van der Horst

Motorsport Games: Japan wint goud achter de safety car

Team Japan - Lamborghini Huracan GT3
Team Japan - Lamborghini Huracan GT3
Tijdens de finaleronde van de GT Cup in Vallelunga claimden Ukyo Sasahara en Hiroki Hamaguchi het goud. De race zelf draaide eerst uit op een tactisch steekspel om wie er met de juiste banden zou vertrekken totdat de regensluizen voor de zoveelste maal dit weekend scherprechter zou spelen en Japan onder een neutralisatie naar de overwinning zou leiden. Polen met Arthur Janosz en Andrzej Lewandowski eindigde op de tweede plek en op een derde plaats finishte de Belgische Audi, maar wegens een tijdstraf van 30 seconden, ging het brons richting het Australische vader en zoon duo Grove.
  • Powercars
Team Belgium - Audi R8 LMS
Team Belgium - Audi R8 LMS
Nog voor de start plaatsvond was het speculeren welke banden de juiste waren: slicks of regenrubbers. Gezien de voorspellingen leken regenbanden wel de juiste keuze, maar aangezien het kurkdroog was op de piste hield dit tevens een risico in. Hierdoor kregen we een gevarieerde keuze aan rubbers. Toch stond er in de race geen maat op Hamaguchi, die met de regenrubbers al snel een kloof had op de Poolse bolide. Italië daarentegen koos voor de slicks in de startfase en dat bleek uiteindelijk een goede keuze. Roda senior dartelde door het veld en kon zich opwerken - ondanks een aanrijding met Spanje - naar een vierde plaats. Alles leek er op dat hij ook de Poolse Lamborghini zou inhalen, tot het begon te regenen en Roda een fout maakte, wat resulteerde in een opgave. Louis Machiels langs zijn kant verloor in het begin van de wedstrijd veel tijd en viel terug naar een tiende plaats, maar kon dankzij de regen zich nog terug opwerken naar plaats zeven.

Japan kon genieten van een zeer comfortabele leiderspositie, totdat de regenval zwaarder werd en net na de verplichte pitstop de safety car naar buiten kwam. Hierdoor zag Sasahara zijn concurrenten terug naderen, maar kon hij nog genieten van een buffer van drie gedubbelde wagens tussen hem en de Poolse Lamborghini. Bij de herstart kwam ook Nico Verdonck opzetten met de Audi, maar hij raakte in bocht vijf de Porsche van de Duitser Alfred Renauer. De Porsche zat vast in het zand en niet veel later kwam de safety car voor de tweede maal op de baan. Ondertussen waren Verdonck en Stephen Grove voorbij de Portugese Audi van Miguel Ramos geraakt. Met de overvloedige regenval zag het er niet naar uit dat er nog onder groen verder werd gereden. Op de koop toe kreeg Verdonck in de voorlaatste ronde te horen dat hij een drive-trough penalty kreeg voor de aanrijding en zo zag hij zijn kans op een medaille in rook op gaan.

Podium 2019 GT Cup
Podium 2019 GT Cup
Hiermee claimde Japan, dat zowel gisteren tijdens de kwalificaties als deze ochtend tijdens de tweede race vrij dominant was, een eerste gouden medaille, voor de Polen en de Australiërs. Gezien België zijn penalty niet kon afwerken, werd deze omgezet naar een tijdstraf van 30 seconden en eindigden Verdonck en Machiels op een achste plaats. In de medaille eindstand is het Rusland dat met één gouden en twee bronzen medailles op hun conto als beste motorsportnatie de FIA Motorsport Games afsluit, met daarachter Italië en Australië. Ook België kan tevreden terugblikken op de eerste editie van deze spelen, met twee zilveren medailles.
 
Eindstand medailles
 
LandGoudZilverBrons
Rusland102
Italië101
Australië101
Oekraïne100
Nederland100
Japan100
België020
Tsjechië010
Costa Rica010
Duitsland010
Polen010
Finland001
Slowakije001

Foto's: FIA Motorsport GamesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 3 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Motorsport Games.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons