van der Horst

Motegi: Tiago Monteiro bezorgt werkgever Honda thuiszege (+ video) - UPDATE

Blije gezichten bij Honda: Daisuke Horiuchi met Tiago Monteiro
Blije gezichten bij Honda: Daisuke Horiuchi met Tiago Monteiro
Honda wist voor eigen publiek dan toch te winnen. In een zoals gebruikelijk beduidend geanimeerder tweede treffen snelde snelstarter Tiago Monteiro na een dominante rit naar een oververdiende tweede seizoenszege. Polesitter Hugo Valente hield vrij makkelijk vast aan zijn tweede stek en ook Rob Huff, nochtans pas als dertiende van start gegaan, schopte het na een knappe inhaalrace tot op het podium. Puntenleider Lopez verdween al snel met een lekke band uit de wedstrijd, een voorval waarvan titelrivaal Muller echter niet kon profiteren: de Fransman moest naar de pits nadat de motorkap van diens Elysée was losgekomen. Tom Coronel klom op naar een achtste stek en keert zodoende niet met lege handen huiswaarts.
Motegi: start race 2
Motegi: start race 2
Monteiro tekent bij het groene licht voor een droomstart en gaat spectaculair aan polesitter Hugo Valente voorbij. Nick Catsburg, tweede op de grid, valt dadelijk naar P7  terug waardoor Yvan Muller de derde plaats erft voor Ma, Tarquini en Lopez die reeds drie plaatsen goedmaakte. De Argentijn rijdt evenwel meteen daarop lek na een incident met Michelisz, Bennani en Loeb en moet opgeven. Een buitenkans voor titelrivaal Muller lijkt het maar de Fransman moet in ronde vijf zelf naar de pits om de motorkap van zijn Citroën te dichten; die is losgekomen na een tik bij de start tegen de achtsteven van Valente.

Ma Qing Hua - Gabriele Tarquini
Ma Qing Hua - Gabriele Tarquini
Ma Qing Hua is inmiddels aan Tarquini voorbij gegaan maar de Italiaan heeft het zo niet begrepen en tikt de Chinees enkele bochten verder dwars. Een incident dat  onbestraft zal blijven maar waarvan Rob Huff en Sebastien Loeb dankbaar gebruik maken om naar P3, resp. P4 door te schuiven.


Huff-Tarquini-Loeb
Huff-Tarquini-Loeb
Monteiro die dankbaar profiteert van de strijd achter zich heeft op dat ogenblik al een comfortabele voorsprong en zal na een foutloze rit met dik negen seconden voorsprong op een verdienstelijke Valente als winnaar worden afgevlagd. Die wordt in de eindfase ei zo na nog  door het slag leverend trio Huff-Loeb-Tarquini bijgebeend maar weet zijn tweede stek dus veilig te stellen. Het is finaal Huff - nota bene andermaal als 13de van start gegaan - die derde eindigt en werkgever Lada Sport Rosneft zodoende een tweede podium bezorgt, na in Moskou reeds tweede te zijn geëindigd. Sebastien Loeb gooit zich na een ultiem deur-aan-deur-gevecht met Tarquini 89/1000sten eerder op de finislijn en wordt vierde, de Italiaan 'tikt' als vijfde aan voor Ma Qing Hua en het ROAL Motorsport-duo Chilton-Coronel dat mede dankzij de vele opgaves toch nog tot scoren komt na een dramatisch eerste treffen.

Yokohama Trophy-podium: Chilton-Valente-Coronel
Yokohama Trophy-podium: Chilton-Valente-Coronel
In de stand noteren we een status quo tussen Lopez en Muller, de Argentijn telt nu 74 punten voorsprong op de Fransman die zelf 12 punten op achtervolger Loeb moet inleveren. Norbert Michelisz die alsnog met een turboprobleem én schade diende op te geven, moet zijn na race 1 op Ma veroverde vierde stek weer afstaan. De Hongaar blijft in de Yokohama Drivers Trophy wel afgetekend leider voor Valente.

 UPDATE: Gabriele Tarquini werd na afloop dan toch door de wedstrijdleiding terechtgewezen voor zijn aandeel in het incident met Ma Qing Hua.  De Italiaan kreeg 30 seconden straftijd waardoor hij naar de twaalfde plaats verhuist en dus buiten de punten valt. In de kampioenschapsstand behoudt hij nipt zijn zesde plaats. Ma schuift hiermee door naar de vijfde plaats en ook de rest van het veld wint vanzelfsprekend een plaatsje. Voor de Chinees, Chilton, Coronel, Lapierre en D'Aste betekent dit bovendien extra punten terwijl nu ook Bennani een puntje sprokkelt.

Uitslag Motegi Race 2: (aangepast)

1 Tiago Monteiro 13 ronden 
2 Hugo Valente +9.222 
3 Rob Huff +10.938 
4 Sébastien Loeb +11.703 
5 Ma Qing Hua +12.894 
6 Tom Chilton +17.474 
7 Tom Coronel +21.284 
8 Nicolas Lapierre +28.053 
9 Stefano D'Aste +32.744 
10 Mehdi Bennani +35.253 
11 John Filippi +41.364 
12 Gabriele Tarquini +11.792 + 30 seconden straftijd
13 Grégoire Demoustier +42.109 
14 Norbert Michelisz +1r. 
15 Yvan Muller +2r. 
16 Nicky Catsburg +8r 
17 José María López +12r.

Kampioenschap: (aangepast)

1.Lopez 351p
2.Muller 277p
3.Loeb 253p
4.Ma Qing Hua 169p
5.Michelisz 164p
6.Tarquini 153p
7.Monteiro 151p
8.Valente 91p
9.Chilton 84p
10.Huff 77p
11.Bennani 60p
12.Coronel 39p
13.Catsburg 23p
14.D'Aste 18p
15.van Lagen 16p...

Constructeurs:

1.Citroën 787p
2.Honda 560p
3.Lada 270p
 
Foto's: Eurosport Events


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 13 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motegi.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons