van der Horst

Minieme verschillen tijdens tweede BNL in Mariembourg

BNL Mariembourg
BNL Mariembourg
Met de zomervakantie in het land is het traditiegetrouw tijd voor de tweede ronde van de BNL Karting Series. Zo verzamelden ruim 130 piloten in de paddock van Karting des Fagnes, in Mariembourg. Dat het prachtige circuit, niet ver van de Franse grens, op de BNL kalender verscheen was een primeur. Nooit eerder maakte Karting des Fagnes deel uit van de BNL serie, maar dit jaar nam het de fakkel over van Ostricourt, in Noord Frankrijk, welke de voorbije jaren de tweede van drie rondes ontving. Een goede keuze zo bleek, want op zaterdag en zondag was er volop actie op de baan en dat met een internationaal deelnemersveld!
Podium Micro Max
Podium Micro Max
 MicroMax: Kasper Schormans doet goede zaken!
De MicroMax, de klasse met de jongste piloten, mocht het raceweekend op zaterdag openen. Het leidde meteen tot een primeur want het was GKS piloot Olivier Jonckers die naar de snelste tijd reed in de kwalificaties. De Alkenaar hield amper vijf duizendste over op Dries Vanlangendock terwijl ook Thomas Strauven niet ver af was. Kasper Schormans noteerde de vierde tijd maar hij zou over het gehele weekend wel de meeste punten pakken, te beginnen met de winst in de eerste van vier races. In race twee moest hij het onderspit delven. Die wedstrijd werd namelijk gewonnen door Max Sadurski voor Tommie Van der Struijs en Mike Van De Pavert. Schormans kwam pas als zesde over de meet maar herpakte zich sterk op zondagochtend door de tweede pole van het weekend naar zich toe te trekken. Jonckers en Strauven waren opnieuw goed bij de pinken en noteerden, beiden op minder dan één tiende, de tweede en derde tijd. We zagen twee mooie races op zondag, maar het was twee keer Schormans die aan het langste eind trok. In de laatste race van het weekend werd de rangschikking nog wat overhoop gegooid door een incident in de voorlaatste ronde. Schormans scoorde zijn derde winst van het weekend en pakte daarmee de weekendzege voor Mika Van de Pavert en Tommie Van Der Struijs.

Jayden Thien
Jayden Thien
MiniMax: Thien en Gerhards verdelen de winst
Het waren de Nederlanders die aan zet waren in de Rotax Mini Max. Jayden Thien en Tim Gerhards waren de mannen in vorm en verdeelden de winst. Thien klokte de pole op zaterdag, Gerhards was de snelste op zondag. Gerhards verschalkte Thien in de eerste race en won terwijl Thien de rollen omkeerde in race twee. Vanaf de pole wist Gerhards op zondag de eerste race te winnen en dat deed hij gladjes over in race twee. Thien deelde in de klappen en kreeg een tijdstraf wat hem deed terugvallen. De weekendoverwinning was dus voor Gerhards, Thien werd tweede en Enzo Bol derde.

Mike Van Vugt
Mike Van Vugt
Rotax Junioren: Mike Van Vugt imponeert
Met 25 deelnemers kregen we een mooi Junioren veld aan de start, dat bovendien het nodige spektakel leverde. Toch was er één man die de snelheid ontzettend te pakken had, Mike Van Vugt. Hij reed naar de pole op zaterdag, al waren Thom Reinaerdts en Daniel Guinchard met een tijd binnen de tiende niet ver af! Toch was het Van Vugt die dit weekend demonstreerde met drie keer de volle buit. Thom Reinaerdts was op zaterdag steeds de tweede man maar profiteerde tijdens de eerste race op zondag. Daar waar Van Vugt van de baan ging en moest opgeven, kruiste Reinaerdts als eerste het zwartwit geblokt. De Brit Daniel Guinchard kwam als tweede over de streep maar kreeg het deksel op de neus in de afsluitende manche. Zijn monteur sleutelde op de pregrid nog aan de kart waardoor na één formatieronde het veld een halt werd toegeroepen met code rood. Guinchard werd vanaf de eerste rij uit koers genomen en moest vanuit de pits achtervolgen. Eén plekje winst dus al voor Van Vugt die na zijn uitvalbeurt in race drie vanaf de laatste rij van start moest. Van Vugt reed de race van zijn leven en sneed als een warm mes door een pakje boter, zijn klopjacht eindigde met de zege voor Reinaerdts en Kris Haanen. De uitvalbeurt van Van Vugt in race drie deed de Nederlander de das om waardoor de winst voor Reinaerdts is, voor Van Vugt en Guinchard.

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Rotax Senioren: Dylan Lahaye als vanouds
Ook de Rotax Senioren zorgden voor de nodige animo. We zagen zeer mooie races op een hoog niveau, op het scherp van de snee maar met het nodige verstand van zaken! De Britten waren aan zet in de eerste kwalificatiesessie met Kai Hunter op pole voor zijn landgenoot Charlie Turner en Ilian Bruyneels. Dylan Lahaye kwalificeerde zich als vijfde maar was weer in prima doen! De meervoudige Belgische kampioen liet weer zien waarom de concurrentie hem nooit mag onderschatten. Het leidde tot een dubbele winst op zaterdag en twee keer 25 punten op zijn naam. Op zondag was het toch wel verrassend Storm Broer die naar de snelste tijd reed in de kwalificaties. De Nederlander deelde de eerste startrij met Teddy Clinton terwijl Rhys Hunter en Ilian Bruynseels een plekje op de tweede rij innamen. De broertjes Rhys namen de touwtjes in handen in de derde race van het weekend terwijl Dylan Lahaye prima opschoof van negen naar drie. Broer en Bruynseels verloren wat plekken en kwamen als vijfde en zevende voorbij de streep. In de laatste finale leek alles voor niets te zijn geweest voor Lahaye die in het gras gedwongen werd in de openingsfase van de wedstrijd en met vuile banden plaatsje na plaatsje verloor. Maar Lahaye beet zich vast in zijn voorliggers en schoof sterk op. Hij besloot op de tweede plaats, na Clayton Ravenscroft, maar pakte wel de winst in de weekenduitslag. Lewis Gilbert en Clayton Ravenscroft besloten op P2 en P3.

Dj Liveris
Dj Liveris
DD2/DD2 Masters: Liveris en Cleirbout winnen.
Daar waar de MicroMax piloten het weekend mochten openen, was het aan de DD2 om het weekend af te sluiten. En dat deden ze in stijl! Het aantal deelnemers zit weer in de lift en er meldden zich heel wat rappe mannen op de grid in Mariembourg. De strijd om de pole was meteen spannend met ook hier minieme verschillen! David Rehme haalde het voor Dj Liveris en Jarne Geussens. Liveris hield Rehme van de winst in de eerste wedstrijd en de Daems Racing Team piloot zegevierde ook in de tweede race van het weekend. Op zaterdag was Jarne Geussens voor het eerst aan het feest. De jongeling van Schepers Racing Service kreeg donderdag zijn nieuw KR chassis onder de bips en bewees meteen de snelheid ervan. Zijn eerste pole was een feit maar met David Rehme op 0,013 seconden en Dj Liveris op 0,038 seconden zat alles ontzettend kort op elkaar. Zo bleek ook tijdens de wedstrijden want bij zo kleine verschillen worden de kleine gaatjes niet meer dicht gereden. Liveris kon in ronde twee de leiding overnemen van Geussens en gaf die niet meer uit handen. Geussens werd tweede, Przybylak derde. Voor de vierde wedstrijd van het weekend gooide ze bij het team van Birger Bouvin de afstelling van Przybylak zijn chassis stevig overhoop en dat loonde! Liveris nam dan wel de kopstart maar daarachter kende Geussens een mindere start, maakte twee keer contact en schoot van de baan. Przybylak nam in tussentijd de leiding over. Geussens begon aan een waanzinnige inhaalrace die strandde op P4. Przybylak hield aan de meet drie tienden over op Liveris. Het maakt van Liveris de weekendwinnaar, voor Geussens en Liveris’ teamgenoot Sébastien Degrande die anoniem, maar verdiend, derde werd in de eindstand! In de DD2 Master categorie was de winst voor Carl Cleirbout die Tamsin Germain en Kristof Lijnen op afstand hield!

Foto's: Kartphoto
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 9 juli 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons