van der Horst

Motorsport Games: 70 naties vechten het uit in zestien disciplines

Beker FIA Motorsport Games
Beker FIA Motorsport Games
Met twee jaar vertraging is het dit jaar zover, de tweede editie van de FIA Motorsport Games. Na de eerste editie in Vallelunga, is het nu de beurt aan het Circuit Paul Ricard in Le Castellet, dat al sinds 2019 zit te trappelen om dit event te organiseren. Dat het druk gaat worden in het Zuiden van Frankrijk, is een understatement aangezien er maar liefst 70 naties vertegenwoordigd zijn voor zestien disciplines. Daarbij zit de planning tot op de nok vol voor vier dagen met niets anders dan motorsport.
FIA Motorsport Games 2019
FIA Motorsport Games 2019
Origineel hadden het zelfs zeventien disciplines moeten worden, want ook een endurance race met GT3's en LMP3's stond op het programma. Maar verder dan een bevestiging van het Franse team kwam men niet, geen ander land was er precies echt in geïnteresseerd. Al is het misschien wel beter zo, gezien de reeds uitzonderlijke uitbreiding van zes naar zestien discplines in tweede edities. De originele zes disciplines - GT Cup, Touring Cup, Formule 4, Karting Slalom, Drift en Esports - staan al zeker op het programma, maar de uitbreiding brengt ook de nodige variatie mee.

Voor de overige tien nieuwe disciplines is er een prominente plaats weggelegd voor karting. Met zowel Sprint voor juniors en seniors als Endurance komen hier maar liefst zes piloten extra in actie. Maar ook rally brengt drie extra disciplines mee. Rally2 en Rally4 zijn vooral voor de hedendaagse wagens, maar ook de Historics krijgen hun plaats. Origineel gingen zij voor deze laatste categorie wel meer richting een regulariteitswedstrijd, maar zij zullen net zoals de overige twee rallydisciplines een race tegen de klok afwerken. De volgende nieuwigheid is Auto slalom, een discipline hier in België zeker niet onbekend, aangezien bijvoorbeeld de VAS deze ook in zijn assortiment heeft zitten. Hiervoor krijgen de ingeschreven landen een elektrische Opel.

Openingsceremonie FIA Motorsport Games 2019
Openingsceremonie FIA Motorsport Games 2019
De volgende discipline op de lijst is Cross Car. Daar zullen net zoals in de karting zowel de junoirs als de seniors hun wedstrijden afwerken. Al zullen zij dit wel doen op 220 km van het Circuit Paul Ricard, op de Auto Cross Veynois omloop. Tot slot is er ook nog de GT Sprint, een wedstrijd waar enorm veel bekende namen uit de GT-racerij het slotakkoord vormen van deze drukke Motorsport Games. Woensdag begint het allemaal met een openingsceremonie in Marseille, terwijl vanaf donderdag de eerste disciplines al hun eerste meters zullen afwerken. Vanaf dan volgt er telkens van 's morgens tot 's avonds een eivol programma om uiteindelijk af te sluiten zondag met de GT Sprint om 15:50 uur. Natuurlijk zullen op onze site de Belgen centraal staan en u mag de komende dagen nog een voorbeschouwing van de deelnemende landgenoten verwachten.

Foto's: FIA Motorsport GamesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op dinsdag 25 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motorsport Games.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons