van der Horst

Motorland Aragon: Gabriele Tarquini verzilvert pole met zege (race 1)

MotorLand Aragón - start Race 1
MotorLand Aragón - start Race 1
Nog voor de start van de EK-finale in Wembley heeft Italië reeds een overwinning op zak. Op Motorland Aragon verzilverde Gabriele Tarquini (Hyundai) zijn gisteren verworven pole met een klinkende zege, Spiderman stond in april 2019 voor het laatst op de hoogste trede. De Italiaanse veteraan hield in extreem warme condities racelang medevluchter Mikel Azcona (Cupra) in bedwang, Tom Coronel (Audi) mocht mee op het podium nadat hij tijdelijk zijn derde stek aan teamgenoot Berthon had afgestaan in een (tevergeefse) poging de kloof naar het leidersduo alsnog te dichten. Gilles Magnus moest na een racelang, intens duel met Yann Ehrlacher vrede nemen met een zesde stek. Frédéric Vervisch, de polesitter voor race 2, maakte twee plaatsen goed en finishte als achtste.
  • STX Motorhomes
Comtoyou Racing
Comtoyou Racing
Geen positiewissels bij de start, Gabriele Tarquini behoudt de leiding voor Mikel Azcona die naast hem vanop de eerste rij was gestart. Ehrlacher houdt vast aan de zijn derde stek maar komt reeds in de eerste bocht in de vuurlijn van het Audi-trio Coronel-Berthon-Magnus te liggen. In die mate dat Tarquini en Azcona dadelijk een kloof naar de achtervolgers weten te slaan, een voorsprong die Tom Coronel en Nathanaël Berthon naderhand niet meer zouden weten te dichten.

Yann Ehrlacher weet het Comtoyou-duo immers twee ronden op te houden vooraleer onder de druk te bezwijken. Gilles Magnus die bij de start aan Norbert Michelisz is voorbijgegaan probeert het zijn teamgenoten na te doen en zet Ehrlacher op zijn beurt onder druk. Hoezeer de RACB National Team-rijder ook aandringt, aan de regerende WTCR-kampioen komt hij niet voorbij, ook al omdat Michelisz zijn verloren goed op de Belg probeert te heroveren en Magnus' motor door koelingproblemen iets aan power verliest. Michelisz moet in de slotronden zelf uitkijken voor de terugkeer van Frédéric Vervisch die zich na een gesmaakt duel met Thed Björk voorbij de Zweed had gehesen.

In de slotfase van het incidentloze treffen verschaft leider Tarquini zichzelf meer ademruimte.  Azcona van zijn kant controleert de terugkeer van Berthon. De Fransman had van Tom Coronel vrije doorgang gekregen met de bedoeling Azcona alsnog bij te benen, maar gaf toen dit niet lukte de derde plaats op de finishlijn terug aan Major Tom. Puik teamwork van Comtoyou Racing, bij andere teams durven zulke 'deals' wel eens voor wrevel zorgen. Zo maken Lynk & Co-belhamels Santiago Urrutia en Yvan Muller het elkaar dermate moeilijk dat Hyundai-youngster Luca Engstler ei zo na van hun rivaliteit profiteert.

Frédéric Vervisch, de polesitter voor race 2, rijdt niet meteen een behoudende wedstrijd. Na Björk probeert de Audi-fabrieksrijder finaal ook Michelisz op de knieën te krijgen, zonder succes evenwel. Onze landgenoot finisht als achtste en gaat Jean-Karl Vernay en het Lynk & Co-trio Björk-Muller-Urrutia vooraf. Verderop sprokkelt Esteban Guerrieri via een vijftiende stek het enige punt voor constructeur Honda.

In de kampioenschapsstand boet Vernay wat van zijn voorsprong op naaste achtervolger Ehrlacher in. Attila Tassi (Honda) tuimelt van twee naar vijf. Tom Coronel wint de WTCR Trophy, Gilles Magnus het Junior-klassement.

Motorland Aragon - Uitslag Race 1 

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 11 juli 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons