van der Horst

Aragon: Poles voor Michelisz, Boldizs en Vernay. Magnus tweemaal tweede

Gilles Magnus - JK Vernay - Thed Björk
Gilles Magnus - JK Vernay - Thed Björk
Terwijl titelrivalen Yann Ehrlacher en Esteban Guerrieri het op MotorLand Aragon totaal lieten afweten en zondag in alle drie de races ver op de grid van start moeten, maakten Norbert Michelisz, Jean-Karl Vernay maar ook Gilles Magnus het mooie weer in Spanje. Onze landgenoot greep tweemaal nipt naast de pole maar start evenveel keer vanop de eerste startrij naast een herboren Michelisz (race 1) en Jean-Karl Vernay (race 3), de Fransman hijst zich in de puntenstand naast Yvan Muller op P3. Bence Boldizs kreeg in Q2 geen tijd naast zijn naam maar start in race 2 niettemin andermaal vanop de pole.
Jean-Karl Vernay - Team Mulsanne Alfa Romeo
Jean-Karl Vernay - Team Mulsanne Alfa Romeo
Met de nummers één en twee in de puntenstand die drie maal vanuit een quasi uitzichtloze positie starten, kan de concurrentie met Yvan Muller en JK Vernay voorop een uitstekende zaak doen dit weekend. Een vaststelling die net zo goed geldt voor Gilles Magnus, eens te meer prima onderweg.

Norbert Michelisz: eerste pole
Norbert Michelisz: eerste pole
Norbert Michelisz van zijn kant koestert geen titelambities maar snelde in Q1 naar zijn eerste pole van het seizoen, de eerste pole voor Hyundai sinds Maleisië vorig jaar. De Hongaar ging voor 85/1000sten Magnus vooraf, Vernay en Tarquini palmden de tweede startrij in voor race 1. Thed Björk wierp zich met een vijfde chrono op als snelste Lynk&Co-rijder voor Mikel Azcona en Nathanaël Berthon. Laatstgenoemde start wegens een motorwissel sowieso helemaal achteraan in de openingsrace waar hij puntenleider Ehrlacher om dezelfde reden als buurman krijgt. Nadat de Elzasser een rondje (goed voor een voorlopige elfde tijd) geschrapt zagom de limieten te hebben overschreden, bleef de puntenleider op P17 steken. Hiermee ging hij nipt titelrivaal Guerrieri vooraf die deelde in de tegenvallende prestatie van de Honda's waarbij enkel Nestor Girolami met een twaalfde chrono nipt de Q2-cut haalde.

Gilles Magnus greep tweemaal nipt naast pole
Gilles Magnus greep tweemaal nipt naast pole
In Q2 verzekerde Gilles Magnus zich met de snelste tijd voor Urrutia, Berthon en Vernay van een plaats in de shoot out en vertrekt hierdoor in race 2 vanuit tiende stelling. De sessie werd getekend door een rist geschrapte chrono's wegen het niet respecteren van de track limits. Met als gevolg dat noch Michelisz, noch Engstler of Boldizs een tijd naast hun naam kregen waardoor de jonge Hongaar finaal op P10 uit kwam, goed voor alweer de pole voor race 2. Dat tweede treffen krijgt een Spaans kleurtje met twee Cupra's én local hero Mikel Azcona op de eerste startrij voor Girolami en Tarquini.

Magnus sprokkelde voor zijn snelste chrono weliswaar geen punten maar wierp zich hiermee op als de te kloppen man in Q3. Vertrokken als vijfde en laatste leek de Schotenaar geruime tijd op weg een zucht beter te doen dan Vernay maar door een laat foutje strandde de RACB National Team-rijder op 0.233" van de Franse polesitter. Thed Björk lukte de derde tijd in diens eerste Q3-deelname, voor Lynk&Co-stalgenoot Santiago Urrutia, andermaal op de afspraak. Na Tom Coronel in free practice werd ook Comtoyou-collega Nathanaël Berthon slachtoffer van een gebroken aandrijfas, met voorsprong het zwakke punt van de Audi's. De Fransman moest zijn rondje al meteen afbreken en vertrekt in de afsluitende wedstrijd als vijfde.

Tegenvallende prestaties voor Tom Coronel die telkens als 17de van start gaat, twee plaatsen verder dan  teamgenoot Nicolas Baert die debuteert met een 15de tijd.

Zoals verwacht kunnen de kaarten tijdens deze eerste van twee Aragon-meetings wel eens flink geschud worden. Puntenleider Ehrlacher en Guerrieri zullen zich moeten reppen om meer dan een handvol punten te sprokkelen. Tenzij onheil om de hoek komt kijken lijken van de achtervolgers Vernay, Muller en Magnus dan weer rijp voor een flinke puntenoogst.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3

Kampioenschap:
1.Ehrlacher 169p
2.Guerrieri 147
3.Muller 114
4.Vernay 114
5.Girolami 106
6.Coronel 101
7.Magnus 100
8.Berthon 93
9.Björk 82
10.Azcona 79...

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 31 oktober 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons