van der Horst

Neom: Rosberg X Racing wint tweede jaar op rij Desert X-Prix

Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
De Desert X-Prix in Neom leek net een heruitgave van de editie van vorig jaar. Toen ook was Team X44 met Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez al het beste tijdens de kwalificaties, al nam Rosberg X Racing de hoofdprijs mee naar huis en dat was dit jaar ook het geval. Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky haalden nipt de finale en daar reed de Zweed een ijzersterke finale, waarbij hij Acciona | Sainz XE Team van Carlos Sainz en Laia Sanz versloeg.
  • Skylimit Events
Het eerste nieuws kwam gisterenavond vanuit het kamp van Veloce Racing. Zij zouden nog deelnemen maar zonder Christine GZ, die bij de crash tijdens de kwalificaties haar voet gebroken had. Dus alle tien wagens kwamen aan de start in de halve finales en de crazy race. De eerste halve finale was er ééntje om duimen en vingers bij af te likken waar Xite Energy Racing met Tamara Molinaro het vuur aan de schenen legde van Kristoffersson. Helaas zagen zij deze prestatie niet omgezet worden in een finaleplaats omdat Bennett een paaltje omver reed en daarvoor tien seconden straftijd kreeg en zo Team X44 en Rosberg X Racing naar de finale promoveerden.

In de tweede halve finale lag de beslissing vast net na de wissel, waar Kevin Hanssen te hard over een bultje reed en zo zijn wagen crashte, waarmee Sainz en Chip Ganassi Racing ook hun ticket richting finale konden bemachtigen. De crazy race leverde wel een leuke strijd op, waar McLaren Extreme E met Tanner Foust en Emma Gilmour als laatsten konden doorstoten naar de finale.

Finale 2022 Desert X-Prix
Finale 2022 Desert X-Prix
Die finale werd direct gedomineerd door Sainz. De Spanjaard hield Loeb af en reed tot aan de wisselzone vooraan, totdat de rode vlag uitkwam, dit omwille het feit dat Foust op de achterkant van Åhlin-Kottulinsky reed omdat hij niets zag door het stof. Hierdoor verloor de Amerikaan de controle over het stuur en crashte hard. Om de strijd toch eerlijk te laten verlopen, Sainz en Loeb hadden namelijk een serieuze voorsprong, werd er gestart naargelang zij binnen kwamen. Vanaf dan was het Kristoffersson die de show stal en beide Spaanse dames oprolde met een paar gewaagde manoeuvres om toch een eerste overwinning van het seizoen te behalen, voor Acciona | Sainz XE Team en Team X'44, terwijl Sarah Price en Kyle LeDuc tevreden moesten zijn met de vierde plaats.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zondag 20 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Neom.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons