van der Horst

Mini toont Buggy voor Dakar 2018 - Tom Colsoul opnieuw van de partij

X-raid - MINI John Cooper Works Buggy
X-raid - MINI John Cooper Works Buggy
X-raid zal in januari met de fonkelnieuwe MINI John Cooper Works Buggy aan de start verschijnen van de 40e Dakar Rally. Het Duitse team hoopt in Zuid-Amerika zowel met de achterwiel-aangedreven buggy alsook met een verbeterde versie van de 4x4 de concurrenten Peugeot en Toyota te verslaan.
  • LTF
X-raid - MINI John Cooper Works Buggy
X-raid - MINI John Cooper Works Buggy
X-raid domineerde tussen 2012 en 2015 de Dakar Rally met de vierwiel-aangedreven MINI John Cooper Works Rally. De afgelopen twee edities moesten de Duitsers het afleggen tegen de tweewiel-aangedreven buggy’s van Peugeot. Voor de komende aflevering van de woestijnrally komt MINI nu ook met een buggy die op de achterwielen wordt aangedreven. De MINI John Cooper Works Buggy is een imposante racebolide: de wagen is 4,33 meter lang, 2,20 meter breed en bijna twee meter hoog.

MINI John Cooper Works Buggy - MINI John Cooper Works Rally
MINI John Cooper Works Buggy - MINI John Cooper Works Rally
De nieuwe buggy is met 1.700 kg een stuk lichter dan de 4x4 versie van de Mini John Cooper Works, ongeveer 400 kg. De aandrijving komt van een 3.0 liter V6 met een vermogen van 340 pk en een koppel van 800Nm. Het bodywork is gemaakt van carbon en kevlar. X-raid teambaas Sven Quandt over de buggy: “Dit is het grootste project uit de geschiedenis van het bedrijf. We hebben er extreem hard aan gewerkt.”

Tom Colsoul - Jakub Przygonski
Tom Colsoul - Jakub Przygonski
De nieuwe MINI is de afgelopen periode intensief getest in onder meer Hongarije en Marokko. Sven Quandt hierover: “Tijdens deze testsessies heeft de buggy nooit hoeven stoppen met een technisch mankement, wat bijzonder opmerkelijk is.” Het Duitse team zal op 6 januari met zeven auto’s aan de start in Peru verschijnen. Mikko Hirvonen, debutant Bryce Menzies en Yazeed Al-Rajhi nemen het stuur van de buggy. Nani Roma, Orlando Terranova, Boris Garafulic en Jakub Przygonski gaan rijden in de vierwiel-aangedreven MINI. Laatstgenoemde zal overigens team vormen met onze landgenoot Tom Colsoul.

Tekst: Michel Helders - Foto's: BMW AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op woensdag 22 november 2017.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons