van der Horst

Most: Cupra-rijders Mikel Azcona en Petr Fulin claimen beide poles

Mikel Azcona - Zengo Motorsport
Mikel Azcona - Zengo Motorsport
Constructeur Cupra gooide hoge ogen vrijdagnamiddag in het Tsjechische Most. Hoewel 20kg zwaarder dan op de Hungaroring, claimde het merk met Mikel Azcona (in race 2) en wildcardhouder Petr Fulin (in race 1) beide poles, nadat de Tsjech de tiende tijd in Q2 had gelukt. Puntenleider Yann Ehrlacher (Lynk&Co), derde in de shoot out achter Azcona en Norbert Michelisz (Hyundai Elantra), deed alweer een prima zaak nu van zijn naaste concurrenten enkel Jean-Karl Vernay (Hyundai Elantra N) met een vijfde plaats in Q3 tijd in zijn buurt bleef. Esteban Guerrieri sleepte met de loodzware Honda Civic een onverwachte vierde startplaats uit de brand. Voor landgenoten Frédéric Vervisch en Gilles Magnus kondigde het weekend zich veelbelovend aan, maar een dramatische vrijdagnamiddag draaide uit op een immense ontgoocheling.
Frédéric Vervisch: motorwissel...
Frédéric Vervisch: motorwissel...
Voor Vervisch liep het al in free practice 1 fout toen hij na een handvol rondjes met problemen naar de kant moest. Een motorwissel drong zich op waardoor de West-Vlaming in race 1 sowieso vanuit laatste stelling moet starten. Een snelle motorwissel door de Comtoyou-crew maakte dat Vervisch in FP2 nog een zestal ronden kon meepikken alvorens het richting kwalificatie ging. Spijts het verlies van heel veel tracktime wist de Audi-fabrieksrijder zich met een 11de tijd in Q1 toch voor Q2 te kwalificeren. Hierin prijkte hij geruime tijd op P10 (en de pole voor race 1) tot Azcona in extremis naar P2 stormde en onze landgenoot naar de 11de plek en dito startplaats voor race 2 verwees.

Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS: brute pech
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS: brute pech
Nadat Tom Coronel eerder in FP2  reeds de rode vlag had uitgelokt na op de baan tot stilstand te zijn gekomen, wachtte Gilles Magnus in Q1 een identiek lot waardoor de Antwerpenaar in beide races als... laatste van start gaat. Géén Brabançonne dus dit weekend...

In Q1 had Esteban Guerrieri (Honda Münnich Motorsport) zich onverwacht de snelste getoond voor Azcona,  Berthon en - andermaal verrassend- de Honda van kompaan Nestor Girolami. Volgden Vernay, Michelisz, Ehrlacher, Fulin, Muller, Björk, Vervisch en Tarquini die Rob Huff  voor 1/100ste de cut voor Q2 ontzegde. Naast toppers Vervisch en Magnus kon ook Santiago Urrutia (tweede in de puntenstand) zich met een 15de tijd niet batig rangschikken.

In Q2 topte JK Vernay (Hyundai Elantra)  de tabel, de Fransman deed 5/1000sten beter dan Azcona, volgden Michelisz, Guerrieri en puntenleider Ehrlacher die mee naar de shoot out mochten. Audi-rijder Nathanaël Berthon greep voor 47/1000sten naast een ticket voor Q3. Petr Fulin scoort als wildcardhouder weliswaar geen punten maar de Tsjech zette Frédéric Vervisch een heuse hak door de Belg in extremis uit de top 10 te wippen. 

Q2-snelste Vernay vertrok als eerste in de shoot out (zonder Audi's) maar kon hierin met een vijfde tijd niet bevestigen. Guerrieri, Ehrlacher, Michelisz en polesitter Azcona deden beter en bezetten zondag de eerste twee startrijen in de afsluitende race.

In de puntenstand vergroot Ehrlacher zijn voorsprong op teamgenoot Urrutia tot acht punten.

Most - Uitslag Q1


Most - Uitslag Q2


Most - Uitslag Q3

Foto's: FIA WTCR 


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 8 oktober 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons