van der Horst

Monza: Vier Belgen afgelopen weekend aan de slag in recordveld Italiaans F4

Jef Machiels - Monlau Competition
Jef Machiels - Monlau Competition
Als u weet dat de Formule 1 twintig wagens telt en de Formule 3 30 bolides heeft, dan deed het Italiaans F4-kampioenschap dit weekend in Monza er een schepje bovenop. Er waren namelijk maar liefst 44 wagens van de partij op de Italiaanse snelheidstempel. Er waren ook vier Belgen bij, met Maya Weug en Jules Castro als vaste namen, terwijl Niels Koolen en Jef Machiels hun eerste kennismaking met het kampioenschap kregen. Het weekend werd uiteindelijk door het weer herleid tot twee races, maar kende met Charlie Wurz en Andrea Kimi Antonelli twee winnaars uit het dominante Prema Racing.
Jules Castro - Van Amersfoort Racing
Jules Castro - Van Amersfoort Racing
De eerste race werd vooral getekend door het grote aantal uitvallers, maar liefst acht piloten moesten de strijd vroegtijdig staken. Eén daarvan was Weug. De Spaanse met Belgisch-Nederlandse roots raakte betrokken bij een ongeval nadat zij van de baan gereden werd door een andere piloot. Ook Castro kende de nodige animo in de race. De Limburger raakte tijdens de race eveneens een tegenstander. De Van Amersfoort Racing-piloot kon wel verder rijden, maar kreeg achteraf een tijdstraf van tien seconden, waardoor hij terugviel naar de 27ste plaats. Dat terwijl Wurz van begin tot einde de race domineerde, niettegenstaande de vele safety cars.

Maya Weug - Iron Lynx
Maya Weug - Iron Lynx
De tweede race moest normaal in de ochtend plaatsvinden, maar het regenweer zorgde ervoor dat deze het slot van race drie overnam. In die race moest Antonelli eerst afrekenen met Alex Dunne, om dan eens het gevaar geweken was, richting winst te rijden. Voor Weug was het wederom een race om te vergeten. De Iron Dame lag op een zestiende positie totdat zij aangereden werd door teamgenoot Lacorte in Variante del Rettifilo. Hiermee viel zij terug naar plaats 28. Castro van zijn kant moest vanaf plaats 23 starten en eindigde uiteindelijk op een zeventiende plek.

Niels Koolen - Monlau Competition
Niels Koolen - Monlau Competition
Tot slot kwamen er dus ook nog twee extra landgenoten in actie. Al is Koolen een Nederlander die met een Belgische licentie rijdt. De vice-Europees kampioen karting uit 2019 liet zich opmerken in de eerste race, door als zeventiende te eindigen. De tweede race eindigde hij als 30ste. Ook Machiels kwam eens piepen in het Italiaans kampioenschap, nadat hij dit seizoen al in het Spaanse kampioenschap reed. De zoon van Louis Machiels eindigde als 23ste en 25ste.

Foto's: Racing International Photography/Diego Onida



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 10 oktober 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons