van der Horst

Montalegre: Peugeot leidt voorlopig de dans

Sébastien Loeb - Peugeot 208
Sébastien Loeb - Peugeot 208
Dit weekend wordt in het Portugese Montalegre de tweede manche verreden voor het World RX 2018. Met een snelste chrono voor Sebastien Loeb en een voor Timmy Hansen staat Team Peugeot Total voorlopig op één en twee na twee van de vier kwalificatieheats. Een schril contrast tegenover de eerste race van het seizoen in Barcelona toen Loeb pas na teamorders van Peugeot Motorsport naar de halve finale kon, terwijl teammaat Timmy Hansen uitviel met pech tijdens de halve finale.
Loeb voor Ekström & Bakkerud
Loeb voor Ekström & Bakkerud
In Barcelona tijdens de openingsrace van het seizoen pakte Team Peugeot Total met Sébastien Loeb de derde plaats in de finale na de Audi S1 van Ekström en de VW Polo van Kristoffersson. Na de diskwalificatie van Ekström omdat deze Solberg in het decor duwde, schoof Loeb zelfs nog op naar de tweede plaats. Desondanks was de Fransman enige tijd ervoor niet eens gekwalificeerd met een dertiende plaats, maar stond wel als eerste op de reservelijst. Kevin Hansen, die geen punten kan scoren in het WK voor teams, kreeg de opdracht om forfait te geven en zijn 12de plaats door te schuiven naar Loeb die hierdoor alsnog kon doorstoten naar de halve finale. Hierin werd hij tweede en nadien ook nog eens tweede in de finale. De tactische zet van Peugeot wierp dus zijn vruchten af, met een gefrustreerde Kevin Hansen als resultaat. Door het feit dat Timmy Hansen zijn halve finale niet uitreed en Loeb weinig punten scoorde tijdens de kwalificaties, trok het team huiswaarts met een voorlopige zesde en zevende plaats in de tussenstand. Geen al te goede start dus voor Peugeot en daar willen ze in Portugal duidelijk verandering in brengen.

Mattias Ekström - Audi S1
Mattias Ekström - Audi S1
Met voorlopig de twee Peugeot's op pole voor de halve finales in Montalegre hebben ze hun snelheid bewezen, maar de concurrentie zit hen op de hielen en de chrono's liggen heel dicht bij elkaar. De kansen kunnen snel keren op zondag met vooral de Audi's van Ekström en Bakkerud op een voorlopige derde en vijfde plaats, terwijl Volkswagen met Kristoffersson en Solberg volgt in vierde en zesde stelling. Baumanis, Timerzyanov en Larsson toeven in de gevarenzone bij de strijd voor een plaats binnen de top 12, maar er volgen nog twee kwalificatieheats op zondag voor de halve finales en de finale.

Rokas Baciuska - Skoda Fabia Super1600
Rokas Baciuska - Skoda Fabia Super1600
In Super1600 is het de Letse Skoda rijder Rokas Baciuska, zesde in de tussenstand van het kampioenschap, die voorlopig op de pole staat met twee snelste chrono's op rij. Winnaar van de openingsrace in Barcelona, de Let Artis Baumanis staat met zijn Skoda Fabia pas op een voorlopige 12de plaats algemeen net na de Hongaarse merkgenoot Gergely Marton die tweede staat in het kampioenschap. Alleen de Fransman Jimmy Terpereau die in Barcelona tweede werd, is opnieuw bij de les en staat op een voorlopige tweede plaats na twee kwalificatieheats.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 28 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Portugal.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons