van der Horst

Michael Christensen: "Belangrijkste is onze kansen niet te hypothekeren"

Michael Christensen - Kevin Estre
Michael Christensen - Kevin Estre
Porsche kan dit weekend bij de 6 Hours of Spa de wereldtitel in LMGTE pakken. Bij de kwalificaties deed het Duitse merk het echter niet bijster goed, want met een 7e en 8e chrono stelde enkel directe concurrent Ferrari collectief zwaarder teleur. Toch heeft Porsche goede moed dat het tijdens de race beter kan. Autosport.be sprak na afloop met Kevin Estre en Michael Christensen, de twee Porschisten die in de WK-stand 25 punten bonus tellen op teamgenoten Gimmi Bruni en Richard Lietz en 44,5 de Italiaanse-Britse Ferrari-tandem Alex Pier Guidi-James Calado.
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
"We kunnen dit weekend reeds kampioen worden, maar daar ligt onze focus niet", erkent Michael Christensen in een gesprek met Autosport.be. "Onze opdracht dit weekend is het risico beperken om zo onze voorsprong niet uit handen te geven. Met het weer dat men voorspelt - en de weersverwachting tot dusver was telkens juist - kunnen het wel eens enorm lastige en dus zeer onvoorspelbare omstandigheden worden. In zo'n situatie, kan alles. Stel dat je net een pitstop maakte en de wedstrijd vervolgens wordt stilgelegd, dan loop je het risico veel punten te verliezen in de strijd om de wereldtitel. Het zou leuk zijn hier een wereldtitel te vieren, maar het moet niet."

Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
"Onze snelheid vandaag was niet goed, maar dat komt deels ook omdat mijn snelste chrono werd geschrapt. Nu goed, dat verklaart het verschil niet volledig. Aston Martin oogt zeer snel, maar één ronde vertelt niet alles. De snelheid over een een ganse stint is een ander verhaal en de temperaturen hier of in Le Mans zullen naar alle waarschijnlijkheid ook erg verschillen. Elke band heeft zijn eigen operating window en vanzelfsprekend hebben de buitentemperaturen daar een invloed op. Daarnaast kan je Spa en Le Mans ook lastig met elkaar vergelijken. Dat gezegd zijnde, zouden we natuurlijk graag winnen morgen. Langs de andere kant willen we ook onze kansen op de wereldtitel niet hypothekeren door onnodig risico's te nemen. Ik zou echt graag die wereldtitel hebben nu, want in 2015 liep ik hem net mis. Mijn teamgenoot (Richard Lietz n.v.d.r.) werd toen solo wereldkampioen (omdat Christensen de manche in Spa miste vanwege een clash met een IMSA-race n.v.d.r.) en ditmaal wil ik die prestatie ook op mijn CV!"

Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Ook teamgenoot Kevin Estre, die vorig jaar samen met Laurens Vanthoor nog de 24 Uren van Le Mans won, tempert de verwachtingen. "Het belangrijkste voor Porsche is dat ze als constructeur winnen. Als je 1 keer Le Mans wint en de titel pakt, kan je niet ontkennen dat je een goed jaar hebt. Vanzelfsprekend wordt het echter niet, want de race moet nog gereden worden. Iedereen moet daarin zijn steentje bijdragen en ook Laurens (Vanthoor n.v.d.r.) zal zich moeten aanpassen. De titel pakken alvorens we naar Le Mans afzakken, zal moeilijk worden. Het is simpelweg onmogelijk om passief te rijden; Le Mans is 24 uur racen, 24 uren waarin de race je te grazen kan nemen. In 24 uur tijd kan je zowel de race verliezen als de titel, dus je kan niet op je lauweren rusten. Zowel de #92 als de #91 rijden in de eerste plaats voor Porsche als constructeur, maar vanzelfsprekend lonkt de wereldtitel en zullen we ook trachten onze zusterwagen te helpen."

Over de voorspelde helse omstandigheden in Spa voegde Estre nog ludiek toe... "Als wij problemen hebben (door hevige regenval n.v.d.r.), dan hebben de LMP1's nog meer problemen. We zijn klaar voor de race! De wedstrijd kondigt zich uitdagend aan en het zal er tactisch aan toe gaan. Je moet constant rekenen en nadenken hoeveel punten je door een bepaalde beslissing kan verliezen. In functie daarvan kan je de gevolgde strategie dan bijsturen."

Foto's: Martijn Wouters & Porsche AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Endurance Championship op vrijdag 3 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons