes slaagde Hamilton erin om zijn zesde plek terug te pakken van Gasly. Voorin bleef alles ondertussen gelijk tot aan ronde negen. Toen kon Verstappen voorbij Leclerc geraken dankzij de krachtige DRS-zones.

Leclerc kwam op het einde van ronde 24 als eerste van de vier protagonisten binnen voor zijn pitstop. Red Bull liet Verstappen nog twee ronden verder rijden alvorens hem ook nieuw, hard rubber te plaatsen. De ronde daarna kwamen ook hun teamgenoten allebei binnen voor hun pitstop. Er veranderde niets aan de volgorde, al had Sainz een tragere pitstop. Verstappen had een voorsprong van 7,5 seconden op Leclerc, die op zijn beurt tien seconden voorsprong had op zijn teamgenoot. Perez volgde nog eens vijf seconden verderop.

In ronde 40 kregen we de virtuele safety car te zien toen Gasly en Lando Norris (McLaren) elkaar raakten waardoor Norris zijn wagen moest parkeren zonder rechter achterwiel. Het gaf George Russell de mogelijkheid om goedkoop zijn pitstop af te werken nadat hij op harde banden gestart was. Na een ronde werd de VSC omgezet naar de echte safety car. Dat zorgde voor nog enkele pitstops, waaronder Perez. Als enige van de top vier, reed hij dus rond op nieuwe medium banden. Hij miste wel wat vermogen wegens een probleem met een sensor. Russell reed zevende, net achter Hamilton. Bij Alpine haalden ze Esteban Ocon binnen om stuurden ze hem op zachte banden terug naar buiten vanop P10.

George Russell - Mercedes
George Russell - Mercedes
Met nog elf ronden op de teller ging de race terug van start. Leclerc kon aanklampen bij Verstappen, terwijl Perez dit deed bij Sainz. Toen DRS drie ronden later geactiveerd werd, werd het nog spannender. Ondertussen verremde Bottas vanop P5 zich, wat beide Mercedes-rijders toeliet hem in te halen. Eén ronde later ging ook Russell voorbij teamgenoot Hamilton.

In ronde 52 trachtte Perez voorbij Sainz te gaan, maar hij verremde zich, waardoor hij terug achter de Ferrari-rijder moest aansluiten. Daarna kon de Mexicaan geen poging meer ondernemen, terwijl ook een inhaalpoging voor de eerste plek uitbleef. Zo won Verstappen de race, gevolgd door beide Ferrari-rijders en teamgenoot Perez. De Mercedes-rijders werden vijf en zes, terwijl Bottas op P7 finishte, voor beide Alpine-mannen. Alex Albon (Williams) pikte het laatste punt mee.

Foto's: Red Bull Media & Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Miami 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:34:24.258
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+3.786s
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+8.229s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+10.638s
5.George RussellMercedes-AMG F1 Team+18.582s
6.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+21.368s
7.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+25.073s
8.Esteban OconAlpine F1 Team+28.386s
9.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+32.128s
10.Alexander AlbonWilliams Racing+32.365s
11.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+35.902s
12.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+37.026s
13.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+40.146s
14.Nicholas LatifiWilliams Racing+49.936s
15.Mick SchumacherHaas F1 Team+73.305s
16.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
17.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 TeamDNF
18.Pierre GaslyScuderia AlphaTauriDNF
19.Lando NorrisMcLaren F1 TeamDNF
20.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 TeamDNF



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons