van der Horst

Monaco: Tweede pole voor Sascha Fenestraz

Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
De kwalificaties voor de Monaco E-Prix zitten er op en het was Sascha Fenestraz die de pole bemachtigde. De Nissan-piloot kwam als tweede uit de groepskwalificaties om uiteindelijk de tegenstand een voor een op te rollen in de duels. Naast de Fransman zal Jake Hughes (McLaren) starten, terwijl Norman Nato (Nissan) en Maximilian Günther (Maserati) de tweede startrij bemannen. Voor Stoffel Vandoorne (DS Penske) gaat het een ander verhaal worden, want onze landgenoot moet uit de achterste gelederen vertrekken na een penalty. Een van velen die overigens uitgedeeld werden.
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
De eerste groep gaf weer de nodige verrassingen. Hoewel de DS Penske's van Vandoorne en Jean-Éric Vergne sterk leken in het begin van hun sessie, viel het voor hen allemaal in duigen naar het einde toe. De Rumbekenaar kwam niet verder dan plaats zes, terwijl de Fransman als achtste eindigde. Het werd daarna nog erger, want beide heren hun tijden werden geschrapt vanwege een inbreuk inzake de bandenspanning en ze zullen dus straks achteraan starten. Iemand die daarvan profiteerde, was kampioenschapsleider Pascal Wehrlein (Porsche), die als zevende geklokt werd en zo een plaatsje opschoof. Dat terwijl de Nissans verrasten met de snelste tijden, voor Dan Ticktum (NIO 333) en Mitch Evans (Jaguar).

In groep twee waren de voornaamste slachtoffers te vinden bij Envision Racing. Vooral bij Nick Cassidy, die net de duels miste nadat hij gehinderd werd door Günther. De Kiwi en het team waren niet blij hiermee, terwijl Günther samen met Hughes, Edoardo Mortara (Maserati) en Sérgio Sette Câmara (NIO 333) kon doorstoten. Cassidy hoopte nog op een optie om door te geraken, maar zal toch moeten starten vanaf een vijfde startrij, voor Wehrlein.

Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
In de duels won Fenestraz met gemak van Ticktum, terwijl teamgenoot Nato onverwacht Evans er uit kegelde. Mortara maakte teveel foutjes, waardoor Hughes kon doorstoten. Hetzelfde verhaal voor teamgenoot Günther, die verloor van Sette Câmara. Maar dat werd omgedraaid, want de Braziliaan maakte een fout bij de start van zijn duel door door het rode licht te rijden. De stewards besloten daarom zijn ronde te schrappen en zo mocht de Duitser richting de halve finale. Het intern duel om de beste Nissan in de halve finale ging naar een sterke Fenestraz met een dijk van een tijd, Dat terwijl Günther voor een tweede keer verslagen werd, ditmaal door Hughes. In de finale leek de twee dicht op elkaar uit te komen, maar een fout van Hughes in de Nouvelle Chicane zorgde ervoor dat Fenestraz zijn tweede pole dit seizoen behaalde. Of het ook hem aan een overwinning zal helpen, zullen we straks om 15:03 uur zien.

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 6 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons