van der Horst

Moscow Raceway: Tiago Monteiro schenkt Honda tweede seizoenszege in spectaculaire race, Rob Huff knap tweede

Tiago Monteiro - Honda Racing WTCC
Tiago Monteiro - Honda Racing WTCC
In een tweede race die bol stond van al dan niet gelukte inhaalmaneuvers en incidenten boekte polesitter Tiago Monteiro op de Moscow Raceway een verdiende tweede zege voor werkgever Honda. Een zesde overwinning in de WTCC-carrière van de kleine Portugees die een dreigende Rob Huff finaal nog makkelijk voor bleef, aldus een spectaculaire eerste zege voor Lada verhinderend. Norbert Michelisz maakte het feest voor Honda volledig met een knappe derde stek voor de sterk debuterende Nick Catsburg. Yvan Muller kon met een zesde plaats slechts beperkt profiteren van José Maria Lopez' nulscore, gevolg van een valse start annex drive through.
  • Dreamdrive
 
Tiago Monteiro - Rob Huff
Tiago Monteiro - Rob Huff
Op een omloop waarop de Citroën's het toch al iets moeilijker hadden dan normaal, moesten de troepen van Yves Matton zich in deze race met omgekeerde top 10-grid tot een bijrol beperken. Het Franse merk zorgde met Ma, Muller en Loeb op plaatsen vijf, zes en zeven voor een vrij fel bevochten tir groupé. Tussen rivalen Muller en Lopez kwam het aavankelijk herhaaldelijk tot contacten, tot de Argentijn na enkele ronden een drive through kreeg wegens een valse start. Een zeldzaam foutje van Pechito die een voor hem moeilijk weekend kende, spijts een tweede plaats in race 1. Muller van zijn kant kreeg geen cadeau's van zijn teamgenoten, maar met een oververdiende zege en een zesde stek schroefde de Elzasser zijn achterstand op Lopez toch tot 35 punten terug. Stellen dat de titelstrijd weer wijd open ligt lijkt ons iets te voorbarig.

Rob Huff - LADA Sport Rosneft
Rob Huff - LADA Sport Rosneft
Ook de RML Chevrolet's kregen net als Citroën een bescheidener rol toebedeeld, al droegen ook Valente, Chilton en Coronel, resp. achste, negende en tiende zeker hun steentje tot het spektakel bij.
Het waren evenwel Honda en Lada die voor één keer de hoofdrol voor zich opeisten. Polesitter Monteiro moest de bij de start behouden leiding nooit uit handen geven en won uiteindelijk met drie seconden voorsprong op Rob Huff die aan boord van een competitieve Lada Sport Rosneft Vesta voor een beresterke inhaalrace tekende. 
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic WTCC
Vertrokken vanuit zevende stelling ging de Brit achtereenvolgens aan Ma (mits een tik weliswaar) en Valente voorbij. De derde plaats kreeg hij van Lada-teammaat Catsberg cadeau, waarop hij na een mooi duel met Norbert Michelisz ook de Hongaar inrekende;  na geruime tijd bij leider Monteiro te hebben aangeklampt had 'Norbi' de Portugees moeten laten gaan. Vier ronden restten er Huff om naar Monteiro toe te rijden en hem mogelijk ook de leiding te ontfutselen, eeuwige roem in Rusland en wie weet wel een weekendje in Poetin's datsja tegemoet. Even weet de Brit aan te sluiten, om de Portugees dan stilaan weer uit het visier te verliezen. Met een verdiende tweede plaats, annex vierde stek voor debutant Nick Catsburg schrijft Lada op eigen bodem hoe dan ook geschiedenis.

Tom Coronel - Gabriele Tarquini
Tom Coronel - Gabriele Tarquini
In de rubriek kommer en kwam noteren we onder meer de sortie van Gabriele Tarquini. De Italiaan had zich vanuit achtste stelling tot op een vijfde plaats teruggevochten, maar bij een aanval op  Nick Catsburg liep het fout en belandde de Italiaan vrij hard in de rail. Voor Jaap van  Lagen die de openingsronden wist te animeren, eindigde de rit in de grasberm met een afgebroken voorwielophanging.  Ook voor Tom Coronel werd dit Russisch weekend er één om snel te vergeten. "Alles wat fout kon gaan, ging ook fout. Ik krijg hier gewoon niks voor mekaar, teveel wheelspin en onderstuur" klonk het uit de mond van de Nederlander die in race 2 nog onverhoopt het puntje voor de tiende plaats voor Rickard Rydell's neus wegkaapte.

In de tussenstand  verliest Gabriele Tarquini zijn pas veroverde vijfde plaats aan Ma en Michelisz, Spiderman staat nu zevende.

Moscow Raceway Race 2

1 Monteiro Honda 16 ronden in 27:12.922  
2 Huff Lada +3.155  
3 Michelisz Honda +5.549  
4 Catsburg Lada +8.074  
5 Ma Citroën +12.188  
6 Muller Citroën +14.674 
7 Loeb Citron +18.010  
8 Valente Chevrolet RML +20.803  
9 Chilton Chevrolet RML +20.968
10 Coronel Chevrolet RML +21.207 
11 Rydell Honda +21.686 
12 Lopez Citroën 24.659 
13 Demoustier Chevrolet RML+ 29.019
14 D'Aste Chevrolet RML +31.584
15 J. Filippi Chevrolet RML +34.404 
16 Tarquini Honda   6r
17 van Lagen Lada   5r
18 Bennani Citroën   4r
 
Kampioenschap:

1 Lopez 199p
2 Muller 164
3 Loeb 135
4 Monteiro 102
5 Ma 84
6 Michelisz 82
7 Tarquini 76
8 Chilton 55
9 Huff 41
10 Bennani 40
11 Valente 35
12 Coronel 24
13 D'Aste 16
14 Catsburg 12
15 Thompson 6
16 Filippi 5
17 Rydell 3
18 van Lagen 3

 Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 7 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Moskou.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons