van der Horst

Moscow Raceway: Yvan Muller houdt Tom Coronel van de zege (race 1)

Tom Coronel - Yvan Muller
Tom Coronel - Yvan Muller
Yvan Muller moest zondag op de Moscow Raceway beroep doen op al zijn vaardigheden en talent om een beresterk rijdende Tom Coronel van een tweede seizoenszege te houden. Na een wedstrijd die als gevolg van een ... een defecte takelwagen bijna een half uur diende stilgelegd, trok de Fransman uiteindelijk nipt aan het langste eind om een vierde overwinning te laten optekenen. Niet Gabriele Tarquini die pas zesde werd maar Norbert Michelisz sleepte voor Honda alweer een podium uit de brand, het vierde reeds dit seizoen voor de bescheiden Hongaar. Rob Huff tikste als vierde aan voor James Thompson die met een vijfde stek het tot dusver beste resultaat voor het op eigen bodem optredende LADA liet noteren. Michel Nykjaer gaat via een zevende stek algemeen aan de leiding in de Yokohama Trophy. Met een voorsprong van 101 punten op achtervolger Tarquini kan Muller zich nu al viermaal een nulscore veroorloven.

Tom Coronel mocht, nadat hij gisteren voor amper 70/1000sten een eerste reguliere pole had gemist, naast Yvan Muller vanop de eerste rij van start. Beide protagonisten doken bij de start zij aan zij de eerste bocht in maar Muller hield mits een kleine contact toch het voordeel. Verderop in het peloton liep het minder vlot; Fredy Barth tikte Charles Ng achteraan aan waarna de man uit Hong Kong dwars ging en voor chaos, annex brokken zorgde. Naast NG en Barth zelf deelden ook de SEAT van Karamyshev en, jawel, Darryl O'Young in de klappen. Met  Barth werd ook Stefano van een mogelijk niet al te koosjer maneuver verdacht zodat zowel de Italiaan als de Zwitser 'under investigation' kwamen te staan.

Aanvankelijk werd de meute door de safety car in bedwang gehouden maar toen de takeltractor die de gehavende BMW's moest ontzetten zowaar in panne viel, kon de wedstrijdleiding niet anders dan het hele veld in ronde vier met code rood tot staan te brengen. Hilarische toestanden die toch wel een ernstige smet op deze eerste Russische WTCC-deelname wierpen; niet in het minst omdat het tuig in kwestie blijkbaar niet kon weggesleept worden zodat er voor de rest van de race in de eerste bocht niet meer mocht ingehaald worden...

Ook na de herstart achter de safety car behield Muller de leiding voor Coronel en Michelisz die zich bij de eerste start voorbij Huff had gehesen. Huff volgde in vierde stelling voor Thompson die Tarquini voor de onderbreking had verschalkt. De Honda Civic van de Italiaan droeg achteraan overigens duidelijk de sporen van een onzachte dreun.

In de resterende tien ronden liet een in het bochtige gedeelte van de omloop toch wel snellere Tom Coronel geen mogelijkheid onbenut om Yvan Muller de leiding af te snoepen. Overstuur, onderstuur, aan spektakel ontbrak het daarbij niet maar finaal moest de ROAL Motorsport-rijder toch zijn meerdere in de oud-wereldkampioen erkennen. Een welgemeende "sh.." onder het oog van de camera omschreef gevat Coronel's frustratie om de gemiste kans op een tweede seizoenszege.

"Ik wist dat het bij deze hoge temperaturen moeilijk zou worden om Tom achter mij te houden dus ben ik in het begin van de race voorzichtig met de banden om gesprongen om het einde van de wedstrijd te halen. Het RML-team deed daarbij een prima job want de balans van de auto bleef de hele race stabiel" aldus Muller die uiteraard baat had bij de rode vlag-situatie.

Achter het leidersduo kwam Norbert Michelisz aanvankelijk onder druk van Rob Huff maar de Hongaar kon naderhand wat afstand nemen om alsnog onbedreigd naar de laatste podiumtrede toe te rijden.

5ccc90f86d0ea6082eae32263a8683bcc70a9799.jpg
Een eind verder ontspon zich een boeiende strijd om de vijfde plaats tussen James Thompson, Gabriele Tarquini en Michel Nykjaer, evenwel zonder dat hier nog positiewissels werden opgetekend. De vijfde plaats van Thompson's LADA Granta bewijst de vooruitgang die er bij het Russische Lukoil Racing wordt geboekt. Tarquini die 's ochtends in de warm up naar het voorbeeld van Monteiro gisteren ook al motorkoelingsproblemen had gekend, gaf kort voor de start van de race al mee dat het wellicht bij "schade beperken" zou blijven. In de Yokohama Trophy wipt Michel Nykjaer  dankzij zijn zevende plaats algemeen over James Nash die in het spoor van Pepe Oriola als negende over de finishlijn kwam.

In de kampioenschapsstand telt Muller nu 101 punten voorsprong, of het equivalent van vier overwinningen,  op Tarquini. Afwachten of die bonus in het tweede treffen nog wordt aangedikt.

Uitslag race 1 FIA WTCC Moskou 2013

1  Yvan MULLER  FRA  Chevrolet Cruze  15 ronden in 51:37.955   
2  Tom CORONEL  NLD  BMW 320 TC  0.511 
3  Norbert MICHELISZ  HUN  Honda Civic WTCC  5.327 
4  Robert HUFF  GBR  SEAT Leon WTCC  6.685 
5  James THOMPSON  GBR  Lada Granta  10.549 
6  Gabriele TARQUINI  ITA  Honda Civic WTCC 10.718 
7  Michel NYKJAER  DNK  Chevrolet Cruze 11.053 
8  Pepe ORIOLA  ESP  SEAT Leon WTCC  14.252 
9  James NASH  GBR  Chevrolet Cruze  15.047 
10 Tom CHILTON  GBR  Chevrolet Cruze 15.420 
11 Stefano D'ASTE  ITA  BMW 320 TC  15.571 
12 Mehdi BENNANI  MAR  BMW 320 TC  16.111 
13 Tiago MONTEIRO  PRT  Honda Civic WTCC  18.257 
14 Marc BASSENG  DEU  SEAT Leon WTCC  19.996 
15 Alex MACDOWALL  GBR  Chevrolet Cruze  20.716 
16 Mikhail KOZLOVSKIY  RUS  Lada Granta  29.113 
17 Fernando MONJE  ESP  SEAT Leon WTCC  29.269 
18 Rene MUNNICH  DEU  SEAT Leon WTCC  31.673 
19 Franz ENGSTLER  DEU  BMW 320 TC  2 r 
20 Darryl O'YOUNG  HKG  BMW 320 TC  3 r 
21 Nikolai KARAMYSHEV  RUS  SEAT Leon WTCC  3r 
 
Niet geklasseerd:

Fredy BARTH  CHE  BMW 320 TC  
Charles NG  HKG  BMW 320 TC   

Kampioenschap:

1.Muller 128p; 2.Tarquini 127p; 3.Nash 110p...

Foto: FIA WTCC




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 9 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Moskou.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons