van der Horst

Nederlanders en Belgen sterk tijdens marathon etappe - Nikolaev in de problemen

Ales Loprais - VEKA MAN
Ales Loprais - VEKA MAN
Zaterdag, rustdag voor de motoren terwijl de wagens en de trucks voor het eerst naar Bolivië gaan waar ze hun eerste deel van de marathon etappe afwerkten. Tijdens deze tweedaagse marathon etappe mag er geen hulp van buitenaf geboden worden, ook niet in het bivak waar de piloten en hun teammaten op elkaar zijn aangewezen.
Na een verbindingsetappe van 392 kilometer voor de wagens en 101 km voor de trucks moeten ze respectievelijk een eerste gechronometreerde proef rijden van 321 en 335 km.

Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota
Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota
Opnieuw een zege voor MINI, de zevende op rij en ditmaal was het de Argentijn Orlando Terranova die het snelst was met een kleine voorsprong  op de Toyota’s van de Saoudi Yazeed Alrajhi en Ten Brinke-Colsoul.  Belangrijker was dat Giniel De Villiers zijn Toyota drie minuten eerder aan de aankomst zette dan de MINI van Al-Attiyah, waardoor de Zuid-Afrikaan iets dichter komt in de tussenstand. Na het eerste gedeelte van de marathon etappe leidt de Qatari nog steeds met acht minuten voor op de Toyota van de Zuid-Afrikaan. Ten Brinke en Colsoul zijn nog steeds vijfde, maar ze hebben de Poolse MINI van Krzysztof Holowczyc in het vizier.

Bij de trucks zijn de Kamaz’s wel degelijk te verslaan. Vandaag hadden de Nederlanders en de Belgen hun dagje. De zege ging naar de Nederlandse MAN van het VEKA team bestuurd door Ales Loprais, bijgestaan door onze landgenoot Van Der Vaet. Een opsteker voor Loprais op zijn verjaardag na het grote tijdsverlies een dag eerder. De Nederlandse Iveco van Gerard De Rooy en onze landgenoot Jurgen Damen was net als een dag eerder goed op dreef en werd knap tweede voor de Kamaz’ van de Russen Karginov, Sotnikov en Mardeev. Hans Stacey en Van den Brink sloten af in zesde en zevende stelling.

Leider Nikolaev verloor vandaag met een gehavende Kamaz meer dan een uur en verhuist van de leidersplaats naar de vierde stek op 44 minuten van de nieuwe leider, zijn landgenoot Mardeev die nu 22 minuten voorsprong telt op Karginov en 44 minuten op Sotnikov. Loprais staat nu vijfde en heeft een achterstand van 27 minuten op een sukkelende Nikolaev en er mag tijdens de nacht geen assistentie gebeuren van buitenaf tijdens de marathon etappe.  

Foto: Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 11 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons