van der Horst

Montalegre: Zware concurrentie voor titelverdediger Petter Solberg

Marklund-Solberg-Nitiss - RallycrossRX
Marklund-Solberg-Nitiss - RallycrossRX
Komend weekend wordt de tweede jaargang van het WK RallycrossRX op gang geschoten in het Portugese Montalegre. Het WK omvat 13 weekends, waarbij men tweemaal de grote plas over moet richting Canada en Argentinië. Acht vaste teams van twee piloten zullen we telkens terug zien gedurende het seizoen, uiteraard regelmatig aangevuld met plaatselijke vedetten en rijders die niet een volledig kampioenschap afwerken.
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Kan Petter Solberg zichzelf opvolgen als wereldkampioen? De ex-WRC kampioen en huidig World RX kampioen behoort uiteraard opnieuw tot de favorieten, maar als we één ding hebben geleerd vorig seizoen is het wel dat rallycross zeer onvoorspelbaar is en dat er een resem aan zegekandidaten zijn.Marklund-Heikkinen - VW Polo Supercar
Marklund-Heikkinen - VW Polo Supercar
Vorig jaar zagen we op twaalf wedstrijden maar liefst zeven verschillende winnaars, met de Noor Petter Solberg die de kroon spande met vijf zeges tegenover twee voor zijn landgenoot Andreas Bakkerud en één voor de Zweden Timmy Hansen, Anton Marklund, Mattias Ekström, de Fin Toomas Heikkinen, de Let Reinis Nitiss en de Amerikaan Foust. Tien van de 12 zeges gingen zodoende naar een Scandinavische rijder en inzake de merken waren er vijf zeges voor Citroën, drie voor Ford, twee voor Volkswagen en een voor Peugeot en Audi.

Petter Solberg - Liam Doran
Petter Solberg - Liam Doran
Vorig seizoen opende Solberg het feestje in Motalegre met een overwinning en ook nu is de vliegende Noor favoriet. In 2014 reed hij nog quasi alleen en zodoende kon hij maar halve punten scoren waardoor de merkentitel naar de Fords van Nitiss en Bakkerud ging. Dit seizoen heeft Solberg de Brit Liam Doran aan zijn zijde en de Britse wildeman moet ervoor zorgen dat de merkentitel richting Citroën gaat. Hierbij werd de naam PSRX (Petter Solberg RX) omgedoopt naar SDRX (Solberg Doran RX) en wordt dit de te kloppen tandem.

Nitiss & Solberg - RallycrossRX Supercar
Nitiss & Solberg - RallycrossRX Supercar
Er zijn nogal wat verschuiving intern de teams, maar niet bij OlbergsMSE dat opnieuw beroep doet op Nitiss en Bakkerud die vorig seizoen respectievelijk 2de en 5de werden. Ze krijgen wel het gezelschap van tweevoudig Europees kampioen, de Rus Timur Timerzyanov die Team Peugeot Hansen verliet nadat hij niet echt kon overtuigen vorig seizoen. Timur rijdt onder de vlag van OMSE.


Davy Jeanney & Timmy Hansen
Davy Jeanney & Timmy Hansen
Team Peugeot Hansen blijft zweren bij de Franse leeuw voor Timmy Hansen en de Fransman Davy Jeanney die in 2013 nog vice Europees kampioen werd.   


Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Twee Zweedse VW Polo-Teams verschijnen aan de start met Volkswagen Team Zweden die uitpakt met Johan Kristoffersson en Tord Linnerud. De twee andere VW polo’s komen uit de stal van Marklund Motorsport voor de vice wereldkampioen Toomas Heikkinen en PG Andersson die de plaats inneemt van Anton Marklund.
Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Laatstgenoemde vertrekt richting EKSRX, het Audi S1 team van Matthias Ekström, die ook een quasi volledig seizoen zal rijden. Tijdens de tweede manche op de Hockenheimring heeft hij echter DTM-verplichtingen en word de Zweed vervangen door GT-piloot Edward Sandström. Nog een Audi S1 komt er voor regerend Europees kampioen Robin Larsson, zoon van tweevoudig Europees kampioen Lars Larsson.

World RX Team Austria pakt uit met twee Fords Fiësta voor Manfred Stohl en Max Pucher, terwijl ALL-INKL .com Münnich Motorsport op zijn beurt nog eens twee Audi’s S3 in de strijd gooit voor team owner René Munnich en Axl Danielsson. Met Citroën DS 3, Ford Fiësta, VW Polo, Peugeot, Audi S1 en Audi S3 krijgen we dus vijf verschillende merken en zes verschillende wagenyypes op de track.

Davy Van den Branden - Dennis Remans
Davy Van den Branden - Dennis Remans
Om een Belg terug te vinden in het deelnemersveld moeten we reeds richting de Super1600 waarin Davy Vandenbranden met zijn Citroën C2 aan de start komt en ook een volledig Europees programma zal rijden. Op andere landgenoten is het wachten tot Hockenheim waar Koen Pauwels voor het eerst in actie komt met een Ford Focus. De Ford Fiësta RX van Michaël De Keersmaecker is door omstandigheden niet klaar voor Montalegre en Hockenheim stond sowieso niet ingekleurd in zijn agenda.
Michaël De Keersmaecker - Ford Fiësta ST Supercar
Michaël De Keersmaecker - Ford Fiësta ST Supercar
Het is dan ook afwachten of MDK alsnog voldoende testkilometers kan afleggen om zodoende aan de aftrap te komen tijdens zijn thuiswedstrijd in Mettet. Laat ons hopen, want MDK kan verrassend uit de hoek komen. Anderzijds is het wel algemeen bekend dat Michaël geen half werk levert en pas de handschoen opneemt als hij zeker is van zijn ding.


De wedstrijd in Mettet wordt de eerste die ook meetelt voor het EuropeanRX en België wordt dan ook de eerste manche waar het een vol huis zal zijn in de Divisie Supercars.

Foto's: Johnny Loix - RallycrossRX - MDK RX Team
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op donderdag 23 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portugal.
  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons