van der Horst

Monaco: Scuderia Ferrari pakt dubbel – Vandoorne crasht

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel heeft de 75ste Grote Prijs van Monaco gewonnen. Hiermee behaalde de WK-leider de 45ste zege uit zijn carrière. Hiermee vergroot hij zijn voorsprong op aartsrivaal Lewis Hamilton, die slechts als zevende over de meet kwam. Deze zege voor Scuderia Ferrari is tevens ook de eerste zege in Monte-Carlo voor de Italiaanse renstal sinds de race in 2001, destijds gewonnen door Michael Schumacher. Polesitter Kimi Räikkönen vervolledigde een perfecte dag voor het Steigerend Paard en werd tweede. Daniel Ricciardo eindigde voor Red Bull Racing derde. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne leek na een goede race op weg naar zijn eerste WK-punt van het seizoen, maar belandde laat in de race echter in het decor.
renners tijdens het Monegaskisch volkslied
renners tijdens het Monegaskisch volkslied
Voor op de grid het Monegaskse volkslied speelde, werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de terreurslachtoffers in Manchester eerder deze week... Jenson Button verkoos om de wedstrijd vanuit de pitstraat aan te vatten. Fernando Alonso sprak via de boordradio - rechtstreeks vanuit Indianapolis - met zijn plaatsvervanger en wenste hem veel succes toe. Hij vroeg de Brit om goed zorg te dragen voor zijn auto. Button kon het niet laten om een grapje uit te halen met de Spanjaard en lachte dat hij een plasje zou maken op diens zitje. Verrassend geen incidenten in de eerste bocht. De Ferrari's kwamen goed weg en het was Räikkönen die op kop bleef, gevolgd door Vettel, Bottas en de beide Red Bull's. Vandoorne verloor bij de start een plaats aan Hamilton.

Kimi Räikkönen & Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen & Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Button ging al vroeg naar de pits om over te schakelen op de super-soft banden. Ook Wehrlein veranderde van rubbers en schakelde over naar de ultra-softs. Het kwam bijna tot een aanrijding tussen de twee; de Sauber werd net in het pad van de McLaren losgelaten en de Brit kon de Duitser nipt ontwijken. Wehrlein kreeg uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek. Vooraan wisselden beide rode bolides snelste ronden af en liepen hierdoor verder uit op de Mercedes van Bottas op P3. In de zestiende ronde verscheen een rookpluim achteraan de Renault van Nico Hulkenberg en de voormalige Le Mans-winnaar moest zijn strijd vroegtijdig staken.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Tijdens het dubbelen van Button verloren beiden Ferrari's heel wat tijd en kon Valtteri Bottas hierdoor heel wat tijd goedmaken op het leidende duo. Maar eens voorbij enkele tragere deelnemers, liepen de Fin en de Duitser terug uit op de Zilverpijl. In de 32ste ronde kwam de eerste topper de pit ingedoken. Verstappen viel terug van P4 naar P6. Mercedes reageerde onmiddellijk; Bottas ging eveneens voor nieuw schoeisel en kwam nipt voor de jonge Nederlander weer de piste op. Räikkönen dook een ronde later de pits in en Vettel nam de leiding over van de wedstrijd. De WK-leider verkoos om langer op het circuit te blijven. De 'over-cut' werkte, na enkele bliksemsnelle ronden op quasi vrije baan, en Vettel kwam voor zijn teamgenoot na zijn stop terug op de baan. Räikkönen was door Ferrari na zijn stop pal in het verkeer geloodst en verloor zo alle kansen op een zege.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Na 40 ronden was de top 10 als volgt: Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Bottas, Verstappen. Hamilton, Vandoorne, Sainz, Grosjean en Magnussen. Hamilton en Vandoorne moesten nog hun stop afwerken. Drie ronden later dook Stoffel de pits in en bleef hierna nog steeds in een puntenscorende positie op de tiende positie. Vooraan kon (of wilde?) Räikkönen het tempo van zijn teamgenoot niet volgen en moest de WK-leider laten gaan. Op het einde van de 46ste ronde dook Hamilton eindelijk de pits in. Hij verloor slechts één plaats en reed terug het circuit op in zevende stek. Na 55 ronden genoot Vettel van een voorsprong van zo'n elf seconden op zijn teamgenoot.

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Ricciardo, die door zijn pitstop naar een derde plaats was geklommen, rook bloed en kroop dichter bij de polesitter. Maar in de 60ste ronde moest de safety car uitkomen. Eén van de Saubers stond op zijn zij tegen de tecpromuur aan Portier, net voor de tunnel. Het was Button die langs de binnenkant van Wehrlein wou voorbijgaan. De twee kwamen in aanraking en Wehrlein's wagen vloog half in de lucht, met twee banden op de grond, en knalde met de bovenkant van de wagen tegen het decor. Wehrlein kwam zonder kleerscheuren uit het wrak. Ook Button moest na deze aanrijding de strijd staken, en zette zijn beschadigde McLaren aan de kant. Of hij Alonso's zitje kon drooghouden, is nog de vraag...

Podium 2017 Monaco GP
Podium 2017 Monaco GP
Bij de herstart liep het voor Stoffel Vandoorne mis. Onze landgenoot verloor de controle over zijn wagen en crashte in de muur. Jammer genoeg het einde van een deftige wedstrijd voor de Rumbekenaar; een race waarin het scoren van een punt zeker een mogelijkheid was. De overwinning voor Vettel kwam niet meer in gedrang. Räikkönen werd tweede, met Ricciardo op P3. Bottas, Verstappen, Sainz, Hamilton, Grosjean, Massa en Magnussen vervolledigde de top 10. Sergio Perez maakte zelf een einde aan zijn vijftien wedstrijd lange puntenscore na een aanrijding met Daniil Kvyat. Perez zakte na een late pitstop naar een dertiende stek. Vettel heeft nu 25 punten voorsprong op rivaal Hamilton.

Over twee weken is het tijd voor de zevende Grote Prijs van het seizoen, deze van Canada.


Uitslag Race F1 Grote Prijs van Monaco 2017

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari78 ronden in 1:44:44.340
2.Kimi RäikkönenFerrari+ 3.145
3.Daniel RicciardoRed Bull+ 3.745
4.Valtteri BottasMercedes+ 5.517
5.Max VerstappenRed Bull+ 6.199
6.Carlos SainzToro Rosso+ 12.038
7.Lewis HamiltonMercedes+ 15.801
8.Romain GrosjeanHaas+ 18.150
9.Felipe MassaWilliams+ 19.445
10.Kevin MagnussenHaas+ 21.443
11.Jolyon PalmerRenault+ 22.737
12.Esteban OconForce India+ 23.725
13.Sergio PérezForce India+ 39.089
14.Daniil KvyatToro RossoDNF
15.Lance StrollWilliamsDNF
16.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
17.Marcus EricssonSauberDNF
18.Jenson ButtonMcLarenDNF
19.Pascal WehrleinSauberDNF
20.Nico HülkenbergRenaultDNF


Foto's: Georges De Coster



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons