van der Horst

Naomi Schiff pakt Chinese autosport titel na onwaarschijnlijk verhaal

Naomi Schiff
Naomi Schiff
We meldden het reeds eerder dat voormalig fotomodel en Antwerpse pilote met Afrikaanse roots, Naomi Schiff kampioen is geworden in de “Clio Cup China Series”, een merkenrace voorbehouden aan de populaire Renault Clio. De laatste races werden in Shangai verreden waar ze opnieuw een snelste chrono draaide in kwalificatie en een overwinning boekte. Maar achter het mooie snoetje van LePlan GT rijdster schuilt een onwaarschijnlijk verhaal en doorzettingsvermogen om via een beperkt budget toch het hoogst mogelijke uit haar autosportcarrière te puren.
  • St. Paul
Naomi Schiff
Naomi Schiff
Naomi Schiff is de dochter van Antwerpenaar David Schiff en de Rwandese Tutsi Umulisa N'dahimana. Deze laatste vluchtte met haar ouders voor de genocide naar Congo, waar Umulisa haar toekomstige man ontmoette. David was ook een begenadigd rijder en pakte ondermeer in 1985 de VAS titel in de toenmalige Proformula, de debutantenklasse in de eenzitterij. Het koppel verhuisde naar België waar Naomi en haar zus Sarah werden geboren. Nadien ging het beroepshalve richting Zuid-Afrika. Daar maakte Naomi kennis met de karting en werd in haar eerste seizoen clubkampioen bij de miniemen. Later werd ze nog vice-kampioen karting waarna ze de Zuid-Afrikaanse kleuren verdedigde in het Wereldkampioenschap tegen ondermeer de Nederlandse Beitske Visser.

In de plaats van meer werk als fotomodel verkoos ze om op 18-jarige leeftijd alleen terug naar België te komen om een carrière uit te bouwen in de autosport. Vader Schiff vroeg aan oude kennis en voormalig rally- en omloopkampioen Dirk Vermeersch om haar te begeleiden. Dirk aanvaardde deze uitdaging en zag in Naomi zichzelf terug, zo’n 40 jaar geleden. Véél ambitie en doorzettingsvermogen, maar een beperkt budget. David Schiff investeerde in zijn dochter, maar verloor zijn laatste spaarcenten door het faillissement (!?) van de Special Open Trophy waarin Naomi in haar eerste autorace ooit tweede eindigde in een Wolf GB08.

Naomi Schiff - Reanult Clio China Series
Naomi Schiff - Reanult Clio China Series
Zonder budget, maar met veel ambitie en enkele flessen GT-wijn trok zij met manager Dirk Vermeersch naar alle grote autosportevenementen in Europa. DTM op Nürburgring, GT3 op Paul Ricard en 24H Spa. Op de vraag om te testen kwam steeds dezelfde wedervraag… weten jullie wel wat dat kost?

Tot het onmogelijke toch gebeurde… “Een maand later werd ik door Hans Reiter uitgenodigd om naar een klantentest te komen op de Oostenrijkse Red Bull Ring met een Lamborghini Gallardo GT3 van bijna 700 pk”, Herinnert Naomi zich. “Daar stond ik gedurende twee dagen klaar in racepak om finaal … niet te rijden. De laatste dag kwam ik via een tolk in contact met een van de Chinese potentiële klanten. Daaraan vertelde ik doodleuk dat het zijn schuld was dat ik niet had kunnen laten zien hoe snel ik wel was… Waarop, totaal onverwacht, deze Mister Hu mij voorstelde om hem te vervangen in zijn Renault Clio voor de eerstvolgende race, drie dagen later op het Chengdu Circuit in Inner Mongolia China.”

Naomi Schiff
Naomi Schiff
Met een (zeer) klein hartje, zonder een euro op zak, en enkel met een Chinese (met Bing vertaalde) sms ter bevestiging, bood Naomi zich aan op Zaventem waar inderdaad een vliegticket op haar naam lag, richting het Chinese Chengdu.

“Ik verwezenlijkte meteen de pole en won de race, waarop Mister HU mij het weekend daarop ook nog eens uitnodigde om in zijn plaats de Ferrari Challenge op het Sepang International Circuit te rijden’, gaat Naomi verder. “Tot grote ontsteltenis van alle andere vaste rijders lukte ik daar de derde tijd algemeen in de kwalificaties. Mister Hu was zo onder de indruk dat hij mij prompt beloofde via zijn firma Phude Pharma voor 2014 een volledig seizoen Renault Clio Cup China Series te sponsoren.”
    
Naomi Schiff
Naomi Schiff
Met als resultaat dat de snelle amazone in haar eerste full seizoen in de autosport de titel in de  Clio Cup China Series pakte en hierbij ook nog zeven zeges, acht pole’s en zeven snelste rondetijden op tien races achter haar naam zette!

Wordt ongetwijfeld vervolgd!www.leplangt.com
www.naomischiff.comDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op donderdag 2 oktober 2014.
  • Historic Grand Prix Circuit Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons