van der Horst

24H Le Mans: Nabeschouwing ProSpeed Competition

De 90ste verjaardag van de 24 Uur van Le Mans zal de geschiedenis ingaan als zeer bewogen editie. In die omstandigheden beleefden de Franse rookies François Perrod en Sébastien Crubilé, samen met hun bijzonder ervaren mentor Emmanuel Collard, een menselijk en sportief avontuur dat in de autosport zijn gelijke niet kent. Aan boord van hun #75 ProSpeed Competition Porsche 911 GT3 RSR konden zij alle vallen van de mythische uithoudingsrace omzeilen en een negende plaats in de klasse LM GTE Am laten optekenen. Regen, meer dan tien interventies van de safety car en raceincidenten maakten deel uit van de 24-uurscrace, maar François Perrodo en Sébastien Crubilé volgden de aanwijzingen van “Manu” Collard perfect op en gaven blijk van een enorme progressiemarge en doorzettingsvermogen.
Le Mans is meer dan een race, meer dan een autosportevenement, het is één van de drie grootste afspraken in de moderne autosport, naast Monaco en Indianapolis. Meeschrijven aan een hoofdstuk in dat avontuur was bovenal het doel van François Perrodo en Sébastien Crubilé, die beiden aan hun eerste deelname in Le Mans toe waren. Nadat ze zonder problemen de testdag afwerkten, begon afgelopen woensdag voor hen het echte werk. Na een prima voorbereiding tijdens de kwalificaties, startte zaterdag klokslag 15u00 de 81ste editie van de 24 Uur van Le Mans en 24 uur later kon de rijders, samen met het Belgische ProSpeed Competition en Porsche zonder meer stellen dat ze hun opdracht volbracht hadden.

François Perrodo (FRA – Rijder - Porsche 911 GT3 RSR #75 – LM GTE AM)
“De kwalificaties en dan op vrijdag de parade maakten ons al duidelijk dat we midden in een enorm avontuur zaten. Maar dat is nog niets vergeleken met wat je beleeft in de uren voor start en bij het groene licht om drie uur in de namiddag. Vanaf dan hebben we elkaar afgewisseld aan het stuur van onze Porsche 911 GT3 RSR, die ons op geen enkel ogenblik in de steek heeft gelaten. Ronde na ronde groeide de ervaring, en met een geweldige ondersteuning van “Manu” Collard, aan zijn 19de deelname toe, konden we de finish overschrijden. Dit is onvergetelijk.”

Sébastien Crubilé (FRA – Pilote - Porsche 911 GT3 RSR #75 – LM GTE AM)
“De emotie van deze race is te groot om in woorden te beschrijven. François en ik zijn hier als rookies aangekomen, we hebben een foutloos parcours afgelegd en staan aan de finish. Alles wat we ons voorgenomen hadden, is uitgekomen. Mijn dank gaat ook uit naar onze perfecte coach, “Manu” en het hele team van Luc en Rudi, ProSpeed Competition, dat schitterend werk geleverd heeft. Afspraak volgend jaar.”

Rudi Penders (Team Manager ProSpeed Competition)
“Voor mij rest er enkel nog de rijders en het team te feliciteren met een foutloze race en tevens ons medeleven te betuigen aan de familie en naasten van onze collega Allan Simonsen die ons te vroeg verlaten heeft.”

ProSpeed Competition PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24 Heures du Mans op dinsdag 25 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons