van der Horst

Rallye Monte Carlo: Loeb nog stevig in het zadel na dag 2

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Twee lussen van telkens drie KP’s en samen goed voor 132 km tegen de klok, dat was het menu dat de rijders vandaag moesten verorberen. Er kwam ook meer nieuws binnen inzake de opgave van Neuville die goed gestart was in deze seizoensopener. Neuville ging bij het couperen van een bocht met het linkerwiel in een putje, waardoor de ganse ophanging en stuurinrichting werd verwoest. Voor alle duidelijkheid;de Fordrijder is dus niet naast de baan gevlogen. Neuville was dan ook enorm ontgoocheld dat zijn eerste opdracht bij Ford zo moest eindigen.
  • De Swert Opticiens

KP-zeges waren er vandaag voor Ogier (KP5), Novikov (KP 6 & 7), Loeb (KP8 & KP10) en Hanninen (KP9)
De KP’s lagen deels besneeuwd en deels niet, waardoor de spijkerbanden het hard te verduren kregen.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Op KP 5 klokte Ogier in de Volkswagen Polo R WRC meteen de snelste chrono over 19 km voor Nivikov, Loeb en Sordo. Latvala lijkt maar geen greep te krijgen op de wedstrijd en verloor opnieuw 30 seconden. De volgende KP rond St Bonnet en over 25 km was voor de Rus Novikov voor Østberg en de eerste KP zege voor Ford. Hanninen en Latvala waren de naaste achtervolgers. Loeb verloor 20 seconden op de winnaar, maar daar kon Ogier niet van profiteren gezien hij er zelf 24 moest toegeven. Ondertussen was wel Sordo opgeklommen naar de derde plaats ten nadele van merkgenoot Hirvonen. De laatste KP van de eerste lus was opnieuw voor Novikov met een geringe voorsprong op Ogier, Østberg en Loeb. Na de eerste lus had Ogier amper een drietal seconden van zijn achterstand kunnen afpitsen. Loeb en diens Citroën DS3 WRC controleerden dus duidelijk de wedstrijd. De voornaamste verschuiving was dat Hirvonen zijn derde plaats van gisteren moest ruilen voor een vijfde in het voordeel van Sordo en Novikov.

De eerste KP van de tweede lus was voor leider Loeb voor ploegmaat Sordo en de VW Polo van Ogier, die opnieuw 8 seconden moest toegeven op zijn landgenoot. Hanninen won dan weer zijn eerste KP van het seizoen rond St Bonnet en pakte 6 sec. terug op Novikov. Loeb klokte de derde chrono, maar was opnieuw 8 seconden sneller dan Ogier. De laatste lus van dag 2 was opnieuw voor de meervoudige wereldkampioen en hierdoor versterkt hij zijn leidersplaats met 1m35s op Ogier, 2m38 op Sordo en 2m53s op de eerste Ford, het exemplaar van de Rus Novikov.

Monte-Carlo - Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Monte-Carlo - Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Grote verliezer van dag 2 is Hirvonen die gisteren nog op de hielen trapte van Ogier en diens tweede positie. Vandaag verloor de Fin anderhalve minuut tegenover de Fransman en zakte naar de vijfde plaats.

Citroën won met Loeb reeds 5 van de 10 KP’s tegenover 3 voor Ford met Novikov (2) en Hanninen, en 2 voor Volkswagen met Ogier. En zolang Ogier in tweede positie toeft kan er geen sprake zijn dat Loeb van het gas gaat om een collega klassementrijder bij Citroën een cadeau te geven en zo zijn winst op te offeren. Misschien is dit ook helemaal geen optie, maar in functie van het kampioenschap zou dit voor Citrpoën wel een goede zaak zijn. Andere vraag is of Loeb dit überhaupt wel wil en wat indien hij naast de Monte-Carlo ook superieur is in Zweden? Logische vragen waar we momenteel nog geen antwoord op gaan verzinnen, want de Mont duurt nog 2 dagen.

Morgen is er een relatief rustige dag met drie KP’s over een totale lengte van 92 km.

Foto's: Racing intl photo




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 17 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons