van der Horst

Mid-Ohio: Yann Ehrlacher wint bijzonder geanimeerde Race 2

Polesitter Marco Butti: geen loon naar werken
Polesitter Marco Butti: geen loon naar werken
Polesitter Marco Butti stal de show in de tweede World Tour-confrontatie in Mid-Ohio, maar het was Cyan Racing dat na een uitermate felbevochten race net als in Marrakech met de prijzen ging lopen. Met Yann Ehrlacher als winnaar voor teamgenoten Ma Qing Hua en een andermaal erg snedige Thed Björk, monopoliseerde de blauwe Lynk&Co-flanx na afloop het podium. Norbert Michelisz die zich zo veel als mogelijk buiten het strijdgewoel wist te houden tikte als zesde aan achter Esteban Guerrieri en teamgenoot Mikel Azcona, de Hongaar trekt naar de volgende afspraak in het Braziliaanse Interlagos met een bonus van 22 punten op Yann Ehrlacher. Dat we getuige waren van een ongemeen intense en bijwijlen agressief raceverloop blijkt uit de bestraffingen die na afloop van de race volgden en bovenvermelde rangorde hertimmerden.
Start Race 2
Start Race 2
Polesitter Butti behield bij de start de leiding maar kreeg al dadelijk Ehrlacher achter zich aan die in de eerste bocht aan Dusan Borkovic voorbij was gegaan. De boomlange Serviër hield aanvankelijk vast aan zijn derde stek maar ging naderhand kopje onder en zou pas als zevende finishen.

Race 1-winnaar Thed Björk bleek andermaal bijzonder hongerig; als achtste vertrokken, vonden we de Zweed niet zonder enig duw- en trekwerk al na negen van de zeventien ronden in derde stelling terug achter Butti die zijn leidersplaats met hand en tand tegenover Ehrlacher verdedigde.

Cyan Racing in de achtervolging op leider Butti
Cyan Racing in de achtervolging op leider Butti
Ehrlacher verleende teamgenoot Björk daarop vrije doorgang in de hoop zo de GOAT Racing-rijder op de knieën te krijgen. Een duik van de Zweed binnendoor bij de Honda-rijder met contact er bovenop luidde het einde in voor de Italiaan die in één ruk ook Ehrlacher aan zich voorbij zag komen.  Björk overhandigde Ehrlacher wat later de leiding, een wissel waarvan Butti dan weer poogde te profiteren om de tweede stek op Björk te heroveren. Na zowel door  Björk als door de achterop komende Urrutia te zijn aangetikt verloor Butti het momentum waarna de jonge Italiaan finaal pas als tiende zou eindigen. 

Butti's teamgenoot Guerrieri en ook Mikel Azcona wiens Hyundai in het strijdgewoel schade had opgelopen profiteerden en schoven door na de vierde en vijfde plaats, achter het leiderstrio Ehrlacher-Ma-Björk die elkaar op het podium terugvonden.

Winst voor Yann Ehrlacher (Cyan Racing)
Winst voor Yann Ehrlacher (Cyan Racing)
Hiermee was de kous voor deze bijzonder geanimeerde, met ontelbare contacten gekruide race nog niet af. Na afloop kreeg Björk vijf seconden straftijd voor diens snedige aanval op leider Butti;  de Zweed viel hierdoor terug naar de zesde plaats achter Norbert Michelisz waardoor Guerrieri virtueel op het podium kwam te staan. Urrutia van zijn kant werd zondermeer uitgesloten van de hele meeting. De heetgebakerde Uruguyaan had blijkbaar nog een rekening te vereffenen en reed voorbij de finishlijn opzettelijk Guerrieri aan waardoor diens Honda in de vangrail belandde. Ook Butti kreeg naar verluidt vijf seconden straftijd voor een contact met Urrutia, maar behield niettemin zijn tiende plaats.

De heren hebben nu tijd tot 20 juli om de gemoederen te laten bedaren, vooraleer in Interlagos andermaal de degens te kruisen.

 Uitslag Race 2:
Kampioenschap

Foto's: WSC/MotorSportMediaDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR World Tour op zondag 9 juni 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons