van der Horst

Mini en Toyota dagen Peugeot uit

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
De 39ste editie van de Dakar schiet maandag 2 januari uit de startblokken. Tussen het Paraguayaanse Asuncion en het Argentijnse Buenos Aires moeten 12 klassementsritten worden afgewerkt, met Bolivië als scherprechter. Peugeot gaat op zoek naar een tweede opeenvolgende winst, maar Mini en Toyota zijn ook fors gewapend.
Dakar Route 2017
Dakar Route 2017
Deze editie ziet er merkbaar anders uit dan de editie van vorig jaar. Dit jaar worden een er pak meer hoogtemeters afgewerkt op de Boliviaanse hoogvlaktes van de Andes en er zijn ook heel wat duinpassages. Peugeot sloeg vorig jaar vooral toe op de hardere, meer technische, ondergrond in Argentinië, maar daar beginnen de rijders pas aan in het slot van deze Dakar. Peugeot krijgt dus zeker geen vrijgeleide naar een nieuwe overwinning.

Toch blijven de Fransen favoriet met een uiterst sterke line-up, te beginnen met recordman Stéphane Peterhansel die de teller ondertussen op twaalf overwinningen heeft staan. Ook Carlos Sainz en Cyril Depres zijn uiterst gevaarlijke klanten, maar er wordt toch vooral uitgekeken naar Sebastien Loeb die vorig jaar de eerste helft van de Dakar overklaste op zijn terrein. In de duinen moest Loeb zijn meerdere erkennen in de ervaren rotten maar de recordkampioen rally leert snel bij.

Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Mini komt misschien iets minder sterk voor de dag nu Nasser Al-Attiyah het kamp heeft verlaten. Maar met Mikko Hirvonen, Yazeed Al Rahji en Orlando Terranova beschikt de constructeur over heel belangrijke outsiders, maar het wordt vooral uitkijken naar de troepen van Toyota en het Belgische team Overdrive van Jean-Marc Fortin. Toyota heeft met Nasser Al-Attiyan, Giniel De Villiers en Nani Roma een ijzersterk, winnend trio. Toyota heeft er ook een knap seizoen op zitten in de Rally Raid en zakt dus met vertrouwen af naar Zuid-Amerika.

Bij de trucks is het vooral uitkijken naar de Nederlandse armada met onder meer Gerard De Rooy en Hans Stacey. Bij de motoren gaat de Australiër Toby Price op zoek naar een tweede overwinning.

De rally eindigt op zaterdag 14 januari.

Foto's: ASO & Willy Weyens

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 28 december 2016.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons