van der Horst

Nakamura-Berta en Khavalkin pakken Europese OK en OK-Junioren titels

Khavalkin & Nakamura-Berta
Khavalkin & Nakamura-Berta
Op het technische circuit van Franciacorta vond gisteren de laatste afspraak plaats van het Europese kampioenschap OK-Junioren en OK. Jan Przyrowski en Alex Powell wonnen de finales, maar over de vier wedstrijdweekends heen, scoorden Anatholy Khavalkin en Kean Nakamura-Berta de meeste punten. Zij zijn de nieuwe Europese kampioenen in OK-Junioren en OK.
Het Europese kampioenschap bestond ook dit jaar uit vier wedstrijdweekends. De eerste afspraak vond begin april plaats in Portugal waarna het Spaanse Zuerra en Zweedse Kristianstad aan de beurt kwamen. Het Italiaanse Franciacorta mocht dan afgelopen weekend de seizoensfinale op zich nemen. 

OK-Junioren: Zege voor Przyrowski, vijfde plaats voor Strauven 

Anatholy Khavalkin
Anatholy Khavalkin
De beste start in de finale was ongetwijfeld voor Nathan Tye, die in drie ronden tijd van P11 naar de leiding ging. Helaas duurde de coup van de Brit niet lang en viel hij terug tot buiten de top vijf om kort voor het einde definitief het strijdtoneel te moeten verlaten na een crash. We kregen maar liefst zes leiders in de OKJ finale en ook onze landgenoot Thomas Strauven mengde zich in de kopgroep. Hij moest uiteindelijk tevreden zijn met een prima vijfde plaats en zag Jan Przyrowski de finale winnen voor Zac Drummond en Anatholy Khavalkin die de titel pakte. Thibaut Ramaekers haalde de finish jammer genoeg niet, Lenn Nijs kon zich helaas niet plaatsen voor de finale. 

OK: Teamorders brengen Nakamura-Berta de titel

Podium OK
Podium OK
Alex Powell kende een blitsstart in de beslissende finale. De Jamaicaan ging van P9 naar de kop en zag Joe Turney en Kean Nakamura-Berta in de problemen komen na een tumultueuze start. Nakamura-Berta vocht zich uiteindelijk terug naar voren en nam de derde plaats weer in handen, na Evan Giltaire en leider Powell. Powell zou op dit moment Europees kampioen zijn, maar om geen risisco te nemen, stelde Dino Chiesa (oprichter van Kart Republic waar zowel Powell, Nakamura-Berta als Giltaire voor uitkomen) de vraag aan VDK Racing, het team van Giltaire, om het Nakamura-Berta niet te moeilijk te maken. Powell bleef aan kop, maar Nakamura-Berta had met zijn tweede plaats nu wel de virtuele titel in handen. Hij nam geen risico meer om Alex Powell aan te vallen en liet de zege aan zijn teammaat. De titel komt zo wel in zijn handen. Giltaire werd op een iet wat zure manier derde en wordt zo vijfde in de eindstand na Turney op P3 en Deligny op P4.

Dino Chiesa verklaarde achteraf dat het een moeilijk Europees seizoen was geweest. "Deze situatie was vrij onverwacht en ik moest een snelle beslissing nemen om om de kansen van het team tot het scoren van een één-twee-drie te vrijwaren. Ik wou bovendien vermijden dat de gretigheid van Nakamura-Berta om de titel te winnen, nefaste gevolgen had voor het rest van het team. Het is jammer voor Alex Powell, maar ik ben er zeker van dat hij nog veel titels zal winnen, want dat verdient hij!"

Onze landgenoten kenden een moeilijke finale met een 29e plaats voor Ean Eyckmans en een 34e plaats voor Douwe Dedecker. 

Foto's: FIA karting



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 11 juli 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons