van der Horst

Monza: Voorbeschouwing Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Dit weekend start in Monza de editie 2013 van de Formula Renault 3.5. Na veelbelovende wintertesten hoopt Stoffel Vandoorne meteen veel punten te scoren. De vertegenwoordiger van het RACB National Team is er zich echter terdege van bewust dat zoiets niet makkelijk wordt.
“Het kan eindelijk beginnen”, grijnst de grootste Belgische eenzitterhoop. “Tijdens de wintertesten voor de Formula Renault 3.5 heb ik uitgebreid kennis kunnen maken met mijn krachtige bolide, maar ik kan haast niet wachten om ze ook eens tijdens een race aan de tand te voelen.”

Dat kan voor de eerste keer bij de première van het nieuwe seizoen, op het mythische circuit van Monza. “Ik leerde deze omloop kennen in het kader van een meeting voor de NEC Formula Renault 2.0”, herinnert Stoffel zich. “Het is een heel bijzonder circuit, waar heel weinig downforce wordt gebruikt. Slipstreamen, samen met het gebruik van de DRS, zal een cruciale rol spelen. Al tijdens de kwalificaties zal ik met die elementen rekening moeten houden. Dat is ook de reden waarom de strategie heel belangrijk wordt. Ik hoop ergens een goede slipstream te vinden, maar reken ook op een beetje geluk. Dat zal nodig zijn dit weekend.”

De jonge Belg verwijst naar de soms heel bewogen starts die in de Formula Renault 3.5 schering en inslag lijken te zijn geworden. “Het is de eerste meeting van het seizoen, iedereen is er op gebrand een mooi resultaat neer te zetten. Bovendien is de remzone aan het eind van de eerste rechte lijn heel moeilijk. Het is bijna onmogelijk om met twee wagens naast elkaar door die chicane te geraken. Er is dan ook een grote kans dat je bij een aanrijding betrokken geraakt. Ik zal er zeker en vast op mijn hoede zijn.”

Wat Vandoorne niet verhindert hoge ambities te koesteren. “De testen van afgelopen winter hebben mijn vertrouwen gesterkt. Hoewel ik er nog niet in slaag om alles uit mijn bolide te halen, zeker niet in vergelijking met rijders die al een seizoen of meer ervaring hebben in de Formula Renault 3.5, stond ik regelmatig bovenaan de tabellen. Ik trek dus naar Monza in de hoop dikke punten te scoren. Met een beetje geluk zit er misschien zelfs een podium in.”

Al op donderdagnamiddag kan Stoffel Vandoorne zich een idee vormen over hoe competitief hij is. “Dan is er voor de 26 rijders een inhaalsessie”, legt de vertegenwoordiger van het RACB National Team uit. “Enkele weken geleden misten we vanwege het slechte weer  immers een testdag in Motorland Aragon. We hebben in Monza dus recht op een halve dag extra testwerk. Eind april, bij de tweede meeting, volgt er dan nog een extra halve dag. Een mooie gelegenheid om de afstellingen van mijn wagen nog wat bij te vijlen!”

RACB press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule Renault 3.5 op donderdag 4 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons