van der Horst

Monza: Grasser Lamborghini domineert

Everaerts - Engelhart - Bortolotti - Caldarelli
Everaerts - Engelhart - Bortolotti - Caldarelli
Grasser Racing Team heeft de openingsmanche van de Blancpain GT Series op het circuit van Monza gedomineerd, een wedstrijd die ontsierd werd door een mega crash bij de start. Er stond geen maat op de Lamborghini Huracán GT3 #63 van Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli en Christian Engelhart, die enkel in het eerste wedstrijduur de SMP Racing Ferrari 488 GT3 van Miguel Molina voor zich moest dulden. De groene bolide kwam na een snelle eerste pitstop van de GRT crew aan de leiding te liggen en in geen tijd bouwde Caldarelli een voorsprong van een halve minuut uit. Engelhart consolideerde dat verschil vervolgens tot aan de meet.
GRT - Lamborghini Huracán GT3 #63
GRT - Lamborghini Huracán GT3 #63
De overwinning van het Lamborghini fabriekstrio kent overigens een Belgisch randje. De ingenieur van het het Oostenrijkse team is namelijk Wim Everaerts. De Belg die zich in geen tijd wist op te werken bij Lamborghini, zette bewust alles op de race en liet de #63 met drie verse setjes Pirelli's de wedstrijd aanvatten.Slachtoffers start crash
Slachtoffers start crash
De strijd voor de tweede plaats ging tussen de ISR Audi R8 LMS #75 van Frank Stippler, Filip Salaquarda en Clemens Schmid en de AF Corse Ferrari #50 van Alessandro Pier Guidi, Pasin Lathouras en Michele Rugolo. Polesitter Pier Guidi zette de Audi lange tijd onder druk en kreeg de tweede plaats uiteindelijk in de schoot geworpen toen plots de linker achterband van de Audi het begaf op vijf minuten van het einde. Daardoor kon ook de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Maxi Buhk, Franck Perera en Jimmy Eriksson nog een positie opschuiven en alsnog op het podium plaatsnemen. De kampioenschapsleiders startten pas als zestiende maar rukten gestaag op doorheen de wedstrijd.

De SMP Racing Ferrari die in het eerste wedstrijduur het veld aanvoerde leek goed op weg naar de tweede plaats, maar Davide Rigon kreeg net voor het einde nog een drive through penalty aangesmeerd voor inhalen onder geel. De Russische Ferrari viel daardoor nog terug naar de vijfde plaats, achter het Kaspersky exemplaar van James Calado, Marco Ciocci en Giancarlo Fisichella. 

Machiels - Bertolini - Hommerson
Machiels - Bertolini - Hommerson
Beste Belg was Maxime Soulet, hij werd met de Bentley Continental GT3 #8 zesde. Louis Machiels scoorde bij zijn terugkeer naar AF Corse meteen een derde plaats in de Pro-Am klasse (15e algemeen). Voor Belgian Audi Club Team WRT was het een race om te vergeten, meer dan een twaalfde plaats voor de #17 van Winkelhock/Dennis/Leonard zat er niet in. De #2 werd vanmorgen in de kwalificaties al uitgeschakeld door een op hol geslagen Lamborghini, terwijl de #5 van Dries Vanthoor een van de slachtoffers was van de crash bij de start.

Foto's: Racing International Photography, Georges De Coster, Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op zondag 23 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons