van der Horst

Etappe 11: Nasser Al-Attiyah zet Peugeots een hak – Peterhansel controleert

Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Dankzij Nasser Al-Attiyah is Mini voor de tweede keer aan het feest in de 38ste Dakar. De Qatarees was in de elfde proef tussen La Rioja en San Juan de snelste van het hele pak. Sebastien Loeb, helemaal terug, en de Fin Mikko Hirvonen schoven mee het dagpodium op. De leidersplaats van Stéphane Peterhansel kwam echter nooit in gevaar.
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Tussen La Rioja en San Juan werd stilaan afscheid genomen van het zand en de duinen. De deelnemers hebben aan de finish 431 kilometer op de teller staan. Opnieuw een slopende proef dus, en opnieuw een bloedhete etappe. De proef werd voor de motorrijders weerom ingekort.

Nog even terugkomen op gisteren. Oud-leider Carlos Sainz moest zijn Peugeot 2008 DKR aan de kant zetten met versnellingsbakproblemen. Vanochtend viel dan het verdict. De schade was niet te herstellen en Sainz moest opgeven.

De top tien in de stand werd donderdagavond nog stevig door elkaar geschud. Erik Van Loon, Orlando Terranova, … het zijn maar enkele namen die gisteren uren verloren, en dus niet meer in aanmerking komen voor een mooie ereplaats. Sebastien Loeb deed dan weer een gouden zaak door een vijfde tijd te klokken en terug de top tien in te duiken.

Loeb is terug
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Ook vandaag was de Franse wereldkampioen opnieuw in vorm, na een moeilijk begin van de tweede week, waarin de Elzasser verloren ronddoolde, lek reed, een koprol maakte en zelfs een aandrijvingsas moest laten vervangen. Loeb streed de ganse dag op het voorplan maar moest in de slotfase Nasser Al-Attiyah laten gaan. Hij brak nog een cardan in slotmeters, en moest zelfs door Despres over de streep getrokken worden.


Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
De Qatarees Al-Attiyah lijkt uitgeteld voor de eindzege en kan dus voluit gaan voor dagsucces. Zijn Finse teamgenoot Mikko Hirvonen maakte het feest compleet bij Mini met een knappe derde plaats.
Peterhansel kan controleren, maar Mr. Dakar ging opnieuw heel hard. Ook hij mengde zich in de debatten om dagwinst, maar in het slot verloor hij een paar minuten. De derde en laatste Peugeotrijder, na het wegvallen van Sainz, Cyril Despres, acteerde opnieuw op een mooi niveau en hield zijn teamgenoten binnen schot, maar verloor op het einde nog terrein. Hij eindigde achtste.
Yazeed Al Rajhi was beste Toyotarijder met een sterke vijfde tijd. Ook Nani Roma, nog een Minirijder deed het goed met een zesde stek. De oud-motard presteert de jongste dagen steeds beter en lijkt op weg naar mooie eindnotering, straks in Rosario. Giniel de Villiers klokte af op een zevende plaats, op een zucht van Roma.
De uitslag is nog onder voorbehoud. Om half negen waren nog maar twaalf teams over de finish gekomen.

Peterhansel nog soeverein op kop
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
In de algemene stand knabbelt Al-Attiyah een beetje van zijn achterstand af. Peterhansel verdedigt 51’55” voorsprong met nog twee wedstrijddagen te gaan. Giniel De Villiers volgt op 1:17’ en zet met zijn Toyota een derde merk op het virtuele eindpodium. Hirvonen blijft wel druk zetten op De Villiers. Achter de Fin volgen Leeroy Poulter, Nani Roma en Cyril Despres. Toyotapiloot Dimitri Vasilyev, achtste, en Minirijder Harry Hunt, tiende, schoven na de helse rit van woensdag de top tien binnen en bestendigen.

Méo aan het feest
Toby Price - KTM
Toby Price - KTM
Bij de motoren is het Antoine Méo die in het slot nog met de zege ging lopen. De Fransman komt steeds nadrukkelijker in beeld voor het eindpodium. Hij ging Toby Price vooraf die in de algemene stand een zaakje doet, want Stefan Svitko moest bijna een kwartier prijsgeven en volgt nu op ruim 35 minuten.
Het einde komt nu echt in zicht, maar dat betekent niet dat de rijders al mogen uitbollen. Integendeel, want vrijdag snijden de deelnemers de langste proef aan van deze Dakar. Meer dan 900 kilometer moet er afgelegd worden, waarvan een monsterproef van 481 km. Net zoals in de eerste week is navigatie minder van tel, dus de rijders kunnen vol aanvallen. Loeb toonde zich vorige week de absolute meester in dit werk. Startplaats San Juan, de eindplaats zal de deelnemers vertrouwd aandoen, want Villa Carlos Paz werd vorige week reeds aangesneden.

Foto's: Willy Weyens - Mini Motorsport - Dakar.com
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 14 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons