Neige et Glace: Opnieuw podium voor Guino Kenis

Guino Kenis - Anton Dupan - BMW 325i
Deze week stond de Rallye Neige et Glace op het programma. Aan de start ook heel wat Belgen, maar de zege zou uiteindelijk gaan naar de Fransen Romuald Sanseigne en Florin Fornaissier. Guino Kenis en Anton Dupan knokten zich terug naar een oververdiende podiumplaats en hielden uiteindelijk landgenoten René Georges en Robert Vandervorst af.
Dat de Belgen de referentie zijn in regularity, hoeven we niet meer te herhalen en dat geldt ook in de Rallye Neige et Glace. Onze landgenoten wonnen negen keer op rij deze sneeuwtocht door de bergen en werden in 2018 gestopt door Serge Garosi. In 2019 werd het opnieuw een Belgisch feest met een spannende finale tussen de Ford Escort van Marc Van Dalen en de BMW 325i van Guino Kenis. De BMW-dealer reed lek op de laatste dag, wat dan weer in het voordeel was van Van Dalen die het pleit won met 22 seconden op de man uit Turnhout.

Neige et Glace 2020
Kenis was dus uit op revanche in zijn tweede deelname aan de Neige et Glace en pas zijn derde rally in regularity. Met 16 landgenoten aan de start op een totaal van dik 60 wagens werden de Belgen terug in de favorietenrol geduwd. De winnaar van de laatste editie, Marc Van Dalen, verscheen niet aan de start. Wel present was viervoudig winnaar Yves Deflandre (Porsche), de tweede in de editie van 2019 Guino Kenis (BMW 325) en andere specialisten zoals bvb René Georges, Johnny Delhez, Bernard Verstraete, enz. De wedstrijd werd van drie naar vier dagen gebracht met in totaal 40 KP’s.

René Georges en Robert Vandervorst namen de eerste KP voor hun rekening in de VW Golf en waren dus de eerste leiders. De eerste dag werd afgesloten met de MINI Cooper S van Marc Augis en Rémy Levillain aan de leiding. De eerste Belg was Deflandre op een vierde plaats en op 7 seconden van de leiders. Guino Kenis en gelegenheidsco Anton Dupan vonden we pas terug op de 18de plaats (op 40 seconden van de leiders) als gevolg van allerlei kleine probleempjes.

Na de tweede wedstrijddag vonden we Joël & Romuald Sanseigne op de eerste twee plaatsen, terwijl Deflandre zich op de derde plaats nestelde in het spoor van de Fransen. Kenis had reeds veel goedgemaakt en stond 9de op 25 tellen van de kop.

Yves Deflandre - Eddy Gully - Porsche 911
Op de derde en de vierde dag tekende de sneeuw present en in die omstandigheden kon de Turnhoutse BMW-dealer oprukken in het klassement. Het zou in het slot van de wedstrijd nog gaan tussen Deflandre, Augis en Kenis voor de laagste podiumtrede en winst in de klasse. Kenis voerde de druk op en Deflandre ging met zijn Porsche in de fout. Ook Augis kon het ritme niet volgen waardoor René Georges alsnog vierde werd na de Fiat Cinquecento Sporting van het duo Romuald Sanseigne / Florin Fornassier die het pleit won van de Autobianchi A112 Abarth van Joël en Corinne Sanseigne. Kenis & Dupan werden zodoende de beste Belgen voor René Georges en Robert Vanderhorst.

Guino Kenis: “Dit is amper mijn derde wedstrijd in regularity en mijn tweede Neige et Glace. Na mijn tweede plaats vorig jaar was ik gekomen om te winnen. Enkele problemen op de eerste dag hebben achteraf gezien onze kansen gehypothekeerd. De sneeuw op de derde en vierde dag was mijn bondgenoot. Ik heb twee dagen kunnen vlammen op sneeuw en ijs en zodoende hebben we nog kunnen terugvechten richting een eervolle derde plaats en winst in de klasse. Ook de strafpunten voor mijn wagen met een hogere cilinderinhoud waren niet in mijn voordeel tegenover de Fiat en de Autobianchi. Het voornaamste is dat ik me waanzinnig heb geamuseerd op sneeuw en ijs en me ook heb kunnen terug vechten richting podium. Dus toch ferm tevreden. Nu is het alle hens aan dek voor de Legend Boucles die we rijden met de BMW 2002”.