van der Horst

Motorolie in racewagens: is speciale olie echt nodig?

Motor Ferrari 296 GT3
Motor Ferrari 296 GT3
Om maar meteen duidelijkheid te geven, het antwoord op deze vraag ga je niet krijgen. Althans, niet met de volle honderd procent zekerheid. Er wordt al lang gepalaverd over de vraag of al die aparte soorten motorolie echt nodig zijn, en of dat het niet vooral een commercieel verhaal is waarbij de fabrikanten zoveel mogelijk geld willen verdienen. Nu hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Bovendien is de stelling dat een louter commerciële kwestie is niet waar.

Het gaat verder dan motorolie

Krachtbron BMW M3 E30
Krachtbron BMW M3 E30
Niet alleen olie voor de motor is belangrijk, ook de versnellingsbak heeft onderhoud nodig. De tandwielen draaien continu en zorgen ervoor dat de kracht behouden blijft. Als de olie in de versnellingsbak vervuild of verouderd raakt, wordt de werking minder. Dat klinkt zeker niet vreemd. Het schakelen gaat daardoor stroever verlopen. Een specialist in olie zal je altijd adviseren om speciale versnellingsbakolie te kopen. Het verschil tussen versnellingsbakolie en motorolie is klein, maar de toevoegingen maken het verschil. Hierdoor blijft je versnellingsbak perfect werken en hoef je niet bang te zijn dat deze (onherstelbare) schade oploopt.

Heb je dan echt speciale motorolie nodig?

Mercedes Benz V6 Turbo voor 2014
Mercedes Benz V6 Turbo voor 2014
Sommige mensen zijn van mening dat motorolie gewoon motorolie is, en dat je niet hoeft te kijken naar welke soort je in de motor gooit. Is dat echt zo? Niet helemaal, hoewel er wel een kern van waarheid in zit. Een motor heeft olie nodig, en zolang het een motorolie is, zal de motor hierop draaien. Er zijn echter niet voor niks verschillende soorten motorolie, en zeker als je een racewagen hebt, is het goed om een speciale olie te kopen. Je vraagt op een circuit een stuk meer van je wagen. Daardoor heb je een olie nodig die niet snel verbrandt.

Rally of circuit

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Ook het soort racewagen dat je hebt, speelt een rol in de keuze voor de motorolie. Van een rallywagen wordt iets anders verlangd dan van een auto die je op een geasfalteerd circuit gebruikt. Ook hier geldt weer dat je voor een universele olie kunt kiezen. Wil je het echter serieus aanpakken, dan kan je het beste advies inwinnen bij een goede dealer. Zij nemen een kijkje in je racewagen en stellen de beste olie voor. Houd wel in je achterhoofd dat bepaalde smeermiddelen alleen maar geschikt zijn voor professionele racevoertuigen. Voor je gezinswagen heb je een andere olie nodig.

Vraag om advies

Advies win je niet alleen bij dealers in. Andere coureurs kampen met dezelfde vragen waar jij mee zit. Daarom is het goed om met andere coureurs over dit vraagstuk te praten. Iedereen is fanatiek en wil de beste zijn, maar het is ook leuk om elkaar te helpen. En over welke olie je moet gebruiken wordt al heel lang gediscussieerd. Het antwoord is er nog altijd niet, omdat dit antwoord voor iedereen verschillend is.

Persbericht DB Online Marketing - Foto's: Bravo, Ferrari, Daimler & Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op woensdag 12 oktober 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons