van der Horst

Nederland aan het feest in Dakar

Bernhard Ten Brinke - Toyota Hilux
Bernhard Ten Brinke - Toyota Hilux
In de 40ste Dakar is Toyota, maar vooral de Nederlander Bernhard Ten Brinke, aan het feest. Voor de Toyotarijder was het zijn eerste ritzege dit jaar, zijn tweede in zijn carrière. Stéphane Peterhansel kwam geen poot dichter bij leider Carlos Sainz.
  • Dreamdrive
De Fin Mikko Hirvonen leek eindelijk eens Mini in beeld te brengen in deze Dakar. Hij pakte meteen de kop na de start, richting het Argentijnse Chilecito. Lang hield de Fin het niet vol. Hirvonen moest voor halfweg zijn Mini nog op kant zetten na een ongeval. Het is nog niet duidelijk of de Fin doorkan maar zelfs een ereplaats zit er dus niet meer in voor één van de schaduwfavorieten. Bernhard Ten Brinke volgde in het spoor van Hirvonen en nam dus gezwind over na de pech van de Fin.

Ten Brinke wist uiteindelijk vol te houden en zette een triolet Peugeots op ongeveer vijf minuten. Cyril Despres was de snelste Peugeotrijder op 4'35, leider Carlos Sainz eindigde op 4'40, Stéphane Peterhansel op 4'50. Sainz houdt dus Peterhansel op 50 minuten in de algemene stand. Neen, wacht. Sainz houdt Peterhansel op een uur want doorheen de dag werd een tijdstraf van tien minuten kwijtgescholden. De Spanjaard kreeg eerder 10 minuten penalty naar een vermeende aanrijding. De organisatie acht dat niet bewezen en trok de straf in.

Achter het trio Peugeots werd de Toyota van Nasser Al-Attiyah en Giniel De Villiers vijfde en zesde. Jakub Przygonski en Tom Colsoul werden zevende. Daarmee wordt de logica van de jongste dagen gerespecteerd. 

Sainz en Peterhansel blijven dus één en twee. Al-Attiyah mag zich zorgen beginnen maken want Ten Brinke lonkt naar het podium met amper drie minuten achterstand op de Qatarees. De Villiers is nu vijfde op kop 100 minuten.

Bij de motoren bleef leider Matthias Walkner (KTM) wat op de achtergrond. Hij liet de dagzege aan Toby Price (KTM). Kevin Benavides werd tweede en pakte ook de tweede stek in het algemeen klassement, weliswaar op 32 minuten.

Foto: Toyota GazooSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 17 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons