van der Horst

Neom: Team X44 zoals gewoonlijk bovenaan

Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Het nieuwe seizoen van het Extreme E is op gang geschoten in het Saoedische Neom. Hoewel de zaterdagindeling in een nieuw jasje steekt, lijkt dit weinig invloed te hebben op het Team X44. Net zoals vorig seizoen pakten Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez de meeste punten al mee, voor een indrukwekkende Timmy Hansen en Catie Munnings (Genesys Andretti United). De zaterdag werd vooral gekleurd door de vele foutjes alsook een zware crash voor Veloce Racing.
Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
Tijdens de kwalificaties topte uittredend kampioen Rosberg X Racing met Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky de tabellen. Ze hadden een mooie voorsprong voor Loeb/Gutiérrez en Hansen/Munnings. Daarachter kwamen Chip Ganassi Racing (Kyle Leduc/Sarah Price), Xite Energy Racing (Oliver Bennett/Tamara Molinaro), Acciona | Sainz XE Team (Carlos Sainz/Laia Sanz) en McLaren Extreme E (Tanner Foust/Emma Gilmour). Nasser Al-Attiyah (Abt cupra) betaalde leergeld door een fout te maken bij de finish, terwijl de wagen van JBXE niet honderd procent werkte. Maar het gespreksonderwerp was Christine GZ, die met de wagen van Veloce Racing een zware tuimeling maakte. De Spaanse kwam er ongedeerd vanaf, maar het team moest zich wel onthouden van het tweede gedeelte.

Start 2022 Heat 2 Desert X-Prix
Start 2022 Heat 2 Desert X-Prix
Dat tweede, compleet nieuw voor dit seizoen, gedeelte waren de heats. In de eerste kregen we direct een heruitgave van de Dakar, waar Loeb, Sainz en Al-Attiyah tegen elkaar moesten opboksen. De laatste twee namen dit zelfs letterlijk. De Qatarees geraakte voorbij de Spanjaard, maar nam daarbij teveel snelheid waardoor hij op twee wielen terugkwam en recht in de flank reed van El Matador. Sainz moest opgeven en later had ook Jutta Kleinschmidt het zwaar met de ABT Cupra, gezien de stuurbekrachtiging weg was. In de tweede heat leek McLaren naar een mooie tweede plaats te snellen, totdat Gilmour de wagen niet gestart kreeg in de wisselzone en zo als laatste eindigde. Maar het was Kristoffersson die een huzarenstukje aflegde door een verschil van twaalf seconden dicht te rijden en alzo Munnings kon kloppen aan de meet. Vreugde van korte duur bleek het, want ze kregen een penalty nadat Åhlin-Kottulinsky te snel in de pitsstrook reed en ze vielen zo terug naar plaats vier.

Morgen krijgen we daarom in de eerste halve finale een leuk duel tussen Team X44, Rosberg X Racing en Xite Energy Racing, terwijl Andretti United, Chip Ganassi Racing en ABT Cupra de tweede halve finale bemannen waar de top twee doorstoot naar de finale. De andere vier teams zullen strijden voor het laatste ticket in de crazy race.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zaterdag 19 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Neom.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons