van der Horst

Motorland Aragon: Frédéric Vervisch stormt verrassend naar tweede WTCR-pole

Gilles Magnus feliciteert polesitter Frédéric Vervisch
Gilles Magnus feliciteert polesitter Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch verzekerde zich dankzij een verbazend snelle laatste sector van de pole in de shoot out op Motorland Aragon, de tweede pole in de WTCR-carrière van de West-Vlaming na Marrakech 2019. Vervisch leek in Q3 aanvankelijk Thed Björks chrono niet te zullen verbeteren, maar verwees de Lynk & Co-rijder finaal toch voor 21/1000sten naar de tweede startplaats op de grid voor race 2. Ook Gilles Magnus kwam zeer sterk voor de dag, de Antwerpenaar deed amper 0.185" minder goed dan zijn 'chef de file' en claimde met zijn derde snelste tijd eveneens een uitstekende uitgangspositie voor het tweede treffen van morgen. Hyundai verraste vriend en vijand door met Norbert Michelisz en puntenleider Jean-Karl Vernay tot Q3 door te stoten, het Hongaars-Frans duo maakte de top vijf rond. De Koreaanse constructeur blikt op een onverhoopt sterke dag terug nu Gabriele Tarquini dankzij zijn tiende tijd in Q2 de pole voor race 1 kreeg toegewezen.
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
De kwalificatiesessie begon dramatisch voor Honda-rijder Attila Tassi, tweede in de tussenstand. Diens Honda Civic kwam nog in de aanloopronde definitief langs de baan tot stilstand. De jonge Hongaar vertrekt in beide races dan ook vanuit laatste stelling en wordt op beide grids telkens voorafgegaan door .... merkgenoten Nestor Girolami (P20) en Tiago Monteiro (P21). Esteban Guerrieri deed met P16 iets beter maar had met de loodzware Honda Civic nooit uitzicht op een plaatsje in Q2. 

Toppers JK Vernay (Hyundai, P11) en Mikel Azcona (Cupra,P12) redden het maar net en halen de cut voor Q2, in tegenstelling tot Santiago Urrutia. De Uruguyaan is de enige van de vier Lynk&Co-rijders die voor amper 6/1000sten voortijdig moet inpakken. Stalgenoot Yann Ehrlacher vergaat het beduidend beter, de Fransman topt Q1 voor het Comtoyou-trio Coronel-Berthon-Vervisch. Jordi Gené (P14) en Rob Huff (P15) kunnen de  klus met de lichtgewicht Cupra Competition niet klaren.

Halfweg Q2 vinden we de Hyundai's van Michelisz en Vernay bovenaan de tijdtabel terug. Eerstgenoemde zal de sessie als snelste afsluiten, Vernay van zijn kant valt achter Magnus en Vervisch terug naar P4. Thed Björk snelt in extremis naar P5 en ontzegt Nathanaël Berthon (P6) hiermee deelname aan de shoot out. Volgen Tom Coronel, Yann Ehrlacher, Mikel Azcona en... Gabriele Tarquini, de Italiaan vertrekt in de openingsrace met zijn tiende tijd voor het eerst sinds Slovakije 2018 nog eens vanop de pole. Yvan Muller strandt op 0.081" en gaat morgen tweemaal vanuit elfde stelling van start. 

Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co 03
Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co 03
Magnus presteerde sterk vorig jaar op deze omloop en bevestigt door de chrono van Michelisz, die als eerste de baan was opgegaan, met 26/1000 scherper te stellen. Ook Björk had het eerder in Alcaniz naar zijn zin, de herboren Zweed verbetert Magnus' chrono met 0.164" en start al zeker vanop de eerste rij. Vervisch, die er voor opteerde als laatste aan te zetten, komt  in de eerste drie sectoren duidelijk op achterstand maar weet het roer dankzij een prima laatste sector alsnog om te gooien; in de Comtoyou-box gaat men na een bijzonder frustrerende seizoenstart begrijpelijk uit zijn dak. Jean-Karl Vernay scoort met zijn vijfde tijd een puntje en vergroot zo ietwat zijn voorsprong op de naaste achtervolgers.

 "Het was een nagenoeg perfecte ronde, al kan het altijd beter. Een kwalificatiesessie zoals deze heb je nergens anders en is mentaal zwaar.  Ik ben het ook niet meer zo gewend, maar het is een prima uitdaging; je bent steeds blij wanneer je een goed rondje aflevert maar dan realiseer je je dat je het opnieuw moet doen en mogelijk nog beter. Da's echt zwaar en daarom ben ik vandaag erg blij. Vorig seizoen was WTCR voor mij om verschillende redenen niet mogelijk, dus ja, ik ben blij terug te zijn met de nieuwe auto. Het is de eerste pole voor de nieuwe wagen, da's fantastisch voor Audi en voor het team. Ik denk dat Gilles, Tom en Nathanaël eveneens het bewijs leveren dat het team het aan kan, maar om eerlijk te zijn hadden we het de eerste twee weekends erg moeilijk. Deze pole is nog geen zege maar werkt motiverend. Hopelijk kunnen we die morgen verzilveren met een rist punten." aldus Vervisch na afloop.

 Aragon - Uitslag Kwalificatie
 
 
Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 10 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Aragon.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons