van der Horst

Monza: Dinamic Porsche verrassende winnaar - Soulet beste Belg

Dinamic Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Dinamic Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Andrea Rizzoli, Zaid Ashkanani en Klaus Bachler hebben vandaag in de Dinamic Porsche erg verrassend de seizoensopener van de Blancpain GT Series Endurance Cup in Monza gewonnen. Dinamic is bovendien een nieuwkomer en kon dus meteen op eigen bodem de grootste beker mee huiswaarts nemen. De Orange 1 FFF Racing Team Lamborghini van Andrea Caldarelli, Dennis Lind en Marco Mapelli finishte als tweede, voor de Black Falcon Mercedes van regerend kampioenen Yelmer Buurman, Luca Stolz en Maro Engel.
GRT - Lamborghini Huracan GT3
GRT - Lamborghini Huracan GT3
Bij de start viel er nog heel wat regen en waren regenbanden de enige juiste keuze. Mirko Bortolotti nam vanop de pole meteen het heft in handen in de GRT Lamborghini, met in zijn spoor Nico Bastian. De Duitser nam in de AKKA ASP Mercedes, uitkomend in de Silver Cup, zelfs even de leiding toen de leidende Lambo na een halfuur een langzaam leeglopende band moest laten vervangen. Dat gebeurde echter tijdens een full course yellow, zodat de Lamborghini weer als tweede de baan op kon.

2019 Blancpain GT Series Endurance Cup Monza
2019 Blancpain GT Series Endurance Cup Monza
Na één uur wedstrijd werd het een strategisch gokspel, de regen was zo goed als gestopt maar desondanks ontstond er maar zeer traag een echt droge lijn. Sommige wagens gokten al op slicks terwijl andere vasthielden aan de regenbanden. Halverwege de wedstrijd leek die in het voordeel te kantelen van de teams op slicks, maar even later druppelde het alweer boven het park van Monza. De laatste reeks pitstops was dus beslissend en daar ging de voorkeur van de meeste teams weer naar regenbanden.

Saintéloc - Audi R8 LMS Evo
Saintéloc - Audi R8 LMS Evo
Saintéloc Racing wachtte lang om binnen te komen en profiteerde optimaal van een full course yellow om leider te blijven na hun pitstop. Christopher Haase had vervolgens bij de herstart enkele gedubbelde wagens tussen hemzelf en de Dinamic Porsche en kon meteen een kloofje slaan. In de eindfase kregen echter heel wat auto's af te rekenen met lekke banden (links achter), zo ook de leidende Saintéloc Audi. Dinamic kreeg zo de zege in de schoot geworpen, al moet gezegd dat vooral Ashkanani in zijn middelste stint het verschil maakte en op de regenbanden heel wat wagens voorbij ging.

M-Sport - Bentley Continental GT3
M-Sport - Bentley Continental GT3
Snelste Belg was dit weekend Maxime Soulet, die zijn Bentley thuisbracht op de zesde plaats. Ook Dries Vanthoor nam de laatste stint voor zijn rekening, hij tikte als achttiende aan in de WRT Audi. Er had een beter resultaat ingezeten maar ook onze landgenoot kreeg op het einde af te rekenen met een lekke band. Charles Weerts kwam eveneens uit voor WRT en eindigde als 27e bij zijn debuutrace in de Blancpain GT Series, nadat ook teamgenoot Rik Breukers moest afrekenen met twee lekke banden. Tien plaatsen verder zagen we Maxime Martin, die technische problemen kende in zijn R-Motorsport Aston Martin.

Boutsen Ginion - BMW M6 GT3
Boutsen Ginion - BMW M6 GT3
Louis Machiels zag de finish niet, na een aanrijding tijdens de kwalificatie raakte de AF Corse Ferrari nog wel klaar voor de wedstrijd maar daarin werd teamgenoot Niek Hommersom al na elf rondjes van zijn sokken gereden door de Mercedes van Antonelli Motorsport. Bij Boutsen Ginion zagen we twee landgenoten in actie; Renaud Kuppens eindigde als 31ste in de Lamborghini, terwijl Philippe Steveny (41ste) pech kende in de BMW.

--- UITSLAG BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP MONZA ---

Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 14 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons