van der Horst

Monaco: Ricciardo en Red Bull vieren feest - Vandoorne slechts 14de

Start GP van Monaco
Start GP van Monaco
De 76ste editie van de Grote Prijs van Monaco werd gewonnen door Daniel Ricciardo. Het was de tweede maal dit seizoen dat de Australiër op het hoogste schavotje mocht plaatsnemen. En de allereerste keer in de nauwe straten van het prinsdom. Tevens was het de zevende overwinning uit zijn carrière. Een zege die zeker niet gemakkelijk was. Meer dan vijftig ronden lang kampte de Red Bull-coureur met een probleem aan zijn motor, nogmaals werd bewezen dat inhalen er bijna onmogelijk is. Sebastian Vettel werd tweede en de Ferrarist verkleint hiermee de kloof met Lewis Hamilton in de puntenranking. De Britse Mercedes-rijder vervolledigde het podium. Stoffel Vandoorne kende een moeilijke wedstrijd en kon met zijn McLaren niet strijden om WK-punten. Onze landgenoot werd veertiende.
  • De Swert Opticiens
Vandoorne voor Leclerc en Gasly
Vandoorne voor Leclerc en Gasly
Bij de start kwam iedereen van de koppositie goed weg, en het was Ricciardo die als eerste St-Dévote indook, gevolgd door Vettel, Hamilton, Räikkönen, Bottas en Ocon. Achteraan liep Hartley schade op aan zijn voorvleugel maar de Nieuw-Zeelander kon zijn weg vervolgen. Stoffel Vandoorne verloor echter een plaats bij de start en reed op een dertiende stek, gevolgd door thuisrijder Charles Leclerc. Verstappen was ondertussen al goed aan zijn inhaalrace begonnen en kon snel beide Haas' achter zich laten. Op het einde van de zevende ronde moest Williams-rijder Sirotkin een tien seconden stop-en-go uitzitten. De fout diende gezocht bij zijn eigen team dat de banden niet tijdig op zijn bolide had gemonteerd. Door de bestraffing van de Rus klom Vandoorne een plaats op.

Strijd der Lage Landen: Vandoorne vs Verstappen
Strijd der Lage Landen: Vandoorne vs Verstappen
De problemen bij Williams waren nog niet voorbij. Enkele ronden later reed Lance Stroll achteraan op Ericsson en reed lek. De Canadees moest naar de pits voor nieuwe banden én een nieuwe voorvleugel. Hamilton was de eerste van de koplopers die banden ging wisselen en dit reeds in de twaalfde ronde. Enkele ronden later dook ook Vettel de pitstraat in voor nieuw schoeisel en bleef hiermee voor zijn rivaal. Red Bull reageerde onmiddellijk en dat loonde want Dani Ric bleef op kop! Ondertussen was Verstappen al opgeklommen naar een twaalfde stek en keek rondenlang naar de versnellingsbak van Stoffel's Mclaren MCL33. Het was pas in ronde 20 toen onze landgenoot ook voor nieuwe rubbers ging, dat Max voorbij kon.

Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel
Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel
In de 28ste ronde meldde Ricciardo dat hij problemen had met de motor. Vettel reed snel de kloof dicht maar vond geen weg voorbij de RB14. Inmiddels kwam de concurrentie steeds dichter bij het leidersduo. Met 37 ronden te gaan liet ook Vettel een probleem aan zijn team weten. Zijn dashboard was uitgevallen. De drama's in Monte-Carlo stapelden zich stilaan op en de top vijf kwam weer dicht bij elkaar. Bottas had op dat moment qua banden misschien wel de beste papieren. Hij reed op de hardere rood-gemarkeerde super softs terwijl zijn concurrenten meer en meer problemen ondervonden met de paarse ultra softs. In ronde 48 waren daarom alle ogen gericht op de banden van Verstappen, nog altijd onderweg met zijn eerste setje... De Limburger zijn ultra soft banden waren evenwel 'op' en de zoon van Jos ging voor een set nieuwe hypers. Vraag was nu of ook iemand van de koplopers nieuwe rubbers zou schoeien? Uiteindelijk gebeurde dit niet en hielden de zachtere banden toch stand.

Stoffel Vandoorne - McLaren MCL33
Stoffel Vandoorne - McLaren MCL33
Het was vandaag een wedstrijd om te vergeten voor McLaren. In de 53ste ronde parkeerde Alonso zijn bolide aan St.Devote na problemen met de bak. Opvallend: het was nog maar de eerste opgave tijdens deze race. Teamgenoot Vandoorne kende een moeilijke wedstrijd en reed toen op een zeventiende plaats. Door het uitvallen van Fernando klom de West-Vlaming een plaats op. Nog ver weg van een puntenscorende positie. Drama in ronde 72! Charles Leclerc's kreeg een remprobleem linksvooraan bij het uitkomen van de tunnel. Hij kon niet meer stoppen en knalde achteraan op de Toro Rosso van Hartley. Race over en uit voor beide heren.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari SF71H
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari SF71H
Er volgde een Virtuele Safety Car maar dat veranderde uiteindelijk niets meer aan de posities. Red Bull Racing - dat dit weekend zijn 250ste Grand Prix viert - én Daniel Ricciardo konden juichen na een foutloze zege. Vettel werd tweede voor Ferrari en Hamilton kwam als derde over de meet. Räikkönen won het onderling duel tussen de Finnen en eindigde op P4, net voor de Zilverpijl van Valtteri Bottas. Esteban Ocon pakte voor Force India een heel pak punten met een mooie zesde stek en Honda kon ook  juichen met P7 voor Toro Rosso-coureur Pierre Gasley. Nico Hulkenberg en Carlos Sainz eindigden ook in de punten op respectievelijk plaats acht en tien. Verstappen kon de schade beperken en reed naar een negende plaats. Vandoorne kwam pas als veertiende over de meet.

Uitslag volgt

Foto's: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons