van der Horst

Naar een F1-seizoen zonder Spa en Zandvoort?

Alex Albon - Red Bull
Alex Albon - Red Bull
De coronacrisis zal ook deze zomer grote gevolgen hebben voor onze levensstijl. Na België en Duitsland heeft nu ook de Nederlandse regering aangekondigd dat evenementen verboden worden tot 1 september. Dat betekent dus dat niet alleen de Grote Prijs in Spa-Francorchamps, maar ook de Formule 1-terugkeer in Zandvoort in gevaar komt.
  • Prospeed Competition
Aan Belgische zijde onderzoekt Spa Grand Prix op dit moment verschillende scenario's, zoals een organisatie achter gesloten deuren, een uitgestelde wedstrijd of zelfs annulatie. Melchior Wathelet, voorzitter van het Circuit de Spa-Francorchamps, heeft aan de openbare omroep laten weten dat het F1-circus half september nog altijd gepland heeft om aan zijn Aziatische en Amerikaanse tournee te beginnen. Een wedstrijd met publiek moet dus begin september, want in december - na de GP van Abu Dhabi - kan zowel het weer als de vergunning van het circuit roet in het eten gooien. Uit de wandelgangen klinken weliswaar geluiden om de volledige kalender op zijn kop te gooien, maar officieel is dat op dit moment allerminst.

Start WEK Final 4 - Zandvoort Reborn
Start WEK Final 4 - Zandvoort Reborn
De Nederlandse Grote Prijs in Zandvoort krijgt met hetzelfde probleem te maken, nu de Nederlandse regering gisteren heeft bekendgemaakt dat het grote evenementen eveneens verbiedt tot 1 september. "Voor ons is racen achter gesloten deuren ondenkbaar", liet sportief directeur Jan Lammers optekenen bij De Telegraaf, een vooraanstaande Nederlandse krant. "We wachten af welke voorstellen we krijgen aangeboden, maar ik schat de kans erg klein dat de race dit jaar wordt georganiseerd."

De Formule 1-organisatie werkt ondertussen aan een plan om de teams 'in quarantaine' te laten reizen om zo toch zoveel mogelijk wedstrijden af te werken, ook al is dat zonder publiek. Dat het plan om vijftien tot achttien wedstrijden af te werken op losse schroeven staat, daar lijkt ondertussen geen twijfel meer over te bestaan.

De Grote Prijs van Nederland, de eerste in 35 jaar, stond oorspronkelijk gepland op zondag 3 mei. De F1-race in Spa-Francorchamps werd normaal tijdens het laatste weekend van augustus betwist.

Foto's: Racing International Photography, Circuit Zandvoort
 Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op woensdag 22 april 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons