van der Horst

Monza: Nabeschouwing Tom Coronel

Tom Coronel
Tom Coronel
Tom Coronel had zich de start van het negende FIA World Touring Car Championship (WTCC) seizoen anders voorgesteld.De 40-jarige piloot uit Eemnes boekte op een doorweekt circuit van Monza in Italië een 9e en 11e plaats. In de BMW 320 TC van het Italiaanse ROAL Motorsport was hij tijdens de kwalificaties uiteindelijk niet verder geraakt dan een 14e startplaats voor beide races. In het Wereldkampioenschap 2013 staat Tom Coronel twaalfde met twee WK-punten.
Tom Coronel verklaarde na afloop: “Dit was het weekend waarin duidelijk zou worden waar iedereen staat na een winter hard werken. Toch was dat beeld ook wel wat vertekend, want door de hevige regen tijdens beide races zag je dat de voorwielaangedreven auto’s het hier beter deden. Zij hebben sneller de juiste warmte in de banden en bij de achterwielaangedreven auto’s is dat een stuk lastiger. Ook omdat het buiten niet echt warm was. Daarbij zie je weinig en rijd je continu in de spray van je voorgangers. Het is goed om te zien dat wij in de eerste race de snelste BMW waren. Toch besloot ik om tussen de races door de afstelling grondig te veranderen. Dat hielp en ik was anderhalve seconde sneller, maar meer dan die elfde plaats en tweede BMW zat er in die race niet in.”

“Nu was mijn uitgangspositie deze keer niet optimaal. Tijdens de eerste kwalificatie verremde ik mij en verspeelde ik het beste van mijn banden. Bij mijn tweede sessie hing er al snel een rode vlag en daarmee kwam alles aan op mijn laatste sessie. Op een circuit als Monza moet je een slipstream hebben anders mis je tienden van seconden op de snelsten. Ik dacht die sleep gevonden te hebben bij James Nash, maar die ging de pits in toen ik aanzette. Daarmee zat er niet meer in en mocht ik zelfs niet eens meedoen aan de Top 12 kwalificatie. Op zich verliepen de starts goed en kon ik zelfs nog plaatsen winnen, maar in de rechtelijnsnelheid kwam ik tekort. Wij hebben zeker nog wat te doen, maar weten ook dat wij over twee races met kunststof deuren mogen rijden en dat alleen scheelt alweer twintig kilogram in het gewicht. En je weet: alle beetjes tellen! Nu eerst vol vertrouwen naar Marokko.”

Een video van Tom tijdens de openingsronde van het FIA WTCC 2013:



Tom Coronel press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op zondag 24 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons