van der Horst

Le Mans: ELITE 1: Anthony Kumpen pakt met podium de titel na thriller van formaat

Anthony Kumpen kampioen NWES 2014
Anthony Kumpen kampioen NWES 2014
Anthony Kumpen vervulde zijn ambities en mag zich dankzij een tweede plaats in de tweede race van de Elite 1-divisie in Le Mans de eerste Belgische Nascar Whelen Euro Series kampioen noemen. De Limburger houdt één punt over op zijn grootste concurrent voor de titel, de kampioen van de voorbije twee seizoenen Euro Series Ander Vilarino. Net als gisteren kwam Eddie Cheever III (CAAL Racing Chevrolet SS) als eerste over de meet, maar ditmaal kreeg de Italiaanse Amerikaan geen sanctie en zo zagen we Anthony Kumpen (PK Carsport Chevrolet SS) na zijn zege van gisteren wederom op het podium eindigen. Frederic Gabillon (Still Racing Chevrolet Camaro) klopte als derde af, voor uittredend kampioen Ander Vilarino (TFT-Banco Santander Chevrolet SS).
  • Circuit Zolder
Ander Vilarino had bij aanvang van de race de beste uitgangspositie, een pole die hem meteen ook de bonuspunten wegens het leiden in de eerste ronde opleverden, niet onbelangrijk in de strijd om het kampioenschap. Vilarino moest voor die punten zelfs relatief weinig doen, want het ganse veld werd in de aanvangsfase door de safety car op sleeptouw genomen nadat een regenbui het circuit onder water had gezet. Zodra het veld werd vrijgegeven, stormde Eddie Cheever evenwel naar de leiding en sloeg meteen een kloof met de rest van het deelnemersveld dat werd aangevoerd door respectievelijk Ander Vilarino en Anthony Kumpen. Laatstgenoemde vertelde aan Autosport.be dat regen de enige grote onbekende factor zou betekenen in zijn eerste seizoen Nascar Whelen Euro Series, weliswaar een zeer belangrijke factor bij bolides zonder enige vorm van elektronische hulpmiddelen als tractiecontrole.

Daarenboven ging in die omstandigheden de titel virtueel simpelweg naar Vilarino, dus Kumpen moest aanvallen wilde hij nog als kampioen naar Charlotte in de VS afreizen. Met het mes tussen de tanden greep Kumpen in de vijfde ronde op een nog natte piste de tweede plaats, terwijl Vilarino nog een extra positie verloor aan Frederic Gabillon, een cruciaal element in de strijd om de titel. De Spanjaard trachtte nog met verwoedde pogingen voorbij de Fransman te geraken, maar strandde op een vierde plaats en zag zo zijn leiderspositie in de tussenstand naar Kumpen gaan, die meteen ook kampioen gekroond wordt en zijn naam bij op de trofee mag schrijven.

Bert Longin kwam als vijfde over de meet bij het aanvatten van de laatste ronde, maar kwam in aanraking met de Braziliaan Victor Guerin, waardoor die andere Belg, Bas Leinders, de vijfde plek erfde, voor Guerin en Longin. Jerry De Weerdt kwam in zijn Dodge Challenger als 20e over de meet.

Voor PK Carsport kan het overigens een topweekend worden, want Maxime Dumarey kan later op de dag eveneens de kroon nemen in de Elite 2 race, idem voor de teamtitel voor PK Carsport. In die laatste twee kampioenschappen begonnen onze landgenoten trouwens als leiders aan het finaleweekend.

Uitslag Nascar Whelen Euro Series ELITE 1 Race 2 Le Mans 2014

PosTeamRijderWagenResultaat
01.Caal RacingCheever III EddieChevrolet SS15 ronden
02.PK CarsportKumpen AnthonyChevrolet SS+ 1.955
03.Still RacingGabillon FredericChevrolet Camaro+ 3.937
04.TFT - Banco SantanderVilarino AnderChevrolet SS+ 7.096
05.RCP - Marc VDSLeinders BasToyota Camry+ 9.062
06.Brazil TeamGuerin VictorToyota Camry+ 11.550
07.PK CarsportLongin BertChevrolet SS+ 11.736
08.Still RacingNordström FreddyChevrolet Camaro+ 26.216
09.Caal RacingArmetta FabrizioChevrolet SS+ 27.007
10.RDV Compétition - Mc DonaldsWilfried BoucennaChevrolet SS+ 27.064
11.Ford Autolix CompetitionGarcia BorjaFord Mustang+ 29.948
12.Caal RacingRocca NicoloChevrolet SS+ 31.319
13.DF1 Racing TeamLauda MathiasChevrolet SS+ 45.061
14.Bull Racing TeamRousseau GuillaumeFord Mustang+ 48.530
15.TFT - Red Style - Moser VernetGandon AnthonyChevrolet SS+ 49.249
16.Euro Kart RacingMonforte SimoneChevrolet Camaro+ 50.482
17.Events4you by NocentiniSpinelli MarcoChevrolet Camaro+ 58.210
18.RDV CompétitionBec HugoFord Mustang+ 1:19.451
19.RDV CompétitionGreiling FrédéricChevrolet SS+ 1:32.613
20.Brass RacingJerry De WeerdtDodge Challenger+ 1:33.299
21.TB Renauer MotorsportTiroch DominicFord Mustang+ 1:34.077
22.VTS 85Gaudin NicolasChevrolet Camaro+ 1 ronde


Foto: Nascar Whelen Euro SeriesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zondag 12 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Le Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons