van der Horst

Motegi: José Maria Lopez stormt naar zevende seizoenzege

Podium Race 1: Michelisz en Tarquini flankeren José Maria Lopez
Podium Race 1: Michelisz en Tarquini flankeren José Maria Lopez
José Maria Lopez pakte zondag op de Twin Ring Motegi zijn zevende zege van het seizoen. De Argentijn ontfustselde polesitter Norbert Michelisz nog voor de eerste bocht de leiding en werd na een vrij saaie race met dik drie seconden voorsprong op de Hongaar als winnaar afgevlagd. Honda-rijders Michelisz en Tarquini flankeerden de regerende wereldkampioen op het podium, een magere troost voor de constructeur uit Japan die voor eigen publiek maar wat graag had gezegevierd. Yvan Muller moest vrede nemen met een vijfde stek achter stalgenoot Ma Qing Hua, de titel lijkt nu wel heel ver weg voor de Fransman. Beide ROAL Motorsport-rijders Coronel en Chilton belandden door een identiek remprobleem naast de baan.
  • Skylimit Events
Norbert Michelisz -Zengo Motorsport
Norbert Michelisz -Zengo Motorsport
Veel viel er vooraan in deze wedstrijd niet te beleven, want nadat Lopez via een knalstart aan Michelisz was voorbijgegaan en Tarquini  in de openingsronde profiteerde van het duel tussen merkgenoten Ma en Loeb, lag de top drie al meteen vast. Ook Yvan Muller maakte dankbaar gebruik van hogervermeld gevecht om dadelijk door te stoten naar P4,  maar aansluiten bij het leiderstrio dat inmiddels al afstand had genomen zat er voor de Fransman nooit in. Een zevental ronden houden Lopez, Michelisz en Tarquini  elkaar voorin gezelschap waarna de onderlinge verschillen zich stilaan verder uitdiepen. Muller van zijn kant komt in de slotfase van de wedstrijd in de greep van achtervolgers Ma en Loeb en de drie Citroën-rijders weten met hun strijd om de vierde plaats dan toch enig animo in deze makke race te brengen.  Chinees Ma gaat met nog drie ronden te gaan  knap aan de drievoudige wereldkampioen voorbij en zal uiteindelijk afgetekend als vierde finishen voor de beide Elzassers.

Achter Mehdi Bennani wordt het gevecht om de achtste plaats tussen Rob Huff, de vanuit laatste stelling opgerukte Tiago Monteiro en de terugvallende Hugo Valente in het voordeel van de Lada-rijder beslecht.

Hommeles bij ROAL Motorsport waar in enkele ronden tijd zowel Tom Coronel als Tom Chilton met een identiek remprobleem worden gekonfronteerd. Beiden belanden op precies dezelfde plaats naast de baan nadat het rempedaal van hun RML Chevrolet niet thuis gaf.  Een hachelijk moment dat veel slechter had kunnen aflopen. Chilton kan zijn door de grintbak afgeremde bolide nog net voor de rail tot stilstand brengen. Coronel gooit zijn DHL-Chevy weliswaar in een reflex in de rondte maar kan vrij zware schade aan de achterkant van zijn wagen  niet vermijden. Hun deelname aan de tweede race komt echter niet in gevaar.

In de kampioenschapsstand vergroot Lopez zijn voorsprong op Muller met vijftien punten, Michelisz springt dankzij zijn tweede stek over Ma Qing Hua naar de vierde plaats.


Uitslag Motegi Race 1:

1 José María López 13 ronden  
2 Norbert Michelisz +3.081 
3 Gabriele Tarquini +4.314 
4 Ma Qing Hua  +10.421  
5 Yvan Muller +11.812 
6 Sébastien Loeb +12.108
7 Mehdi Bennani +14.677 
8 Rob Huff +22.108 
9 Tiago Monteiro +23.409 
10 Hugo Valente +29.352
11 Nicolas Lapierre +29.952 
12 Grégoire Demoustier +32.361 
13 John Filippi +39.713  
14 Stefano D'Aste +40.919 
15 Tom Chilton +9 r. 
16 Nicky Catsburg +9 r. 
17 Tom Coronel +10 r. 

Kampioenschap:

1.Lopez  351p 
2.Muller   277p
3.Loeb   241p
4.Michelisz  164p 
5.Ma  159 p ...
6.Tarquini 153
7.Monteiro 126
8.Chilton 76
9.Valente 73p
10.Huff 62p...

Foto's: Eurosport Events
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 13 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motegi.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons