van der Horst

Monaco: bekend terrein voor Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries

Nyck de Vries & Stoffel Vandoorne in Monaco 2015
Nyck de Vries & Stoffel Vandoorne in Monaco 2015
Zaterdag krijgen we unieke beelden te zien in Monaco, aangezien de Formule E er voor het eerst op het volledige F1 circuit zal racen. Vele rijders in het veld hebben al eens mogen proeven van het bekende tracé, zo ook Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. Beiden zijn nu teamgenoten bij Mercedes-EQ Formula E Team, maar voorheen reden de heren maar liefst zeven races in de straten van Monaco, waarvan een aantal keer op hetzelfde moment. Autosport.be dook in de oude doos en bekeek hun passages in de stadstaat.
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
De eerste keer dat de Vries en Vandoorne samen in Monaco reden was in 2015. Voor de Fries was het de eerste keer in de straten van Monaco, terwijl de Rumbekenaar al driemaal over het tracé was gescheurd, met de Formule Renault 3.5 Series en in zijn eerste seizoen in GP2. Op dat moment was Vandoorne in goede doen. Onze landgenoot had in de eerste vier races twee overwinningen en evenveel tweede plaatsen in de sprintraces gelukt. Ook in Monaco stond er tijdens de feature race geen maat op de Belg, al moest hij wel een stugge Alexander Rossi afhouden in de pits; voldoende voor een derde seizoenswinst, om tegen het einde van het jaar met een record aantal punten de titel te claimen.

Nyck de Vries
Nyck de Vries
Dat zelfde weekend kon de Vries niet dezelfde resultaten voorleggen in de Formule Renault 3.5 Series. De Nederlander reed er in 2015 naar een elfde plaats om op het einde van het jaar derde te eindigen in de eindstand. In 2016 kwamen beiden niet in actie in Monaco. Vandoorne maakte het mooie weer in Japan, terwijl de Vries toen in GP3 reed. In 2017 kwamen beiden wel terug, al kwam onze landgenoot dan bij de grote jongens in de Formule 1 aan de bak. De Vries maakte dat jaar de overstap naar de Formule 2 en behaalde zijn eerste van twee overwinningen in Monte Carlo. De tweede zege kwam er in 2019, toen de  Nederlander kampioen werd. Op dat moment reed Vandoorne enkele weken eerder op het verkorte circuit, nadat hij na twee seizoenen mocht beschikken bij McLaren.

Na zes Formule E-manches vinden we beide Mercedes-rijders  thans vooraan in het klassement terug;  hoewel zij in de eerste startgroep zitten, hebben beiden al bewezen zich in de race doorheen het veld te kunnen wurmen. Zal hun ervaring in Monaco hen dit weekend helpen? Antwoord zaterdagavond om 17 uur.

Foto's: Georges de Coster - Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 6 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons