van der Horst

MRF Challenge: Sam Dejonghe grijpt door pech naast overwinning

Sam Dejonghe - MRF Challenge
Sam Dejonghe - MRF Challenge
Sam Dejonghe was met hoge verwachtingen naar India vertrokken voor de derde en laatste ronde van de MRF Challenge. Al had hij het eerste van de drie raceweekends gemist, met nog vier races te gaan in het laatste weekend maakte hij nog kans op een derde plaats in de eindrangschikking en daar had hij zijn zinnen op gezet.
Zaterdag stelde hij zijn kansen nog extra veilig met een fel bevochten podium. Hij eindigde op een mooie tweede plaats in race 2, na een vijfde in de openingswedstrijd van het weekend. Hij liet hierbij klinkende namen als King, Bacheta, Lancaster, Josh Hill (zoon van Damon – ex-F1 piloot), Alice Powell en Rupert Svendsen-Cook achter zich

Dejonghe zat dus op koers voor zijn derde plaats algemeen in het eindklassement.  Race 3 op zondag kende drie herstarts door enkele zware crashes, maar onze landgenoot kon ondanks een sputterende motor door een benzinetekort als vierde aantikken.

Voor de afsluitende race binnen de MRF Challenge stond Sam op P3 en lukte een uitstekende start.  

Dejonghe: “In een dragrace naar de eerste bocht kon ik Conor Daly (zoon van oud-F1 piloot Derek Daly) verschalken en kwam dus op P2.  Daarna begon ik te jagen op de leider, GP3 piloot Alice Powell.  Ik zat recht onder haar vleugel, dwong haar tot verdedigend rijden en zette haar dermate onder druk, dat ze in de fout ging. Vanaf dat moment bouwde ik mezelf een voorsprong op van 4 seconden op Daly en Lancaster.  Het was een zalig gevoel en ik stevende af naar een zekere overwinning en zodoende het beoogde doel; een derde plaats algemeen in het kampioenschap!”  

Maar toen sloeg plots het noodlot toe. “Rond half koers, liep het ineens mis. Mijn pit-limiter sprong uit zichzelf aan en  ik kreeg het systeem niet meer uit.  Ik zag mijn voorsprong verloren gaan en mijn concurrenten passeren. Uiteindelijk kreeg ik het systeem dan toch uit, maar toen lag ik al op een hopeloze zevende plaats. Twee ronden later stak het euvel opnieuw de kop en ik viel nog verder terug.  Uiteindelijk moest ik opgeven nadat ik nog geraakt werd door een concurent. Maar de race was natuurlijk al veel vroeger verloren”, aldus een zwaar ontgoochelde Sam Dejonghe.

“Zonder dit probleem waarbij de ingenieurs toegaven dat het niet de eerste maal is dat zoiets zich voordoet werd ik derde algemeen voor F2 kampioen Bacheta, die nochtans een volledig kampioenschap heeft betwist. Ik was er kapot van. Hier had ik zo hard voor gewerkt, en ik vind echt dat ik het podium had verdiend, maar tegelijkertijd weet ik dat dit nu eenmaal hoort bij deze mechanische sport. Ik kan deze moeilijke ervaring enkel maar verwerken door mezelf nog scherper te maken om het nog veel beter te doen op alle vlakken. Al heb ik nu wel enkele dagen nodig om dit te verwerken”.

Toch kunnen we stellen dat onze landgenoot met glans zijn plaats tussen enkele grote namen uit de verschillende opstapklassen richting WSR en GP2 heeft opgeëist.

Foto: Sam Dejonghe Press



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Circuit Internationaal op donderdag 21 februari 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons