van der Horst

Monaco: Gabriele Mini opnieuw op pole

Gabriele Mini
Gabriele Mini
Gabriele Mini was vandaag de snelste in de kwalificaties van de Formule 3 in Monaco. De Italiaan pakt daarmee voor het tweede jaar op rij de pole in het prinsdom. Christian Mansell was de snelste in de tweede groep en lijnt zondagochtend naast Mini op.
  • LTF
Voorafgaand aan de start van het Formule 3 weekend in Monaco vielen er nog twee nieuwtjes te noteren. Enerzijds diende Jenzer Motorsport een rijderswissel door te voeren. Matias Zagazeta werd afgelopen weekend met spoed geopereerd aan een blindedarmontsteking en zal vervangen worden door debutant James Hedley. Daarnaast werd de kalender voor 2025 bevestigd. Het volgende seizoen van de F3 zal zeer gelijk zijn aan het huidige. Zo zijn er opnieuw 10 wedstrijdweekends, gelijklopend met de Formule 1 en Formule 2, met steeds 2 wedstrijden per weekend. De aftrap wordt volgend seizoen gegeven in Australië, waarna Bahrein, Imola, Monaco, Barcelona, Spielberg, Silverstone Spa, Budapest en Monza zullen volgen.

Het atypische Monaco weekend werd gisteren opgang getrapt met de vrije training, vandaag werd er gekwalificeerd. Dat gebeurde zoals vorig jaar in twee groepen om de rijders wat meer ruimte op de piste te geven. De even startnummers gingen als eerste de baan op waarna Luke Browning de eerste referentietijd neerzette. Mini sloot aan als tweede, op een dikke drie tienden van de Brit. Daarna ging Boya als snelste door de eerste sector maar raakte hij de muur aan het zwembad waardoor hij zijn ronde moest afbreken. Ook Browning overkwam hetzelfde in de jacht naar de pole. Hij ging na de snelste middelste sectortijd te hebben gereden in de muur in bocht zestien, het uitkomen van het zwembad. Gabriele Mini hield het wel zuiver en tekende voor de voorlopige pole.

Christian Mansell
Christian Mansell
De tweede sessie was nog maar net opgang geschoten toen James Hedley in Saint Devote de bandenstapel kustte. Einde oefening voor de debutant en meteen de rode vlag. Bij het herstarten van de sessie wisselde Dino Beganovic en Arvid Lindblad elkaar bovenaan de tijdentabellen af, met een voorlopig snelste tijd voor de Brit. Christian Mansell dook daarna nog onder de tijd van Lindblad waarna Montaya en Wurz in Saint Devote van de baan gingen. De rode vlag werd opnieuw gezwaaid en de sessie werd niet meer hervat. 

Mini lukte zo de pole, voor de snelste man van de tweede groep Mansell. De top tien vervolledigde zich met Browning, Lindblad, Fornaroli, Beganovic, Loak, Léon en Tramnitz. De twaalfde tijd was voor Nikola Tsolov die morgen vanaf de pole start in de sprintrace.

Foto's: George DecosterDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op vrijdag 24 mei 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons