van der Horst

Motorland Aragon: Gilles Magnus snelt naar tweede pole

Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Het Belgische Comtoyou Racing domineerde de debatten in het Spaanse Alcaniz met de pole voor Gilles Magnus, voor teamgenoot Nathanaël Berthon. Regerend kampioen Yann Ehrlacher moest vrede nemen met een derde startplaats, de Fransman krijgt Cupra-rijder Rob Huff, snelst in Q2, naast zich op de tweede rij. Yvan Muller gaat als vijfde van start en wordt op rij drie geflankeerd door merkgenoot Santiago Urrutia die nipt de cut voor Q3 miste.

"Op de Hungaroring verkeerde ik in dezelfde positie, ik had de pole voor het grijpen maar ging toen in de fout. Q3 is een 'mental game', je moet gefocust zien te blijven en deze keer lukte het me wel ook al voelde ik veel druk op de schouders. De Audi's waren hier altijd al snel, hier hoopte ik uiteraard op maar deze afloop had ik na de vrije oefenritten niet verwacht. Nu mikken we op de zege, het feit dat teamgenoot Nathanaël Berthon naast mij vertrekt is een groot pluspunt" aldus een overgelukkige Gilles Magnus, die hier zijn tweede pole in zijn WTCR-carrière lukt, andermaal op Spaanse bodem.

Nathanaël Berthon & Gilles Magnus monopoliseren eerste startrij
Nathanaël Berthon & Gilles Magnus monopoliseren eerste startrij
Magnus had in Q1 ook al de snelste tijd gelukt voor Santiago Urrutia en teamgenoot Berthon, maar moest in Q2 voor 0.110" de duimen leggen voor Cupra-rijder Rob Huff. De Brit leverde in de shoot out een goede ronde af maar zag zijn chrono naderhand alsnog verbeterd door Berthon en Ehrlacher. Yvan Muller was de tweede Lynk & Co-rijder die Q3 haalde maar de meervoudige wereldkampioen raakte reeds in turn 1 de bandenstapel en zou de ultieme sessie als vijfde eindigen.

Nathanaël Berthon had na een sterk, foutloos rondje dus uitzicht op de pole maar dat was zonder Magnus gerekend. Onze landgenoot was meteen sneller in sector 1 en 2, evenaarde Berthon's chrono in sector drie en bouwde zijn voorsprong op de Fransman nog uit tot 0.195", goed voor een deugddoende pole. Mehdi Bennani en Tom Coronel daarentegen hielden het bij een erg bescheiden 15de en 16de tijd.

 Hyundai dat topsnelheid tekort kwam, bleef met een 8ste en 9de startplaats voor resp. Mikel Azcona en Norbert ietwat op zijn honger, al speelde men het bij het BRC Hyundai N Squadra Corse misschien net zo goed strategisch want  mikkend op ruime puntenwinst. In race 2 vertrekken zij immers vanop de eerste en tweede startrij met enkel de Lynk & Co van polesitter Ma Qinghua, auteur van de tiende tijd, voor zich.

Voor Honda werd de kwalificatiesessie niet onverwacht een regelrechte afgang, met slechts een elfde startplaats voor Esteban Guerrieri, de enige van het Honda-viertal dat tot Q2 wist door te stoten. Girolami blijft weliswaar tweede in de puntenstand maar start morgen tweemaal vanuit dertiende stelling. In die zelfde puntenstand klimt Magnus naar de vijfde stek.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3
Stand Rijders na Qualifying

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 25 juni 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons