van der Horst

Monza: race 1: Muller ongenaakbaar in de regen - Volledig Chevrolet podium

Muller & Chilton - RML Chevrolet Cruze
Muller & Chilton - RML Chevrolet Cruze
In een interview met autosport.be weigerde Yvan Muller eerder op de dag nog om zichzelf tot favoriet uit te roepen voor de races vandaag aangezien er regen verwacht werd en er onder deze omstandigheden tot dusver nog niet gereden was. Regen hebben de rijders gekregen maar het deerde Muller blijkbaar niet, de Fransman maakte geen fouten en won de race. Het werd zelfs een dubbel voor RML, want Tom Chilton pakte de tweede plaats terwijl MacDowall in de Bamboo Cruze er een volledig Chevrolet podium van maakte. De Honda’s reden een mooie inhaalrace maar kwamen tekort om de Chevrolet’s nog te bedreigen, Tarquini werd vierde voor Monteiro.
Gabriele Tarquini - Honda Civic
Gabriele Tarquini - Honda Civic
De eerste start van het jaar werd gegeven achter de safety car en met Muller op kop passeerde het hele peloton de eerste chicane zonder brokken. Na de eerste van tien ronden hadden we drie Chevrolet’s op kop met Muller voor zijn teammaat Chilton en MacDowall. Nochtans verliep alles niet naar wens voor de leider, de ruitenwisser van de Cruze weigerde dienst en dat terwijl de regen met bakken uit de hemel viel. Rob Huff was aan een remonte begonnen maar ging rechtdoor in de chicane terwijl Gabriele Tarquini een mooi duel uitvocht met Marc Basseng tot de race na zes ronden onderbroken werd  om de BMW van D’Aste  die in de muur geparkeerd stond te ontzetten.

Tom Coronel - BMW 320 TC
Tom Coronel - BMW 320 TC
Na twee ronden achter de safety car werden het veld terug losgelaten met Chilton onder de achtervleugel van de Cruze van Muller. Tarquini begon aan een remonte en passeerde achtereenvolgens Nash en Oriola. Hoewel hij druk bleef uitoefenen  kon Chilton Muller niet verschalken en de Fransman won voor zijn teamgenoot en MacDowall. Deze laatste belandde niet enkel op het podium maar won ook de Yokohama Independent's Trophy voor privérijders.

 
Rob Huff: mooie inhaalrace
Rob Huff: mooie inhaalrace
De vierde en vijfde plaats gingen naar de beide Honda’s van Tarquini en Monteiro; de Portugees die vanuit veertiende stelling was vertrokken tekende dus voor een knappe inhaalrace. Ook Rob Huff die  als allerlaatste was vertrokken, maakte heel wat plaatsen goed spijts een foutje in het begin van de race. Huffy finishte uiteindelijk knap zesde.De overige SEAT-rijders hadden minder geluk.  Basseng kreeg een drive-through voor het te laat verschijnen op de startgrid en zowel Oriola als Boardman moesten opgeven. Achter  Nash en Michelisz werd Tom Coronel met een negende plaats de beste BMW-rijder.

Uitslag FIA WTCC Monza 2013 race 1

01. Yvan Muller (Chevrolet Cruze 1.6T)
02. Tom Chilton (Chevrolet Cruze 1.6T) op 0.932
03. Alex MacDowall (Chevrolet Cruze 1.6T) op 5.101
04. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) op 8.053
05. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) op 15.261
06. Rob Huff (SEAT Leon WTCC) op 17.349
07. James Nash (Chevrolet Cruze 1.6T) op 19.454
08. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) op 29.338
09. Tom Coronel (BMW 320 TC) op 28.837
10. Fredy Barth (BMW 320 TC) op 37.740
11. Jean-Philippe Dayrault (BMW 320 TC) op 39.226
12. Fernando Monje (SEAT Leon WTCC) op 41.656
13. Darryl O’Young (BMW 320 TV) op 48.116
14. Marc Basseng (SEAT Leon WTCC) op 50.920
15. Charles Ng (BMW 320 TC) op 54.412

Foto's: Hans Van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Touring Car Championship op zondag 24 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons