van der Horst

Motorsport Games: Wat kan u allemaal verwachten?

Ayhacan Güven/Salih Yoluc - Team Turkey
Ayhacan Güven/Salih Yoluc - Team Turkey
Dit weekend is het zover, dan gaat de allereerste FIA Motorsport Games van start op het bochtige circuit van Vallelunga. Zes verschillende disciplines waar piloten en gamers van over de hele wereld het tegen elkaar zullen opnemen voor een gouden medaille en de roem die erbij zal horen. Ook België, onder leiding van Bas Leinders, is van de partij, waarbij ons land maar liefst in vijf van de zes onderdelen vertegenwoordigd is. Maar kunnen onze vertegenwoordigers dit weekend ook een medaille in de wacht slepen? Een overzicht van wat u allemaal dit weekend kan verwachten.
  • MF Racing

GT Cup

Nico Verdonck
Nico Verdonck
De GT Cup is ongetwijfeld het paradepaardje van de Spelen. Vorig jaar kregen we al een voorbode in Bahrein tijdens de GT Nations Cup en dit onderdeel zal dit jaar ook de hoofdact vormen. Aan Belgische zijde is het Nico Verdonck en Louis Machiels die de driekleur zullen verdedigen met een Audi R8 LMS geprepareerd door Attempto Racing. Doch zullen zij zich goed moeten weren in een zeer interessant veld, onder meer tegen de Turken (Salih Yoluc/Ayhancan Güven) die als topfavoriet aantreden. Al blijft de vraag of de wissel van wagen, van Mercedes naar Aston Martin, een voor- of een nadeel zal zijn. Daarnaast komt ook Denemarken (Nielsen/Moller), Rusland (Salikhov/Bulatov), Duitsland (Brauner/Renauer) en Zwitserland (Lenz/Niederhauser) met ijzersterke equipes aan de start. Wie zal de opvolger worden van Turkije? Het antwoord volgt zondag omstreeks 16 uur.

Kwalificaties: zaterdag 09:45 - 10:35
Race 1: zaterdag 14:25 - 15:25
Race 2: zondag 09:30 - 10:30
Hoofdrace: zondag: 15:05 - 16:05

Touring Cup

Gilles Magnus - Audi RS3 LMS
Gilles Magnus - Audi RS3 LMS
Als u één Belg dit weekend tot de favorieten mag rekenen voor een medaille, dan is het Gilles Magnus wel. De Schotenaar liet straffe dingen zien bij zijn debuutseizoen in de TCR Europe en in zijn vertrouwde Audi RS3 LMS die geprepareerd word door ComToYou Racing, heeft hij op mentaal vlak al een voordeel. Toch zal hij niets cadeau krijgen in dit veld. Met Luca Engstler komt er een meervoudig Aziatisch kampioen aan de start en hij zal ongetwijfeld de favorietenrol toegeschoven krijgen. Voeg daarbij nog wat ervaren rotten als Tom Coronel en Mat'o Homola aan toe en dan kunnen we ons opmaken voor een paar interessante races dit weekend.

Kwalfiicaties 1: zaterdag 08:30 - 09:00
Kwalificaties 2: zaterdag 10:45 - 11:15
Race 1: zaterdag 13:15 - 13:45
Race 2: zondag 13:20 - 13:55

Formule 4 Cup

Bij de eenzittersklasse is het Nicolas Baert die aan Belgische zijde van start zal gaan. De jonge Belg kwam dit seizoen uit in de competitieve Spaanse F4 klasse, waar hij het vorig weekend nog net naast podium viel in Portimão. Toch zal hij zijn handen vol hebben met onder meer Niklas Krütten. De Duitser maakte zijn debuut vorig jaar in de Verenigde Arabische Emiraten en haalde sindsdien geregeld het podium in het Duitse en Italiaanse F4 kampioenschap. Daarnaast is de Ier Lucca Allen, tweede in het Zuid-Oost Aziatische kampioenschap, een interessante outsider.

Kwalificaties: zaterdag 09:10 - 09:35
Kwalificatierace: zaterdag 12:20 - 12:40
Hoofdrace: zondag 11:40 - 12:30

Karting Slalom Cup

Karting Slalom
Karting Slalom
Ook de karts zijn aanwezig in Italië, al is dit onderdeel zeker niet te vergelijken met een gewone karting-race. Met de Karting Slalom als discipline zullen de piloten zich moeten onderscheiden op snelheid en behendigheid. Voor België zijn het Manon Degotte en Antoine Morlet die hun kans wagen. De 15-jarige Morlet kan teren op zijn ervaring in de Belgian Junior Karts, waar hij overigens in 2018 als kampioen is geëindigd, terwijl Degotte als 14-jarige zich mee in de strijd gooide tijdens de meest recente 24H Karting van Spa. Al zullen ze hun handen vol hebben dit weekend, want de tegenstand is niet mals. Ook hier behoren de Duitsers tot topfavorieten, waarbij Janina Burkard en Florian Benedikt Vietze vaste waarden zijn in deze discipline. Langs Britse zijde zal er ook naar Jessica Edgar gekeken worden, aangezien er maar liefst drie Britse kampioenen in de familie zitten.

Kwalificaties: zaterdag 14:00 - 19:00
Finale: zondag 09:00 - 14:30

Drift Cup

Drifting
Drifting
In deze discipline is er geen enkele Belg vertegenwoordigd, maar toch kan de Drift Cup rekenen op een interessant veld. Vooral qua leeftijd zijn de onderlinge verschillen groot. Het opvallendste verhaal is evenwel dat van de 17-jarige Stavros Grillis. De Griek draait al mee met de top nadat hij zijn eerste stappen zette op... 11-jarige leeftijd. Voor een favoriet hier moeten we naar Portugal kijken, die met Diogo Manuel Dias Correia een topkandidaat stuurt. Eén van de grootste uitdagers zal vanuit Russische kant komen, waar Ilia Fedorov een icoon is qua drift-normen. Als laatste zijn ook een aantal Scandinavische landen goed vertegenwoordigd, waardoor we een leuk spektakel zullen voorgeschoteld krijgen.

Kwalficaties: vrijdag 18:15 - 20:00
Top 16 en finale: zaterdag 17:30 - 20:00

Digital Cup

Als laatste discipline moeten we niet naar buiten, maar naar binnen kijken. 30 personen zullen de strijd aangaan op de console. Spel van dienst: Gran Turismo Sport. Opvallend is dat een aantal deelnemers ook op de fysieke piste in actie komen in het dagelijkse leven. Zo ook onze Belgische afgevaardigde Félix Ferir. Ferir is ook geregeld te vinden op de kartingbaan van Eupen en stond al 2 keer op het hoogste schavot in een 12- en 24-uursrace. Daarnaast is hij ook een behendig piloot achter de computer, al zal hij zijn beste beentje moeten voorzetten tegen de meesten onder hen. Velen spelen al hun hele leven dit soort games en geraakten hiermee al ver. Het mooiste voorbeeld is James Baldwin, die meedeed aan het eRoc-championship waardoor hij mocht deelnemen aan de Race of Champions en won enkele dagen geleden maar liefst één miljoen dollar met de World’s Fastest Gamer-competitie.

Kwartfinale: zaterdag 12:00 - 14:00
Finale: 20:00 - 20:30

Wie niets wil missen van dit hele gebeuren, kan dit weekend alles live volgen op de website van de FIA Motorsport Games en via alle sociale media-platformen.

Foto's: SRO/Dirk Bogaerts Photography - Arne Simons - Thomas Smets - ADAC Kartslalom Bundesendlauf - Monster EnerySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op donderdag 31 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Motorsport Games.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons