van der Horst

Misano: Nederlanders zegevieren, maar Gilardoni en Pulcini pakken Europese titel

Daan Pijl-Danny Kroes - Lamborghini Super Trofeo
Daan Pijl-Danny Kroes - Lamborghini Super Trofeo
In het Europa-kampioenschap was er van start tot finish drama. Het Oregon-duo Kevin Gilardone en Leonardo Pulcini hebben in Misano tijdens het slotweekend van de Lamborghini Super Trofeo hun leidersplaats goed verdedigd, maar het ging niet over rozen. Ze kregen in de eerste reeks van de slotmanche af te rekenen met een los gekomen wiel en konden in de tweede reeks na een mooi duel profiteren van de straftijd van 10 seconden die Loris Spinelli opliep na een gewaagd manoeuvre op Gilardone. De beide manches werden gewonnen door het Nederlandse duo Pijl/Croes terwijl Gerard Van der Horst tweemaal de snelste was in de Lamborghini Cup. De Nederlanders aan het feest dus in Misano.
  • Hamofa Performance
Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo
De Nederlander Max Weering, gekoppeld aan de Italiaan Loris Spinelli pakten de pole in de eerste kwalificatie en kwamen ook het best uit de startblokken voor de Polen Karol Basz en Andrzej Lewandowski die hun leidersplaats verdedigden in de Pro-Am. Guzman en de Nederlander Glenn Van Berlo pakten de derde chrono voor Dörbecher/Michelotto, het Nederlandse duo’s Daan Pijl / Danny Kroes en Milan Teekens / Maxime Oosten.
Spinelli startte het snelst voor Basz, Van Berlo, Kroes, Oosten en Michelotto. De leider in het kampioenschap, Gilardone verloor een wiel en verloor hierdoor een pak punten en de leidersplaats in de Pro-klasse. Na de verplichte pitstop en pilotenwissels zagen we Weering aan de leiding die het stuur overnam van Spinelli voor Lewandowski, Guzman, Pijl en Teekens. Ondertussen zagen we Gerard Van der Horst, vertrokken vanuit 3de positie in de Lamborghini Cup oprukken naar de leiding om die niet meer af te staan. Ook Weering had pech door een lekke band terwijl Pijl de maat nam van Guzman en naar de leiding fietste. Teekens tikte Guzman rond die naar de 20ste plaats verhuisde. Teekens kreeg een straftijd, maar verloor er geen plaats door en werd tweede na zijn landgenoot Pijl. Lewandowski werd derde en won de Pro AM. Van der Horst was te sterk voor de concurrentie in de Lamborghini Cup en won na zijn dubbel op de Nürburgring zijn derde race op rij.

De Buit van Gerard Van der Horst
De Buit van Gerard Van der Horst
Tijdens de kwalificatie voor de tweede manche mochten Gilardone / Pulcini vertrekken op de pole voor Guzman / Van Berlo, Weering / Spinelli, Teekens / Oosten en Cecotto / Rossel. De winnaars van race 1, Pijl / Kroes vertrokken vanuit 8ste positie terwijl Van der Horst ditmaal op de pole stond in de Lamborghini Cup.
Het was een bewogen wedstrijd met vooral veel animatie in het slot van de race waarin de titel nog op het spel stond. Pulcini pakte de leiding voor Weering, Guzman, Cecotto, Teekens, Pavlovic, Calbiati, Morris en Pijl, terwijl Teekens pech kende en lek reed in de tweede ronde. Na de verplichte pistop zagen we opnieuw Spinelli aan de leiding voor Gilardoni, Van Berlo, Kroes en Galbiati. Kroes was via ploegmaat Pijl opgeklommen van de 8ste naar de 4de plaats en speelde opnieuw mee voor de zege in een spannend seizoenslot. Met nog 17 minuten op de teller kwam een safety car op de baan dat alles opnieuw op een zakdoek bij elkaar bracht. Acht minuten later werd de wilde bende opnieuw los gelaten voor een slotoffensief. In de voorlaatste ronde stak Girardoni binnendoor bij Spinelli naar de eerste plaats en de titel. Maar Spinelli remonteerde en zette zijn bolide opnieuw aan de leiding. Hij raakte daarbij zijn landgenoot en dat leverde hem 10 strafseconden en een achtste plaats op. Ook Balthazar en Van Berlo kwamen met elkaar in contact waardoor de Nederlander naar de achtste plaats verhuisde. Door de tumult kwam het Nederlands duo Pijl / Kroes opnieuw aan de leiding en wonnen hun tweede race op rij terwijl Gilardoni en Pulcini alsnog de titel pakten. Lewandowski pakt afgetekend de titel in Pro Am terwijl ook Gerard Van der Horst na Kroes en Pijl opnieuw het Wilhelmus liet weergallen op de Italiaanse omloop. Van der Horst won ook de tweede race in de Lamborghini Cup en komt zo op een vier op vier.     

Foto's: Racingpixels.comDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Lamborghini Super Trofeo op zaterdag 30 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons