van der Horst

Mikko Hirvonen voert schitterend deelnemersveld aan - Snijers geeft forfait

Ondanks de crisis en de vele moeilijkheden die de organisatie te verwerken kreeg, zijn de organisatoren van de ondertussen Legendarische Boucles de Spa er weer in geslaagd een schitterende editie op poten te zetten. Zaterdag, zelfs al zullen er hier en daar nog forfaits te noteren zijn (niet van toppers), zullen er 250 wagens aan de start staan in Spa voor niet minder dan 16 RT’s. Uiteraard zullen er ook weer verschillende tienduizenden toeschouwers afzakken naar onze Ardennen, toeschouwers die komen voor het spektakel van de rallywagens van de jaren ’60, ’70 en ’80!
Ondanks een wat moeilijk begin in het WRC, zal ook vicewereldkampioen rally Mikko Hirvonen van de partij zijn. De man die Loeb moet opvolgen bij Citroën  kijkt er naar uit om ons land te ontdekken. Hij verwacht veel van de warme sfeer rond het parcours en uiteraard ook van zijn schitterende Visa 1000 Pistes.

De dooi zal al ingetreden zijn zaterdag, maar dat neemt niet weg dat bepaalde proeven nog onder de sneeuw zullen zitten. Mikko zal, net als de andere deelnemers aan de Legend, de kans krijgen om vandaag, vrijdag, het parcours te verkennen en behoort ongetwijfeld tot de favorieten voor de eindzege in geval van veel sneeuw… Als het niet sneeuwt zal hij zeker ook vooraan meestrijden, maar dan zal de concurrentie nog heviger zijn.

Naast de Visa van Hirvonen (met Ikla Minor) zien we nog vier… vierwiel aangedreven wagens. In eerste instantie de twee merkgenoten van de Fin, Yves Matton, de grote baas van Citroën Sport, en de vijfvoudige winnaar van de 24 Uur van Spa, Eric Van de Poele. Twee andere bolides zijn letterlijk van een ander kaliber, met name de beide Audi Quattro Gr.4 van enerzijds wereldkampioen uithouding André Lotterer en anderzijds ex-winnaar van de Boucles, Bruno Thiry. Thiry won in 2010 overigens met een identieke Audi.

Bij de tweewiel aangedreven wagens, is de Lancia 037 Rally de trekpleister bij uitstek. Eén is voor gentleman driver Christian Kelders. De andere was voor Patrick Snijers maar hij moet afzeggen wegens gebroken sleutelbeen. 27 jaar is het geleden dat we de mythische groep B nog hebben zien rijden op de wegen van het Belgische rallykampioenschap. Voeg daar nog aan toe, de Stratos Gr.4 van de Brit Steve Perez en de Beta Monte-Carlo van titelverdediger Jean-Pierre Van de Wauwer en het Italiaanse merk is zeer goed vertegenwoordigd in de Ardennen. Jammer genoeg doet de invoerder van het merk weinig en eigenlijk niets in ruil voor de enorme aandacht die deze wagens in de Boucles met zich meebrengen.

Ook de mannen die de kleuren van Ford verdedigen, zijn in het oog te houden. We denken dan aan Thierry Neuville, François Duval, Marc Duez, Kevin Demaerschalk, Fred Bouvy, Stefan Stouf en de Franse belofte Mathieu Arzeno, allemaal kanshebbers op een podium.

Ook Porsche (45) telt heel wat wagens aan de start, maar misschien met iets minder kandidaten op de zege. Er zijn natuurlijk de ex-winnaars Bernard Munster en Renaud Verreydt, waarbij die laatste rijdt met de in Franstalig België bekende zanger Jali. Brasseur, Bouche, Reuter, Chantriaux, Mondron, Chavan en andere mikken op een plek in de eerste 10 à 15.

Andere outsiders zijn: Opel van Chris Van Woensel (Manta 400), Cédric Cherain (Manta), Marc Timmers (Manta), de Fransman Jean-François Mourgues en de Zweed Per-Gunnar Andersson in de Opel Ascona N°13 als geheime rijder, maar ook de ex-fabrieks VW Golf II Gr.A van de Nederlandse hoop Kevin Abbring.

Last but not least, neen zelfs als eerste auto is er de Porsche 911 Grand Raid met nummer S1 die zeven minuten voor de deelnemers zal uitrijden. Niemand minder dan rallyraidman Stéphane Henrard zal samen met de RTBF-presentatrice Barbara Louys het veld dus vooraf gaan.

Al deze tenoren leggen zaterdag 16 RT’s af, met start om 8u45 en de finish om 00u26. Wat betreft het parcours is er uiteraard de legendarische Clémentine, maar ook de show-KP van Bilstain (de eerste passage om 12u45  gaat live op Télévesdre, Motors TV en streaming op RTBF) en daarnaast behoren ook Creppe, La Redoute, Stoumont, Basse Bodeux en Wanne tot het menu. Wie de startnummers wil kennen, de timing wil bekijken of de plannen van de RT’s wil uitpluizen, kan voor 10 euro een prachtig programma van 64 pagina’s kopen op diverse strategische verkooppunten.   

Zij die er niet bij kunnen zijn, kunnen de wedstrijd volgen op de site www.racspa.be waar ook de webradio van Christian Lahaye en de Hogeschool Haute Technologie de Liège beschikbaar is.

Legend Boucles de Spa Press  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons