van der Horst

Motorrijders roepen Lavigne ter verantwoording - Coma nieuwe leider

Ellende en koude op de Chileense zouvlaktes
Ellende en koude op de Chileense zouvlaktes
De motorrijders die gisteren het tweede stuk afwerkten van de marathon etappe in de Dakar 2015 hebben nadien Dakar directeur Etienne Lavigne op de vingers getikt. Volgen Marc Coma heeft men de grenzen van het menselijke overtroffen. Onder zeer barre weersomstandigheden (zware regen) en met een temperatuur van 2° Celsius werden de motoren op een hoogte van 4000 meter de baan opgestuurd. Zes motards uit de top 20 vielen weg en van de nog 110 gestarte rijders waren er nog maar 82 die rond middernacht waren gefinished. Enkelen belandden in het ziekenhuis door onderkoeling. De quads zijn quasi gehalveerd in aantal.
Een van de belangrijkste wapenfeiten is dat de Spanjaard Joan Barreda zijn leidersplaats kwijt is aan zijn landgenoot Marc Coma na de superzware etappe. De Spanjaard, die zes dagen op rij aan de leiding stond, brak zijn stuur na de eerste dag van de marathon etappe. Hij werd pas twaalfde, maar kon net nog de leiding houden. Het was een etappe zonder assistentie en zodoende moest er zich iemand opofferen om zijn stuur letterlijk aan Barreda af te geven. Het werd de Argentijn Damien Guiral die hierdoor verder moest met een half stuur.

Uiteindelijk zou het niet baten. Barreda verloor een pak tijd tijdens de tweede dag en moest op sleeptouw worden genomen. Wat er precies fout ging bij de Spanjaard, is niet geweten, maar veel rijders vertelden dat het slechte weer op de zoutvlaktes maakte dat het elektrische gedeelte werd aangetast door het zout en de radiatoren dicht slibden. Hierdoor raakten meerdere motoren niet meer op gang, vielen stil of gingen kapot door oververhitting.

Barreda kwam binnen rond drie uur in de morgen en verloor met een 80ste tijd en 80 strafminuten uiteraard zijn leidersplaats. Hierdoor dook hij naar de 24ste plaats in de tussenstand op 4u11min van de nieuwe leider Coma, die er ook geen perfecte etappe had opzitten. Coma leidt de nog steeds spannende race met  9min11 op de Portugees Goncalves, 11min11 op de Chileense thuirijder Quintanilla en 15min56 op de Australiër Price.

Foto: Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op dinsdag 13 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons