van der Horst

Neom: Acciona | Sainz XE Team pakt eindelijk eerste winst in Extreme E

Mattias Ekström, Carlos Sainz en Laia Sanz
Mattias Ekström, Carlos Sainz en Laia Sanz
"Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen." Een spreekwoord dat perfect paste voor de finale op de tweede en laatste dag van Extreme E in Neom voor Mattias Ekström en Laia Sanz. Terwijl Veloce Racing en Rosberg X Racing vochten tegen elkaar, kon Acciona | Sainz XE Team op een diefje wegrijden en met de winst gaan lopen. Een eerste overwinning voor het team van Carlos Sainz, die even gelukkig was als zijn rijders ondanks dat "El Matador" van de zijlijn moest toekijken.
  • LTF
Nasser Al-Attiyah/Klara Andersson - Abt Cupra XE
Nasser Al-Attiyah/Klara Andersson - Abt Cupra XE
Na de geanimeerde kwalificaties van zaterdag verliep alles meer ordentelijk op zondag. Al was er enerzijds wel wat pech bij gemoeid voor Andretti Altawkilat Extreme E. Terwijl Timmy Hansen en Catie Munnings goed geplaatst waren na de eerste kwalificatieronde, liep het daarna allemaal mis in de tweede ronde voor de Zweed na wederom een tuimeling met de wagen. Aan de andere kant was er dan weer euforie voor Abt Cupra XE. Nadat het team tot vier uur bezig was om hun wagen te repareren, besloot men met een gewaagde tactiek uit te proberen. Zo gaven zij de eerste ronde prijs en moesten Klara Andersson en Nasser Al-Attiyah vol aan de bak in de tweede en met succes. Het duo won de ronde en haalde zo de grote finale ten nadele van X44 Vida Carbon Racing, dat door een penalty naar de consolidatierace gestuurd werd.

Mattias Ekström/Laia Sanz - Acciona | Sainz XE Team
Mattias Ekström/Laia Sanz - Acciona | Sainz XE Team
Gezien er maar maximum acht punten te verdienen vallen in die consolidatierace, zette X44 Vida Carbon Racing er alles op alles. Fraser McConnell en Cristina Gutiérrez reden als gekken om de winst binnen te halen, daarbij ook in de Continental Traction Challenge, een zone waar de tijd van beide piloten opgeteld wordt en wie het snelste erdoor gaat krijgt er twee punten extra bij. In de grote finale was er net zoals gisteren een duel tussen Veloce Racing en Rosberg X Racing. Maar terwijl Kevin Hansen en Johan Kristoffersson veel naar elkaar keken, kon Ekström stilletjes wegrijden van de rest. De Zweed gaf het stuur over aan Sanz, die standhield en richting winst reed. Daarachter was Hansen de betere over zijn landgenoot, waarna Molly Taylor die plaats kon verdedigen tegenover Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Zo vertrekt Veloce Racing met een mooie voorsprong uit Saoedi-Arabië richting Schotland, waar de volgende X-Prix verreden zal worden.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zondag 12 maart 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Neom.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons